MOB: Kulcsár Krisztián az olimpiarendezésről is beszélt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.11.20. 09:08
null
Kulcsár Krisztián (Fotó: Földi Imre – archív)
A magyar sportba kerülő pénzek jobb hasznosulását, a sportesemények szervezésében kompetenciacentrummá válást, illetve a versenysportolók civil életre való felkészülését emelte ki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) stratégiai céljai között Kulcsár Krisztián. Az elnöki posztot bő fél éve betöltő sportvezető, olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó, az MTI-nek nyilatkozva többek között arról is beszélt, milyen felkészüléssel lehet eljutni egy újabb olimpiai pályázatig, illetve hogy a MOB szponzori bevételeit szeretné megduplázni.

 

„Vannak stratégiai célok, amelyeket el akarunk érni. Nem tudom nem ide sorolni a magyar sport iránti általános felelősség-vállalásunkat, azt, hogy elérjük: azok a pénzek, amelyek az élő sportba mennek, jól hasznosuljanak” – mondta.

Hangsúlyozta: nála senki sem örül jobban annak, hogy a miniszterelnök és a kormány a sportot stratégiai ágazatként kezeli, mert „a sport fontos az országnak, a lelkünknek, a testünknek, az önérzetünknek”, de fájna neki, ha azt látná, hogy a pénzek – „nem rosszindulat, visszaélés vagy rosszhiszeműség miatt, de” – nem úgy hasznosulnának, ahogy kellene.

„A MOB szakmai feladatai közé sorolom, hogy ebben segítsen, konkrét javaslatai legyenek. Mivel egyenlő közelségben vagyunk valamennyi olimpiai sportághoz, és mert mindenki másnál nagyobb és közvetlenebb rálátásunk van a nemzetközi jó példákra, lehetőségünk van arra, hogy független szakmai fórumként, objektív, okos, higgadt tanácsadói legyünk a hazai sportéletnek” – tette hozzá.

Kulcsár Krisztián úgy véli, a kiemelt sportesemények rendezésében a MOB-nak egyfajta kompetenciacentrummá kellene válnia, ezzel biztosítani lehet, hogy „hosszú távon valami nagyot tudjunk rendezni”.

Kiemelte a kettős életpályamodellt is, ami a MOB-nak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is fontos.

„Gondoskodni kell azokról a sportolókról, akik az életüknek egy meghatározó, termékeny szakaszában a sporttal foglalkoznak, így a tanulásban és az első munkatapasztalatok megszerzésében hátrányba kerülnek. Segíteni kell őket, hogy a tanulással is tudjanak foglalkozni” – mondta, és az ösztöndíjakon, valamint oktatási intézményekkel való együttműködésen túl a MOB körüli vállalati szektort is említette, amelyik segíthet mentorprogramokkal, álláshoz jutási lehetőségekkel.

A támogatókat érintve és a megválasztásakor tett vállalására utalva elárulta: „meg szeretném duplázni a saját szponzori ágon bejövő bevételt – már viszonylag rövid távon is”.

„Ahhoz, hogy a MOB megfelelően tudja menedzselni, támogatni a sportot, saját forrásokra van szüksége. Nem öncélúan a MOB-ot kell gazdaggá tenni, hanem forrásokat kell találnunk szakmai programjaink menedzselésére” – fogalmazott, hozzátéve: olyan szponzorcsomagot akarnak a támogatóknak adni, amely az eddigieknél több tartalmat nyújt nekik.

A MOB-elnök arról is beszélt, hogy nagy multisport-esemény rendezésére vonatkozó konkrét tervről, elképzelésről jelenleg nem tud.

„Gondolkodás zajlik ilyenekről. Egyetértünk abban, hogy Magyarországnak továbbra is mutatni kell, elkötelezettek vagyunk az olimpiai mozgalomban egy későbbi hazai rendezvény mellett. Ugyanakkor az is fontos, hogy olyan projektet célozzunk meg, amelyik Budapestet a megfelelő pályán tartja” – mondta.

„Például alaposan megfontolandó, hogy egyáltalán foglalkozzunk-e egy ifjúsági olimpia megrendezésének gondolatával. Attól tartok ugyanis, hogy Budapest bekerül azoknak a városoknak a képzeletbeli fiókjába, amelyben a kizárólag a B kategóriás multisport-események megrendezésére alkalmas potenciális rendezők vannak. Nem szeretném, ha Budapest ebbe a kategóriába sorolódna be” – mondta. Hozzátette, hogy az ifjúsági olimpiával kapcsolatban a NOB-nál is lehetnek kérdőjelek, erre utalhat az, hogy a jövő évi, Buenos Aires-i után a következőnek nemhogy a helyszíne, de még az időpontja, a rendezés éve sem került kijelölésre.

„Ami biztos, hogy a fiatal sportolóink pályafutása szempontjából az ifjúsági olimpián való részvétel fontos” – jelezte.

Egy majdani budapesti olimpiarendezésről úgy vélekedett, újabb pályázatig csak nagyon világos stratégiával lehet eljutni.

„Ennek a része, hogy fölismerve a jelen helyzetet, megtaláljuk, hogy mikor és mennyit beszéljünk erről” – vélekedett. Ugyanakkor szerinte már most is érdemes végiggondolni, hogyan „jutunk el egy újabb pályázatig, mikor lesz erről népszavazás”, meg kell teremteni azokat a szervezeti feltételeket, amelyekkel aztán „ott tudunk lenni megint egy pályázatnál”.

„Ki kell dolgozni a fékek és súlyok olyan rendszerét, amely egyrészről elfogadható a mindenkori politikai vezetésnek, másrészről alkalmas a társadalom meggyőzésére” – hangsúlyozta.

Kiemelte, ugyancsak a felkészülés része, hogy nemzetközi szinten ezután is mutassuk: Budapest továbbra is nagyon komolyan készül arra, hogy olimpiát rendezzen.

„Az ügy most kapott egy nagy gellert, de azért egy nyerhető csata, ami az itthoni részét illeti” – fogalmazott, megemlítve, hogy a 2023-as atlétikai vb-pályázat, vagy a tavalyi vizes és cselgáncs vb megszervezése jó irány.

„Egy budapesti universiade például olyan esemény, amely mellé, bár nem a MOB dolga, én személyesen is odaállnék” – tette hozzá Kulcsár Krisztián.

A MOB-elnök azt is elmondta, nagyon jó kapcsolat alakult ki a BOM (Budapesti Olimpiáért Mozgalom) Alapítvánnyal: „Azon dolgozunk, hogyan tudjuk összetenni azt, ami össze kell, hogy tartozzon. Mert minden, amit a BOM fontosnak tart, azt a MOB is fontosnak tartja” – jelentette ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik