Lévai Zoltán a 71 kiló győztese Zágrábban

Vágólapra másolva!
2015.02.24. 21:21
Címkék
A magyar csapat legfiatalabb birkózója, a 19 éves Lévai Zoltán aranyérmet szerzett Horvátországban, a Zágrábi Nagydíjon kötöttfogásban a 71 kilogrammosok között. Bronzérmes lett 59 kg-ban Knipli Csongor, 66 kg-ban Kozák István, míg 98 kg-ban Varga Ádám.


A magyarok és a rendező horvátok mellett cseh, fehérorosz, olasz, francia, amerikai, ukrán, izraeli, tunéziai, osztrák, szerb, szlovén és szlovák birkózók mérlegeltek.
A magyarok és a rendező horvátok mellett cseh, fehérorosz, olasz, francia, amerikai, ukrán, izraeli, tunéziai, osztrák, szerb, szlovén és szlovák birkózók mérlegeltek.

A zágrábi Pescenica Sportcsarnok mobillelátóján már a délelőtti órákban a selejtezőket is sok érdeklődő követte, ám a 18 órától kezdődő döntőkön, show-műsorokon szó szerint tömve voltak a sorok. A helyiek nyolcból öt döntőben szurkolhattak horvát birkózónak, közülük végül csak ketten tudtak aranyérmet nyerni. Magyarország Lévai Zoltán révén a 71 kilogrammosok fináléjában volt érdekelt.

A SÚLYCSOPORTOK GYŐZTESEI
59 kg: Makszim Kazarszkij (fehérorosz)
66 kg: Dominik Etlinger (horvát)
71 kg: LÉVAI ZOLTÁN (magyar)
75 kg: Bozo Starcevic (horvát)
80 kg: Josef Rau (amerikai)
85 kg: David Hamzatov (fehérorosz)
98 kg: Alekszander Hrabovik (fehérorosz)
130 kg: Joszif Csugosvili (fehérorosz)

A MAGYAROK MÉRKŐZÉSEI

59 kg (7 induló). Knipli Csongor bronzérmes
A felnőtt kötöttfogás legkisebb súlycsoportjában Knipli Csongor képviselte hazánk színeit Horvátországban. A Dél-Zselic SE-KNSE versenyzőjének rögtön a súlycsoport későbbi győztese, a kétszeres Eb-ötödik fehérorosz, Makszim Kazarszkij volt az ellenfele, akitől 3:0-s pontozásos vereséget szenvedett. A folytatásban máris a bronzmérkőzés következett, hiszen a fehérorosz döntőbe jutott. Csongor ellenfele a harmadik helyért a szerbiai Nagy volt, akit „takarékos” birkózással győzött le és lett bronzérmes.

66 kg (20). Kozák István bronzérmes, Tóth Márk ötödik. Losonczi Ottó és Szakolczi Zoltán helyezetlen
Ebben a súlycsoportban a felső és az alsó ágon is két-két magyarért szoríthattunk. Az alsón Losonczi Ottó olasz vetélytársat léptetett le, ám a folytatásban a horvát Eb-ötödik Janecictől kikapott, majd kiesett, akárcsak a Vasas színeit képviselő Szakolczi Zoltán. Utóbbit a franciák Eb-bronzérmese 4:0-nál léptette le.

A felső ágon már jobban meneteltek a mieink. Kozák István és Tóth Márk is amerikait győzött le könnyedén a nyolcaddöntőben, majd Tóth ezt a négy közé is megismételte horvát vetélytársa ellen, míg Kozák útját az olimpiai harmadik fehérorosz állta el. Az elődöntőt Tóth és a fehérorosz birkózta, utóbbi bizonyult jobbnak, így Kozák Pisti vigaszágra került. Ott, 8:2-re megverte az ukrán Kudikot, majd a bronzcsatában technikaival Tóth Márkot.

71 kg (6). Lévai Zoltán aranyérmes
A dorogi Lévai Zoltán szerencsésnek mondhatta magát, hiszen a nem olimpiai súlycsoport legkisebb számát sorsolta, így mivel táblára került, az első körben nem is kellett szőnyegre lépnie. A másodikban már elődöntőre szólították a tunéziai Hakim Trabelszi (a 2014-es Afrika-bajnokság ezüstérmese) ellen, és Lévai látványos dobással 5:0-ra győzött. Az esti fináléban a szerbek Eb-bronzérmese, junior Eb-győztese, Alekszandar Makszimovics nézett farkasszemet a fiatal magyarral. A mérkőzés első felvonásában nem történt értékelhető akció, ám a szünet után rögtön egy kiléptetéssel 1:0-s vezetést szerzett Makszimovics. A folytatásban Lévai űzte-hajtotta a szerbet, és egy pontért gyönyörű csípődobást hajtott végre, majd pörgetett, ezzel megfordította a mérkőzést. Ezt követően emelést kísérelt meg, ám ellenfele szabálytalanul védekezett, így megintették, 4:1-s magyar győzelem és aranyérem született.

75 kg (17). Nagy Péter és Szabó Martin helyezetlen
A súlycsoportban két magyar szerepelt, akik egy ágra kerültek a sorsolást követően. Az ESMTK-s Nagy Péter a mérkőzés utolsó percében fordította és nyerte meg a cseh Oldrich elleni mérkőzést. A folytatásban a már csepeli Szabó Martinnak ez nem sikerült, miután az olasz Russo négypontos fejlefogással húzott el. Szabó felfordítással 4:2-re tudott már csak szépíteni, így kikapott, majd ki is esett a versenyből.
Nagy folytatta tovább a küzdelmeket, de 3:1-re, kissé érdekes mérkőzésen kikapott a horvátok egyik sztárjától, az Eb-bronzérmes, vb-ötödik Starcevictől, aki döntős lett, a magyar birkózó pedig a vigaszágra került. Ott amerikaival csapott össze, és szoros mérkőzésen, de vereséget szenvedett, ezzel számára is véget ért a verseny.

80 kg (11). Kéri Zoltán ötödik
Az U23-as Európa-bajnokságra készülő Kéri Zoltán volt a súlycsoport egyetlen magyarja. A mogyoródi birkózó táblára sorsolt, így a négy közé kellett csak összecsapnia a szerb Balóval. A mérkőzés véletlen összefejelést követően hamar véget ért, mivel Balónak több mint öt centiméteren felrepedt a fejbőre, így nem folytathatta a küzdelmet. Kéri az elődöntővel folytatta, amelyben fehérorosz ellenfele 2:0-nál lecsípőzte, majd két vállra fektette. Zolinak sajnos a bronzmeccs sem alakult jobban, hiszen az ukrán Csekalenko szintén betusolta, így ötödik lett.

85 kg (9) A súlycsoportnak nem volt magyar résztvevője


98 kg (9). Varga Ádám bronzérmes, Majoros Ármin Mózes ötödik, Almási Ferenc, Fodor Tamás és Fodor Péter helyezetlen
Ennek a kategóriának egyetlen selejtezője volt, amit két magyar birkózott. Varga Ádám az első menetben 8:0-ra győzte le a még juniorkorú Almási Ferencet. A következő körben a sorsolásnak köszönhetően újabb magyar mérkőzést rendeztek, Majoros Ármin Mózes a Vasas SC versenyzőjét, Fodor Pétert verte meg. A súlycsoport alsó ágának negyeddöntőjében is magyarok birkóztak. Fodor Tamást a horvát Koscevic, míg Varga Ádámot a fehérorosz vb-ötödik Hrabovik múlta felül. Az elődöntők során Majoros kikapott az izraeli Avaneszjantól, majd a bronzért az osztrák Gastltől, míg a másik ágon csak Varga birkózhatott bronzért, ahol technikaival győzött le horvátot.

130 kg (11). Egervári László helyezetlen
A nehézsúlyban Egervári László révén volt magyar érdekeltség, a Vasas birkózója a selejtezők során 8:0-ra kapott ki a későbbi ezüstérmes horvát Lavrictól, majd a vigaszágon a szlovákiai Soós Tamás ellen sem tudott diadalmaskodni, így búcsúzni kényszerült a versenytől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik