Karate: az Eb-selejtezőn és a PL-ben is helytállna Klement

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.09.12. 17:06
null
Klement Kármen és edzője a tokiói Premier League-forduló helyszínén (Fotó: Vasas Karate – Facebook)
Az idén nyáron első alkalommal megrendezett egyetemi Európa-bajnokságon elért bronzérem után a felnőttek között is bizonyítana Klement Kármen, a Vasas SC huszonegy esztendős karatésa, aki immáron a legjobbak között, a Premier League világkupa-sorozatban is tatamira állhat.


Kiskoromban szinte minden sportot kipróbáltam, a jazzbalettől az úszáson át a karatéig – idézi a Career Sport közleménye Klement Kárment. – Nagyon energikus gyerek voltam, nem bírtam egy helyben ülni, az iskolában pedig, ahová jártam, helyben volt több sportszakkör. Végül a karate volt az, ami megmaradt. A többi unalmassá vált, nem éreztem annyira benne a kihívást, a karate volt az egyetlen, ami mindig tudott újat mutatni.”

A Vasas sportolója 2013-ban lett válogatott.

Már kiskoromban mondták, hogy jó a mozgásom, a ritmusérzékem, ezt részben biztos, hogy a táncnak köszönhetem. Mindig jól szerepeltem a versenyeken, de először csak akkor hittem el, hogy érdemes ezzel akár profiként is foglalkozni, mikor bekerültem a válogatottba. A keretedzések után éreztem azt, hogy érdemes elmenni a sportkarate felé; hogy érdemes ezzel profin foglalkozni, mert úgy sokkal többet érhetek el.”

A Career Sport által menedzselt karatés azóta minden évben megnyerte saját kategóriájában és súlycsoportjában a magyar bajnokságot.

Ezekre a győzelmekre mind büszke vagyok, de legalább ilyen sokat jelent, hogy kétezer-tizenhétben, Szocsiban a korosztályos Európa-bajnokságon negyeddöntőig jutottam és végül hetedik lettem. Idén nyáron pedig Horvátországban az egyetemi Eb-én állhattam fel a dobogóra. Ez csupa pozitív visszajelzés volt, hogy jó munkát végzünk a Vasasban.”

2016-ban igazolt a piros-kékekhez, ahol Egri Tamás szakosztály-igazgató kezei alá került.

Nagyon szeretek itt lenni, nagyon családias a hangulat, éppen ezért is választottam ezt a klubot. Tényleg igyekeznek segíteni mindenben. Nagyon fontos, hogy jól érezzem magam a környezetemben, ettől úgy érzem, jobban is tudok teljesíteni” – árulja el.

A sportolónő számára rendkívül sűrű lesz az ősz. Tavasszal a montreali világkupa-versenyen elért hetedik helyével bekerült súlycsoportjában, vagyis a mínusz 50 kilogrammban a világranglista első száz helyezettje közé, ezzel pedig indulási jogot nyert a Premier League vk-sorozatra is.

Két hónapon keresztül minden hétvégén verseny lesz, most, hogy ott vagyok a legjobb száz között, szeretnék stabil top ötvenes versenyző lenni. Egyik hétvégén a Premier League-ben, a másikon az Európa-bajnoki selejtezőtornákon veszek majd részt. Jövő áprilisban lesz az Eb, amire nagyon szeretnék kijutni. Ez lehetne az első felnőtt Európa-bajnokságom, miután a kétezer-tizennyolcasra egy sérülés miatt nem tudtam kijutni. Remélem, ezúttal sikerül!”

S hogy hosszútávon mik a céljai?

Minél előrébb szeretnék kerülni a világranglistán, ha úgy alakul, hogy lesz rá esély, akkor természetesen a kétezer-húszas, tokiói olimpia is cél lehet, de a legfontosabb az, hogy U21-esként a felnőttmezőnyben a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjtsem. Aztán pedig a kétezer-huszonkettes budapesti vébére reális esélyem legyen kijutni. Az számomra a főverseny a következő évekre.”

A hétszeres magyar bajnok karatés azt reméli, sportága a 2020-as bemutatkozás után 2024-ben, Párizsban is az olimpiai program része marad.

Az lehetne az én olimpiám” – tekint előre.

Klement Kármen a sport mellett a tanulást sem hanyagolja el, jelenleg a Testnevelési Egyetem másodéves hallgatója, s edzőnek készül.

Sokat gondolkodtam rajta, mi lenne az, amit szívesen csinálnék. A Vasasban többször is előfordult, hogy helyettesítenem kellett és a gyerekek visszajelzése mindig nagyon pozitív volt. Én is élveztem, ezért is választottam végül ezt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik