LIPICZKY ÁGNES 2018.10.20 12:43 Frissítve: 2018.10.20 12:51

Kulcsár Krisztián: Fantasztikus volt megélni ezeket a napokat

Eddigi legsikeresebb nyári ifjúsági olimpiáját teljesítette a magyar delegáció Buenos Airesben: versenyzőink 12 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzérmet szereztek. Kulcsár Krisztián MOB-elnök szerint a számok önmagukért beszélnek.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke szerint a fiatalok sikerei ígéretesek, de nem egyenes az átjárás az ifjúsági és felnőttkorosztály között (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

Egyre jobbak
A Magyar Olimpiai Bizottság összesítése alapján az első, 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia éremtáblázatán 6 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel végzett Magyarország, a vegyes csapatok eredményeit is beleszámolva 7–4–6 volt a mérleg; majd 2014-ben, Nankingban 6 arannyal, 6 ezüsttel és 11 bronzzal zárt a csapat, a vegyes eredményekkel 7–9–12 volt a számsor.  

– Mennyire elégedett a fiatalok szereplésével?
– Nem tudok mást mondani, csak amit az eredmények mutatnak, ami az éremtáblából is kitűnik: fantasztikus volt megélni ezeket a napokat ezzel a fiatal csapattal. Előzetesen nem fogalmaztunk meg elvárásokat a versenyzőinkkel szemben, mert ez az a korosztály, ez az a rendezvény, amellyel kapcsolatban nem is nagyon lehet ilyeneket támasztani. Viszont a sikernek van olyan szintje, amely után az ember azt mondja: csodálatos, le a kalappal fiataljaink előtt!

– A hagyományos magyar sikersportágak ismét hozták magukat, úszóink, a kajak-kenusok, a vívók is nyertek aranyakat. De kitűnt, hogy a dobogós helyeket tekintve széles a sportági paletta, például kerékpárban is született magyar érem. Ilyen jól áll az utánpótlás Magyarországon?
– Szeretnénk azt hinni, hogy ez egyfajta bizonyítéka annak, hogy ezekben az utóbbi időben kicsit háttérbe szoruló sportágakban valami elkezdődött, és ezek az eredmények elvezethetnek a felnőttek közötti sikerekhez is. Ám nem ilyen egyszerű, mert a korosztályos mezőnyből a felnőttmezőnybe való beérés minden sportágban a legnagyobb kihívások közé tartozik. Mindenesetre jó előjel, ha valaki idáig eljutott, hiszen már a kvalifikációt is nehéz volt megszerezni. Jó versenyzői kvalitásokat mutat az is, hogy ezek a gyerekek pozitívan reagáltak a pszichés nyomásra, ami ifjúsági olimpia ide vagy oda, érezhető volt a versenyeken. De még egyszer leszögezem, ezek a sikerek nem azt jelentik, hogy egyenes az átjárás az ifjúsági és a felnőttkorosztály között.

– Hogyan lehet megőrizni a kincseinket?
– A jó alap megvan, innentől az edzők, nevelők felelőssége, hogy hosszú távon gondolkodjanak és tervezzenek, ne akarja mindenáron kifacsarni az eredményt a versenyzőjéből, mert az töréshez vezethet.

– Ugyanakkor a magyarországi premizálási rendszer, vagyis hogy az ifjúsági edző is eredményességi alapon kapja meg az állami edzői besorolását és a fizetését, épp az ellenkezőjére sarkallja a trénert… Sok gyerek ég ki vagy szerez olyan sérülést, amely megakadályozza a későbbi eredményességet.
– Az egyik feladatunk, hogy ezt a premizálási rendszert újragondoljuk. A Magyar Olimpiai Bizottságnak vannak ezzel kapcsolatos törekvései, a jövőben erre átfogó javaslatot teszünk.

– Az ifjúsági olimpia érmeseinek jár az ünneplés és a jutalmazás?
– A premizálással kapcsolatban azt tudom mondani: a minisztériumi támogatási rendeletben nincs benne ennek a korosztálynak a jutalmazása, ami talán érthető is, hiszen kiskorúakról van szó. De természetesen megtaláljuk a módját, hogy megfelelően értékeljük, ünnepeljük és premizáljuk a csapatot.

– Az esemény szlogenje ez volt: „Érezd át a jövőt!”. A versenyek izgalmán, az eredményeken túl mit adott a gyerekeknek ez a két hét?
– Az esemény hangulata lehetőséget adott rá, hogy kapjanak egy szeletet a felnőttolimpiából. Bárhol, bármerre jártam, láttam, hogy versenyzőink átélik ennek a jelentőségét, kis ízelítőt kaptak abból a semmihez sem hasonlítható élményből, amit egy felnőttolimpia adhat.

– A körülmények is adva voltak?
– Most láttam először olyan ötkarikás rendezvényt, amelyre azt tudom mondani, hosszú távon fenntartható modell lehet. A szervezés megfelelő és gördülékeny volt, ugyanakkor puritán és emberközeli szinten tudták tartani, amivel visszanyerte a jó értelemben vett egyszerűségét az olimpia. Nem láttam esztelen kiadásokat és fölösleges pazarlást, nem voltak sallangok, és nem gördült vörös szőnyeg meg limuzin minden egyes NOB-tag vagy nemzeti olimpiai bizottsági vezető elé. Kifejezetten tetszett, ahogyan a szervezők megtalálták az arányokat és az összhangot.

2019.07.22 21:49:15

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Semmi okoskodás, nincs tolódás, ütközés, mellbe rúgás, kapufa kapás- vagy rosszkéz-oldalról, a zsűri nem ítél fordítva – csak a Balaton, a színes vitorlák, napfény, rohanó felhők, kék ég. A természet fegyelmez.

2019.07.22 22:24:36

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.07.19 23:34:30

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A hivatkozási alap az 1894. június 23-án kelt, a NOB megalakulását is jelentő párizsi határozat volt, aminek értelmében bármely rendkívüli fizikai teljesítményért aranyérem adható.

2019.07.18 23:18:09

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nincs az a sportág és viadal, amelynek rendezési ideája ne kapna azonnal zöld lámpát és több-kevesebb milliárdot állami forrásból. Remélem azonban, hogy ennek a helyzetnek nemcsak az áldását, hanem a fonákságait, pontosabban ezek veszélyét is látják az érintettek, a döntéshozók.