Magyar startgép Londonban; merre tovább, vízilabda?

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2012.05.17. 22:49
null
Gergely István a vízilabda helyzetéről beszélt (Fotók: Bányász Péter - photolab.hu)
Címkék
Harmadik alkalommal rendezték meg a Sportmarketing Újragondolva Meetupot, amelynek témája ezúttal az olimpiai marketing volt. Magyar startgép Londonban, magyar olimpiai értékek, a vízilabda jövője – többek között ezek a témák is előkerültek az ötkarikás játékokhoz különböző területeken keresztül kapcsolódó szakemberek részvételével megtartott előadásokon.

Az olimpia amellett, hogy a legnagyobb és legnézettebb sportesemény a világon, egy nagy üzleti vállalkozás is, a gazdasági szféra szereplői kiemelt figyelmet fordítanak a sport négyévenkénti ünnepének, igyekezve a maguk javára fordítani azt.

Az olimpia és a paralimpia kommunikációs szempontból is csúcsesemény, mint Zsédely Péter, a meetup főszervezője és moderátora kiemelte, a cégek különböző kreatív módokon próbálják a játékokkal való pozitív képzettársítást kialakítani. Az olimpia esetében már régóta tart egy tudatos márkaépítés, amelynek eredményeként az ötkarika és a láng az egyik legerősebb szimbólum napjainkban.

Az esemény fővédnöke Szekeres Pál, a NEFMI sportért felelős helyettes államtitkára volt, aki ugyan személyesen nem tudott jelen lenni, de videoüzenetében kifejezte, hogy az olimpia mögött egy hatalmas gépezet áll, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elit szponzor csapata működtet. A legnagyobb világcégek állnak a játékok mögött, akik egyfelől szeretik a sportot, de nagy üzletet is látnak benne. A mozgalom törekszik rá, hogy ne csak négyévente legyen jelen a köztudatban az olimpizmus, ezért kerül sor két nyári olimpia között a télire, de többek között ezért hozták létre az ifjúsági olimpiát és az európai ifjúsági fesztivált is.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kezdte az előadások sorát, és a paralimpiai mozgalom értékeiről beszélt, kiemelve hogy sokan még különbséget tesznek fogyatékos és sportoló között, pedig a megváltozott képességűek minőségi versenysportjáról kellene beszélni. Amíg hazai felmérés szerint számos egyéb esemény (nyári olimpia, foci vb, Formula-1, foci Eb, téli olimpia, Bajnokok Ligája) megelőzi ismertségben a paralimpiát, addig a részt vevő országok, sportolók száma és a volumen alapján a második legnagyobb sporteseménnyé nőtte ki magát. Megvannak a saját értékei (pl. egyedi, exkluzív, támogató, ösztönző), amelyek kihangsúlyozásával tovább lehet növelni az (el)ismertségét, és az üzleti szféra is lassan egyre nagyobb mértékben ismeri fel a benne rejlő lehetőséget.

Nem sokan mondhatják el magukról itthon, hogy beszállítói lennének az olimpiának, így különösen érdekes volt meghallgatni a Polaritás Kft. történetét. Németh Erzsébet marketing menedzser beszámolójából kiderült, hogy a cégük szállítja az automata rajtgépet az evezős és kajak-kenu versenyekhez, valamint a pálya építésében is részt vesznek. Először Athénban bízták meg őket, azóta folyamatosan jelen vannak, és már most van megállapodásuk Rióra, valamint a 2020-as játékokra. Marketing szempontból egyszerűbb a helyzetük, hiszen többnyire őket kérik fel, így mára már az összes kontinensen jelen vannak (ebben nagy szerepet játszik, hogy igazán nincs versenytársuk).


Különösen izgalmas periódus az olimpia egy sportnapilap esetében. Domán Éva, a Nemzeti Sportot is magában foglaló Ringier Kiadó marketing igazgatója elmondta, ilyenkor felborul a szokásos „erősorrend" az újság és a címlap esetében. 2008-ban például az összes nap olimpia volt a nyitó oldalon, természetesen a magyar események, érmek élvezték az elsőbbséget. A játékok lehetőséget ad sportágaknak, sportolóknak arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek :

„Az olimpia képes mindent felborítani. Addig kevésbé ismert egyéni sportolók is előtérbe kerülhetnek. Erre jó példa Igaly Diána esete, akit olimpiai győzelme óta is istennőként tisztelnek."

Az újság számára ez persze egyben lehetőség is az eladások növelésére, így már jó előre különböző akciókkal és tervekkel készülnek az olimpiára. A legjobban viszont maguk a sportolók tehetnek érte, ha kiemelkedő eredményeket érnek el (ez a számokban is megmutatkozik: Athén lényegesen felülmúlta Pekinget). Egy sportoló könnyen márkává válhat, a szponzor segíthet neki a nyilvánosság elérésében, a média pedig a róla alkotott vélemény formálásában.

A szünet után Mihók Ildikó, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing és kommunikációs igazgatója következett, aki kiemelte, hogy a játékok egy jól kommunikálható pozitív életérzést hordoz, ideálokat teremt, egyszerre hagyománytisztelő, de fiatalos és dinamikus, a közösség formáló ereje pedig vitathatatlan. Ezen értékek teszik vonzóvá a gazdasági élet számára is az olimpiát. Az olimpiai eszme támogatása több mint egy egyszerű szponzoráció, a társadalmi felelősségvállalás csúcsát jelenti.

„Célunk, hogy a magyar sport sikereit közösen éljük át, és ezt minél szélesebb körben kommunikálhassuk is" – mondta Mihók.

A MOB igyekszik minél jobban kiszolgálni a partnereit, ezért segít nekik egyedi sportszponzorációs stratégiák, kommunikációs megoldások kidolgozásában. A támogatókkal négyéves szerződéseket kötnek, biztosítva a két olimpia közötti nyugodt hátteret. Nem könnyíti meg ugyanakkor a helyzetet, hogy a NOB top szponzorainak szektorából más céggel nem lehet felvenni a kapcsolatot.

A K&H 11 éve támogatja a MOB-ot és 6 éve az MPB-t, ahogy azt Kónya Andrea szenior kommunikációs referens elmondta, hosszú távú partnerségekben gondolkodnak. Ez a kapcsolat az évek alatt mérhető ismertség, és imázs növekedést hozott nekik, miközben az élsport mellett a tömegsportot is támogatják.

A nap zárásaként Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó adott betekintést sportága helyzetébe. Itthon kevesen járnak rendszeresen a bajnoki meccsekre, inkább a nemzetközi, illetve a válogatott találkozók a népszerűek. Nálunk főként profik űzik a sportágat, míg például az Egyesült Államokban már egyetemi szinten jelen van, a két véglet közötti optimális állapotot kellene megtalálni. A vízilabda gazdasági oldala is gyenge lábakon áll, a kluboknak döntő részben szponzori pénzekből kell megoldania a költségvetésük előteremtését, ugyanis a saját bevételi források (jegyeladás, televíziós jogdíjak nem jelentősek, merchandising, játékjog értékesítés nincs) elég behatároltak. A támogatóknak viszont csekély megjelenési lehetőséget tudnak nyújtani az uszodákban és a felszereléseken, ezért fmár elmerült a testfestés lehetősége, de a FINA ezt – legalábbis nálunk – nem engedélyezte.

Az olimpia és az azon való sikeres szereplés a sportág túlélésének zálogát jelenti, ugyanakkor sokkal szélesebb körben kellene elterjeszteni a világon, hogy hosszú távon ne kerülhessen veszélybe a játékok programjában való szereplése. Itthon egyelőre nem tudja felvenni a versenyt más népszerű csapatsportágakkal, de Gergely szerint ügyes szervezéssel lehetne úgy alakítani a versenynaptárat, hogy abból a vízilabda profitálhasson.

A rendezvény első alkalommal került kibővítésre egy expo típusú kiállítótérrel, ahol a sportszervezetek és az üzleti szféra szereplői kaptak megjelenési, bemutatkozási lehetőséget.

 

A hallgatóságnak is lehetősége volt kérdezni az előadóktól (Fotók: Bányász Péter - photolab.hu)
A hallgatóságnak is lehetősége volt kérdezni az előadóktól (Fotók: Bányász Péter - photolab.hu)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik