Képes Sport, újratöltve – Szöllősi György jegyzete

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2020.09.26. 00:14

Sokszor vagyunk rosszkedvűek, nyomaszt a bizonytalanság, aggódunk a szeretteinkért, hiszen a láthatatlan, de minden irányból támadó ellenség, a koronavírus már hónapok óta keseríti meg a mindennapjainkat, és nincs a világon ember, aki meg tudná mondani, hogy még meddig. Nem meglepő tehát, hogy hajlunk a pesszimizmusra, hogy megvisel minket az élet minden területét megváltoztató válsághelyzet.

Az egészségünk és létbiztonságunk persze a legfontosabb, különösen amikor veszélybe kerül, úgy, mint most bármelyik nap akármelyikünké, de sok, látszólag jelentéktelennek tetsző, mégis fontos apróság is hiányozhat a „békebeli” életünkből, amikor a vírus közbeszól: a keddi foci a haverokkal, a már fél éve várt válogatott meccsek, kedvenc sportágunk eseményei, megszokott újságunk és így tovább. Akármerre nézünk tehát, találunk okot a kesergésre, szorongásra, rosszkedvre.

Ám éppen a ma sokadszor újjászülető Képes Sport hetilap példája nyomán gondoltam bele, ha akarunk, bőven találunk okot a bizakodásra is, az optimizmusra, hogy visszatérnek az apró és nagyobb örömök, hogy érdemes hinni az újrakezdésben.

Ahogy a számunkra különösen katasztrofális kimenetelű első világháború és az azt követő összeomlás után, már 1919 őszén sportlapot indított a később egy egész korszakot meghatározó, legendás tulajdonos-főszerkesztő, Vadas Gyula, úgy illene nekünk is meglátni a bajban az esélyt, a feladatot, az újrakezdés lehetőségét. A megújuló Nemzeti Sport első két lapszáma jogviták miatt még nem viselhette az 1903-tól hagyományos címet, s ekkor kétszer Képes Sportként jelent meg a lap. A két brand sikertörténete akkor, jó száz évvel ezelőtt fonódott össze először, hogy aztán még sokszor írjanak együtt – szó szerint – sport- és sajtótörténelmet. Hogy miként, az is kiderül a Nemzeti Sport hétvégi mellékleteként ma először megjelenő 12 oldalas Képes Sportból, amelyhez csak néhányat kell lapozni, s amely szombatonként mostantól jár a napilaphoz, bőséges és – szándékunk szerint a korábbi Hosszabbítás-mellékletben megszokott módon – izgalmas, igényes olvasnivalót kínálva.

Ha azt nézzük, milyen sikereket értek el máris a magyar futballcsapatok ezen a kupaőszön, hogy közben a minap nálunk lépett föl a BL- és az El-győztes egy új álomstadionban, amelyre száz éve vártunk, hogy még mindig áll az esély a részben budapesti Eb-szereplésre, s hogy ezennel újjászületik a nagy hagyományú Képes Sport is, nos, akkor láthatjuk, hogy kár lenne feladni, hiába a sokasodó gondok. Főleg nekünk, akik rajongunk a sportért, amelytől éppen azt tanultuk: mindig, mindenhonnan van talpra állás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik