Kiállítás: Czene Attila megnyitotta a magyar sport tárlatát Rómában

Vágólapra másolva!
2012.05.05. 12:09
Címkék
Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg a magyar sporttörténet nevezetes eseményeit és világhírű magyar sportolók relikviáit bemutató kortárs művészeti kiállítást Rómában. Beszédében megköszönte a kiállítók és a művészek munkáit.


„Művészetüknek köszönhetően a tárlat valamennyi vendége újra átélheti, felelevenítheti a különféle, itt megörökített sporteseményeket, azok legmegrázóbb mozzanatait, különféle vetületeit″ – mondta.
„Művészetüknek köszönhetően a tárlat valamennyi vendége újra átélheti, felelevenítheti a különféle, itt megörökített sporteseményeket, azok legmegrázóbb mozzanatait, különféle vetületeit″ – mondta.

„Az olimpiai éremtáblázaton tradicionálisan Olaszország és hazám is igen előkelő helyet foglal el, így mindkét nemzet rendkívül büszke lehet élsportjára – hangsúlyozta Czene Attila. – A magyar kormány célja azonban nem csupán az, hogy Magyarország sportnemzet legyen! Szeretnénk felzárkózni az uniós átlaghoz. Arra szeretnénk ösztönözni lakosainkat, hogy példát véve a legjobbakról, a magyar sportolók kimagasló eredményeinek megtartása, hazánk sportnemzet státuszának megőrzése mellett váljon a magyarság is sportoló nemzetté.″

A sportvezető külön is kitért a vízilabdára:

„A vízhez kötődő számos sportág közül tradicionálisan igen szeretett sportágunk a vízilabda is, amely itt Olaszországban is jelentős hagyományokkal rendelkezik, nem csoda hát, hogy e kiállítás anyagában is feltűnnek ezen sportág relikviái. Örömteli, hogy napjainkban is számos neves, magyar vízilabdázó élhet idegenlégiósként itt Olaszországban, aki tudásával, tapasztalatával hálálja meg mindazt a szeretetet, amivel az itt élők fogadták, befogadták őket″ – fogalmazott.

A Római Magyar Akadémia év elején hirdetett pályázatot magyar képzőművészek, illetve felsőoktatási intézmények hallgatói számára a 2012-es Magyar Sportév alkalmából. A műveket tizenöt magyar olimpiai sportesemény témája alapján kellett elkészíteni, a szakmai és a társadalmi zsűri végül 25 művész több mint harminc alkotását választotta ki.

Az „Események-relikviák-reflexiók″ című tárlaton megtekinthetőek Kárpáti Tamásnak a Hungarikonok című gyűjteményéből kiállított relikviák, mint például Puskás Ferenc ballábas cipője, Papp László ökölvívó kesztyűje vagy Grosics Gyula meze. A képzőművészeti kiállításhoz kapcsolódik Kozák Lajos fotográfus tárlata is, amelyet a Magyar Sportmúzeum bocsátott a Római Magyar Akadémia rendelkezésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik