Nagy Sportágválasztó: a sísánc, a bob és a gumiló varázsa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.22. 11:23
null
Ismét megtelt élettel a kőbányai sporttelep
Immár tizenötödik alkalommal került megrendezésre Budapesten a Nagy Sportágválasztó, amelyen a hagyományoknak megfelelően több ezer látogató kóstolt bele a százas nagyságrendben megjelenő sportágakba.

 

A pénteki – amely nap elsősorban a szervezett keretek között érkező iskoláké, osztályoké volt – megnyitót követően az első bemutató edzést a cselgáncsozók tartották, Kovács Antal olimpiai bajnokunk a bemelegítést speciel lekéste, de a küzdés részéből már aktívan kivette a részét. A bemutató fénypontja ezúttal is az volt, amikor tucatnyi lelkes kisrác gyűrte, csomagolta össze Barcelona olimpiai bajnokát, akit végül avatott sporttársai „mentettek" ki a kupac aljából.

Erdei Zsolt, Lubics Szilvia és az ötletgazda, Ipacs Endre
Erdei Zsolt, Lubics Szilvia és az ötletgazda, Ipacs Endre

A folytatásban érkezett a többi sportág, Erdei Zsolt vezetésével az ökölvívók, de még a szinkronkorcsolyázók is megmutatták, lehet – sőt, a koreográfia miatt kell is – jég nélkül látványos bemutatót tartani. Az eseményről ezúttal sem hiányozhattak neves sportolóink, a teljesség igénye nélkül az úszókat Kovács Ágnes, Cseh László, a jégkorongozókat Szuper Levente, a kajak-kenusokat Nagy Péter, Storcz Botond, Vajda Attila, a vívókat Mohamed Aida, a cselgáncsozókat Hadfi Dániel képviselte.

A rendezvényre a pénteki nyitó napon kilátogatott a Nagy Sportágválasztó szülőatyja, Ipacs Endre – ráadásul a hét végi Spartathlonon induló Lubics Szilvia személyében meglepetésvendéget is hozott magával, a 246 km-es ultramaratoni kétszeres győztesét pedig elkísérte három fia –, aki büszkén nyugtázta, hogy kezdeményezése megérte a tizenötödik kiadást, és újfent megtöltötte a kőbányai Merkapt sporttelepet.

A kilátogató gyerekek közül a fiatalabbakat ezúttal sem kellett kétszer kérni, hogy próbáljanak ki ismerős vagy éppen ismeretlen sportágakat, és az idősebbeket, a kamaszokat is legfeljebb egyszer. Onnantól kezdve már közös volt bennük, hogy a sportágat felügyelő edzőknek leginkább arra kellett felhívni a figyelmet, hogy adjanak lehetőséget másnak is a kipróbálásra, miután annyira belefeledkeztek az adott sportágba.

A prímet ezúttal is a bobosok vitték, pedig a nagy sisakkal a fejükön a járgányban gubbasztó lurkók – egyenes pályán tolták őket 20 méteren keresztül – érdemben vajmi keveset tettek hozzá az élményhez, nem is láttak belőle semmit, mégis úgy szálltak ki az attrakció után, mintha a felhők közé repítették volna őket.

Nagy volt a népszerűsége a mini síugró sáncnak, pedig szökőévente akadt próbálkozó, aki sítalpon jött volna rajta végig. A sikertelen próbálkozás mégsem szegte senki kedvét, akadt olyan, aki rögvest újra a mászó létra felé vette az irányt, pedig tucatnyian álltak sorban a felszerelésért. Találékonyságuk miatt külön is említést érdemelnek az öttusázók, akik a lovas tusát felfújható gumilovakkal imitálták, pattogtak, szökdécseltek is a gyerekek megállás nélkül.

Csak néhányan tudtak talpon maradva lejönni a sísáncról, ám a sikertelen próbálkozás senkinek nem szegte kedvét
Csak néhányan tudtak talpon maradva lejönni a sísáncról, ám a sikertelen próbálkozás senkinek nem szegte kedvét

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik