Losonczi Ottó ezüst-, Torba Erik és Papp Bertalan bronzérmes

Vágólapra másolva!
2015.06.28. 20:44
null
Torba Erik, Losonczi Ottó, Papp Bertalan (Fotó: Martin Gábor)
Ennél szebb zárónapot aligha kívánhattunk volna. Négy birkózónk közül hárman is éremmel térhetnek haza az isztambuli junior Európa-bajnokságról. A 66 kilogrammosok között Losonczi Ottó egész nap remekelt, ezüstérmet szerzett, míg a vigaszágon jött vissza az 55 kilós Torba Erik és a 84 kilós Papp Bertalan, végül mindketten a bronzérmet szerezték meg. A magyar kötöttfogású válogatott ezzel öt érmet és egy ötödik helyezést szerzett Törökországban. Érdekesség, hogy a remek szereplés ellenére a csapatpontversenyben „csak” az ötödik helyezést értük el.

 

A verseny

A 6. versenynap végeredménye

55 kg (18 induló). Döntő: Savadze – Mammadov 6-0
Junior Európa-bajnok: Irakli Savadze (Grúzia)
2. Murad Mammadov (Azerbajdzsán)
3. Joto Hrisztov (Bulgária) és TORBA ERIK
5. Arif Mirzajev (Oroszország) és Szlavik Galsztjan (Örményország)

66 kg (23). Döntő: Arslan – Losonczi 4-1
Junior Európa-bajnok: Cengiz Arslan (Törökország)
2. LOSONCZI OTTÓ
3. Artyom Matjas (Ukrajna) és Ruhin Mikajilov (Azerbajdzsán)
5. Juri Kankov (Fehéroroszország) és David Dimitrov (Bulgária)

84 kg (21). Döntő: Abbaszov – Dzsalalov 5-0
Junior Európa-bajnok: Iszlam Abbaszov (Azerbajdzsán)
2. Gadzsimurad Dzsalalov (Oroszország)
3. PAPP BERTALAN és Ali Cengiz (Törökország)
5. Georgi Melia (Grúzia) és Grigorjan Varuzsa (Örményország)

120 kg (15). Döntő: Pataridze – Magomedov 12-4
Junior Európa-bajnok: Zvjadi Pataridze (Grúzia)
2. Gadzsi Magomedov (Oroszország)
3. Pavel Rudakov (Fehéroroszország) és Osman Yildrim (Törökország)
5. Radoszlav Georgijev (Bulgária) és Edgar Hacsatrjan (Örményország)
... 12. Almási Ferenc

Fantasztikus zárónapot produkáltak kötöttfogású birkózóink az isztambuli junior Európa-bajnokságon. Négy versenyzőnk közül a nap végén hárman is dobogóra állhattak.
Az 55 kilogrammosok között Torba Eriknek nehezen indult be a verseny. Nagy fogyasztás után selejteznie kellett az olasz ellen, akit nyögvenyelős meccsen, de végül 2-1-re legyőzött. Következett a 2014. évi junior világ- és Európa-bajnok azeri Mammadov, aki könnyedén verte az első körben német vetélytársát. Erik bátra kezdett, és harcban is volt sokáig az azerivel, de végül 9-5-s Mammadov győzelem született a nyolcaddöntőben. A folytatásban jó két órás szünet következett a dorogi számára, hiszen az azerinek döntőbe kellett jutni. Feladat teljesítve, Erik a vigaszágra került. Elsőként hatalmasat csapott a némettel, ahol sikerült megfordítani a mérkőzést és 5-4-re meg is nyerte, tovább jutott. Húsz perc sem telt el és már is jött az ukrán, aki ellen szintén hat percet küzdött és végül pontozással nyert, bronzéremért birkózhatott. Ellenfele a közel 180 centiméter magas örmény volt, aki több órás pihenő után állt ki a dorogiak tehetsége ellen. Szerencsére a pihenő sem segített az örményen, bár viaskodott Erikkel szemben, de végül a sima magyar győzelem után megszületett a nap első érme.

A 66 kilogrammosoknál Losonczi Ottó a könnyebbik ágra került, de rögtön ukránnal küzdött meg a nyolc közé jutásért. Ottó remek váll dobás kísérletekkel gyűjtötte a pontokat, így a nap folyamán legyőzte a korábban említett ukránt majd a svédet is a négy közé jutásért. Az elődöntőben fehérorosz következett, akinek korábbi mérkőzéseiről látni lehetett, hogy dobóképes. Ottót azonban ez nem zavarta meg, esélyt sem adott neki. Gyönyörű váll dobással kezdte meg a mérkőzést, majd a fehérorosz mögé került, akit először le akart vinni, ám nem sikerült, ezért inkább négy pontért megemelte és el is dobta, 8-0-s magyar győzelem, Ottó pedig az Európa-bajnoki döntőben.

A fináléban lehetett tudni, hogy nem lesz könnyű dolga az ESMTK birkózójának, hiszen a török Arslan remek formában birkózott a nap folyamán, plusz az őt buzdító teljes szurkolótáborral is felkellett venni a harcot. A mindent eldöntő mérkőzés nagy iramot, kevés akciót hozott. A bírók először a töröknek, majd Ottónak adtak 1-1 pontot, így telt el az első felvonás. A második menetben ismét a törököt látták aktívabbnak, ezért kapott is plusz egy pontot, majd Losonczi rátett egy lapáttal. A nagy hajtásban már a zónába kerültek, amikor Ottó megpróbálta kiléptetni a törököt, ám nem sikerült, mögé került Arslan, amiért újabb két pontot kapott, és végül 4-1-re megnyerte a junior Európa-bajnoki címet.

A 84 kilogrammosoknál újabb dorogi képviselte hazánkat, Papp Bertalan, aki osztrák elleni nyolcaddöntővel kezdte meg a napot. A mérkőzés idő előtt véget ért, hiszen Berci technikai tussal múlta felül ellenfelét. A folytatásban jött az orosz, aki jóval erősebbnek bizonyult a magyarnál, meg is lett sajnos az eredménye, 10-0 az orosz javára. A folytatásban Berci legyőzőjének grúzt kellett megvernie, hogy vigaszágra kerüljön a magyar, ami meg is valósult. Papp a vigaszágon javíthatott, ahol fehérorosz ellenfele jó pár ponttal meglépett, de végül sikerült megfordítani az eredményt és kiharcolni a bronzcsatát. Ott, ismételten nem volt könnyű dolga Pappnak, ám ennek ellenére egy remek váll dobást és egy kontraszaltót követően, alig egy perc elteltével már 6-0-s magyar vezetés volt látható a táblán. A grúz ekkor felébredt, 6-4-re szépített, ám a végeredmény 8-5-s magyar győzelem lett, ezzel megszületett a nap harmadik és egyben a magyar kötöttfogású csapat ötödik érme.
A 120 kilogrammosok között Almási Ferenc tett kitérőt (eredeti súlycsoportja a 96 kiló). Sajnos a látogatás nem sikerült jól, Feri nagyon erős ellenfelet kapott az első fordulóra. Technikai tussal ki is kapott örmény vetélytársától, aki kisebb meglepetésre nem jutott a döntőbe, hiszen kikapott a későbbi Európa-bajnok grúztól. Almási végül 12. lett.


A magyar versenyzők mérkőzései

Selejtező
55 kg: Torba Erik – Ruben Marvice (olasz) 2-1
> jön az azeri világ- és Európa-bajnok Mammadov, aki németet győzött le 11-0-ra

Nyolcaddöntők
55 kg: Murad Mammadov (azeri) - Torba Erik 9-7
> az azeri ukránt és örményt legyőzve döntőbe jutott, Erik vigaszágra került

66 kg: Losonczi Ottó – Artyom Matjas (ukrán) 7-2
> következik a svéd, aki az izraelit 10-0-ra győzte le az első körben

84 kg: Papp Bertalan – Elias Pajantschitsch (osztrák) 10-2
> jöhet az orosz, aki 2-1-re verte a fehéroroszt az első körben

120 kg: Edgar Hacsatrjan (örmény) - Almási Ferenc 9-1
> az örmény izomkolosszus, az ukránt alig 1 perc alatt 9-0-ra verte, az elődöntőben azonban 14-6-ra kikapott a grúztól, így Almási kiesett

Negyeddöntők
66 kg: Losonczi Ottó - Andre Isberg (svéd) 5-0
> következik a fehérorosz, aki lengyelt és horvátot győzött ma le

84 kg: Gadzsimurad Dzsalalov (orosz) - Papp Bertalan 10-0
> az orosz következő ellenfele a grúz lesz, akit ha legyőz, Berci vigaszágra kerül

Eldöntő
66 kg: Losonczi Ottó - Juri Kankov (fehérorosz) 8-0
> a fináléban a török Arslan követezik, aki a nap folyamán, osztrákot, németet, bolgárt és azerit győzött le

Vigaszág
55 kg: Torba Erik - Peter Haase (német) 5-4
> következik az ukrán Hrusziny, aki ha sikerül legyőzni, bronzéremért birkózhat Erik

84 kg: Papp Bertalan - Anton Szahno (fehérorosz) 6-3
> a bronzéremért grúzzal kell majd összecsapni

55 kg: Torba Erik - Olekszandr Hrusziny (ukrán) 5-1
> Erik a bronzéremért örménnyel fog megküzdeni, aki horvát és román birkózókat győzött le

Bronzmérkőzés
55 kg: Torba Erik - Szlavik Galsztjan (örmény) 5-2
84 kg: Papp Bertalan - Georgi Melia (grúz) 8-5

Döntő
66 kg: Cengiz Arslan (török) - Losonczi Ottó 4-1

A sorsolás

55 kg (18 induló). Torba Erik (Dorogi NC). A súlycsoport teljes sorsolása!
Eriknek nem volt szerencséje a mérlegelésnél, hiszen a súlycsoport legnagyobb számát sorsolta, így selejtezni fog a zárónapon. Ellenfele az olasz Marvice lesz, akit minden bizonnyal le fog győzni, így jöhet is várhatóan a tavalyi év junior világ- és Európa-bajnoka, az azeri Murad Mammadov. Torba ágán horvát-örmény, cseh-román és szlovák-ukrán mérkőzések lesznek még.

66 kg (23). Losonczi Ottó (ESMTK). A súlycsoport teljes sorsolása!
Ottónak sikerült a tizenhatos táblára sorsolnia, így majd csak a nyolcaddöntő mérkőzések során csatlakozik be a versenybe. Ellenfele az ukrán Artyom Matjas lesz, aki ellen ha sikerül győzni, következhet a svéd-izraeli összecsapás győztese. A továbbiakban fehérorosz, lengyel, svájci és horvát négyesből érkezhet valaki a döntőbe jutásért.

84 kg (21). Papp Bertalan (Dorogi NC). A súlycsoport teljes sorsolása!
Berci a legeslegkisebb számot sorsolta mérlegelésnél, így természetesen táblára került. A nyolcaddöntőben ellenfele az osztrák Pajantschitsch lesz majd, aki ellen ha hozza a kötelezőt a dorogi, jöhet a fehérorosz vagy az orosz. A továbbiakban német, grúz, horvát vagy ukrán érkezhet a döntőbe jutásért.

120 kg (15). Almási Ferenc (BVSC-Ganz-Jászkisér). A súlycsoport teljes sorsolása!
Almási új súlycsoportjának alsó ágára került, miután a tizenegyedik legnagyobb számot kapta. Ellenfele az örmény Hacsatrjan lesz, akit ha sikerül legyőzni, jöhet a görög és ukrán mérkőzésének jobbika. Az ágon grúz-norvég és török-német mérkőzések lesznek még.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik