Las Vegas szerencsét hozhat birkózóinknak 2015-ben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.28. 16:11
null
A világbajnok Bácsi Péter a válogatott egyik húzóneve
Szóval húzzunk egyet a tizenkilencre? Tulajdonképpen lehet, de a mázli mellett a tudás, a teljesítmény ezúttal talán nagyobb súllyal esik latba a szerencsejátékok fővárosában. Egy biztos: nagyon fontos esztendő előtt állnak a magyar birkózók, hiszen 2015 szeptemberében lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, vagyis  az első olyan lehetőség, amikor meg lehet szerezni a riói játékokon való részvétel jogát. A helyszín Las Vegas.

 

 

A 3-szoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás 66 kilóban versenyez
A 3-szoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás 66 kilóban versenyez

A vb mellett néhány eseményt mindenképpen ki kell emelni a sorból: egyrészt a márciusi Magyar Nagydíjat, amelynek Szombathely ad otthont, másrészt a varsói utánpótlás Európa-bajnokságot, harmadrészt ki lehet használni a baki Európa-játékok lehetőségét is, júniusban.

Az újév első jelentős történése mégsem egy verseny – bár ha jól meggondoljuk, mégis csak az –, hanem más jellegű fontos mozzanat lesz, ugyanis a Magyar Birkózószövetség január 30-án tartja meg tisztújító közgyűlését. Az elnöki posztért a jelenleg regnáló Hegedüs Csaba és kihívója, Bacsa Péter verseng majd.

Ligeti Dániel mindig esélyes az éremszerzésre
Ligeti Dániel mindig esélyes az éremszerzésre

Térjünk át azonban a válogatott keretek szakmai programjára, amely már körvonalazódott. A kötöttfogásúaknál a csapat gerince adott, hiszen biztos helye van a világ-, és Európa-bajnok Bácsi Péternek, aki 75 kilóban próbál szerencsét, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamásnak – ő 66 kilóban versenyez – és öccsének, Viktornak is. Mellettük természetesen ott lesz a világbajnok Kiss Balázs, Módos Péter, Korpási Bálint és a nehézsúlyú Lám Bálint is. A 80 kilósoknál, ahogyan Struhács György szakágvezető fogalmazott, majd a fiatalok megküzdenek a helyért.

Struhács György több olimpiai kvóta
megszerzésében bízik
Struhács György több olimpiai kvóta megszerzésében bízik

„Nyilvánvalóan a kvalifikációs világbajnokság az év versenye – mondta Struhács György. – Remélem, többen is élnek az első lehetőséggel és megszerzik legalább az ötödik helyet, mert az éremmérkőzés önmagában is automatikusan kvótát jelent Rióra. A varsói U23-as Európa-bajnokság remek lehetőség a fiatalok számára.”

Gulyás István, a szabadfogásúak szakágvezetője szintén Las Vegasra veti vigyázó szemét, annak rendel alá mindent, és alapvető célnak nevezte legalább egy kvóta megszerzését az első lépésben.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, tudunk dolgozni – említette a szakember. – A baki Európa-játékok nagyon jó erőfelmérő lehet a vébé előtt, azután még három hónap áll rendelkezésünkre, hogy az esetleges hibákat kijavítsuk. Terveink szerint a jól bevált helyeken, például Szlovákiában, Dagesztánban, Kalinyingrádban is készülhetünk, ideális körülmények között.”

Gulyás István jó erőfelmérőnek
tekinti az Európa-játékokat
Gulyás István jó erőfelmérőnek tekinti az Európa-játékokat

A csapatban ott lesz az éremszerzésre mindig esélyes trió, azaz Hatos Gábor, Ligeti Dániel és Veréb István is, de Szmik Attila és Molnár József szintén alapember, Lukács Norbert és Németh István küzd a válogatottba kerülésért.

Meglehetősen erőltetett menetet tervez Wöller Ákos, a nők szakvezetője, ott lesznek a lányok – többek között – a Német Nagydíjon, az Európa-játékokon, és a madridi viadalon is. A világbajnokság előtti utolsó edzőtábor Kanadában lesz az elképzelések szerint.

„Erősödik a csapatunk – fejtegette a vezetőedző –, mert felkerül a felnőttekhez a junioroknál sikeres Dénes Mercédesz és Németh Zsanett is. Merci súlycsoportot vált, 53 kilóba megy fel. Biztos embernek számít az 58 kilósoknál Sastin Marianna, 69 kilóban a kanadai-magyar Vanessa Wilson, míg 63 kilóban Sleisz Gabriella lehet az első számú jelölt, de akad még néhány kérdőjel.”

Tehát ha 2015, akkor a középpontban Las Vegas, vagyis világbajnokság az Egyesült Államokban. Ugye, nem baj, ha ennek kapcsán 1979-et és San Diegót is emlegetjük? Már csak babonából is…

A junioroknál sikeres Németh Zsanett felkerült a felnőttek közé
A junioroknál sikeres Németh Zsanett felkerült a felnőttek közé

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik