HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2018.09.26 13:27 Frissítve: 2018.09.26 14:01

Kajak-kenu: Medveczky Erika neve is az örökös bajnokok falán a szövetségben

Az idén pályafutása ötödik és hatodik világbajnoki címét begyűjtő Medveczky Erika neve ünnepélyes keretek között felkerült szerdán a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) székházában található márványtáblára.

HIRDETÉS

 

Medveczky Erika a bajnokok emléktáblája előtt (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

A Honvéd 30 éves kajakosa előbb Csipes Tamarával 1000 méteren, majd az 500-as négyes tagjaként nyert vb-aranyérmet a portugáliai Montemor-o-Velhóban, és ezzel ő lett a sportág 53. örökös bajnoka. Az MKKSZ 2001 óta tartja számon az örökös bajnokokat, a cím elnyeréséhez legalább olimpiai aranyérem vagy öt vb-győzelem szükséges.   

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: mindig nagy dolog olyan sportembert köszönteni, aki egy életre beírta magát a sportág történelemkönyvébe. Hozzátette: nagy rangja lett ennek az elismerésnek, az elmúlt bő másfél évtizedben sokan értek el olyan eredményeket, mint a nagy elődök, akik magasra tették a mércét. Emlékeztetett, hogy Medveczky Erika edzője, Csipes Ferenc éppen 30 évvel ezelőtt nyert aranyérmet a négyessel a szöuli olimpián.   

„Legendás a mostani női kajak-generáció, amely az elmúlt hat-nyolc évben szállítja az eredményeket, és Erika ennek a generációnak fontos tagja. Egyik fő erénye, hogy ha hullámvölgyben volt, mindig fel tudott állni, mindig próbálta kijavítani a hibákat, amelyeket esetleg elkövetett” – mondta az MKKSZ elnöke.  

Hüttner Csaba szövetségi kapitány elmondta: Medveczky Erika két évvel ezelőtti klub- és edzőváltásakor nagyon jó helyre került, trénere ki tudta hozni belőle azt, ami benne van. Kiemelte: a kajakosnak kiváló a technikája, és mindent elmond a teljesítményéről, hogy ő volt az egyetlen, aki a tavalyi és az idei vb-győztes négyesnek is tagja volt. 

Páros- és klubtársa, az ötkarikás bajnok Csipes Tamara, aki maga is örökös bajnok, elárulta: 18 éve ismeri Medveczky Erikát, gyerekkoruk óta versenyeznek egymással, és az a különleges a kapcsolatukban, hogy amíg a vízen ellenfelek, addig a parton barátok.   

„Ez is a titka a párosunknak, együtt próbálunk előrébb jutni. Sokan nem hittek Erikában, de kiderült, hogy csak egy jó csapat kellett ahhoz, hogy kijöjjenek belőle az eredmények. Örülök, hogy két éve edzőpartnerek is vagyunk. Még két év van Tokióig, én mindent el fogok követni azért, hogy Erika neve mellé is odakerüljön az öt karika” – fogalmazott Rio aranyérmese.  

Maga az ünnepelt meghatottan nyilatkozott, miután Csipes Tamarával leleplezték a márványtáblát, amelybe immár az ő nevét is belevésték.  

„Nagyon boldog vagyok, szinte szóhoz sem jutok. Otthonról hozom azt a hozzáállást, hogy nem szabad beleragadni a rossz helyzetekbe, muszáj továbblépni” – mondta Medveczky Erika, akit az édesanyja is elkísért az ünnepségre.   

„Tamival (Csipes Tamara – a szerk.) kapcsolatban én is hasonlóan érzek, nagy potenciál van a párosunkban, és bízom benne, hogy amit kitűztünk magunk elé célként, azt meg is tudjuk valósítani” – mondta.  

Medveczky Erika először 2013-ban Duisburgban nyert vb-t K-1 1000 méteren, majd 2015-ben Milánóban megvédte címét. Tavaly, Racicében a négyes sikere mellett első lett 1000 méteren Farkasdi Ramónával, majd következett az idei év, és a két világbajnoki győzelem.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.18 11:44:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„A helyes, pontos étkezés fontos eleme a siker felé vezető útnak.” (x)

2018.12.14 00:09:01

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A tét, a kockázat felvállalása mutatta meg Panenka lelkierejét, szakmai nagyságát, s hozta meg hírnevét, mint ahogy Kariusnak is az lett a keresztje, hogy a fél világ látta a szerencsétlenkedését.

2018.12.13 12:24:34

Egyéb egyéni M. D.

Nem csak Phil Taylor hiányzik majd nagyon az Ally Pallyből • Új lebonyolítási rendszer, rekordszámú résztvevő.

2018.12.10 23:12:57

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

ALAPVONAL. Nálunk sem a hazai futball sajátosságaihoz igazodó, sem a profi világban másutt működő nyugdíjrendszer nem létezik.

2018.12.07 14:36:24

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Év végén is pörög az ingatlanpiac, ám a vásárlással még nincs elkésve. Íme a legfontosabb tippek! (x)

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS