Joó Abigél és Bor Barna bronzérmes a cselgáncs Eb-n

Vágólapra másolva!
2013.04.27. 17:22
null
Joó bronzérmet szerzett (Fotó: Mirkó István)
A 78 kilogrammos kategóriában címvédő Joó Abigél bronzérmet nyert a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság szombati versenynapján. A +100 kilogrammos kategóriában szereplő Bor Barna szintén bronzérmet szerzett szombaton.

Joó Abigél, a KSI dzsúdósa a harmadik helyért a hozzá hasonlóan 22 éves Luise Malzahnnal csapott össze, aki második Eb-bronzáért lépett tatamira. Kettejük mérlege 3–1 volt a kétszeres Európa-bajnok magyar javára, aki tavaly a cseljabinszki elődöntőben is jobbnak bizonyult ellenfelénél. Az ötödik meccs voltaképpen egy perc elteltével eldőlt, ekkor Joó egy földre vitelért előbb vazaarit, majd jukót kapott, és akár idő előtt be is fejezhette volna a találkozót, de a német rendre kifordult az eséseknél. Az előny végül így is elégnek bizonyult, így a magyar dzsúdós megkönnyebbülten mosolyogva vonult le a tatamiról.

„Vártam nagyon az itthoni Eb-t, de aztán elkezdtem izgulni, gyomorgörcsöm volt, és az első meccsem előtt még sírtam is egy picit – idézte fel Joó Abigél. – A szőnyegen aztán erőt adott a buzdítás, a bronzmeccsre a német eléggé elfáradt, nekem inkább az az előtti két mérkőzésen volt nehéz. Úgy tűnik, páros években nyerek Eb-t, szóval talán jövőre ismét...”


Edzője, Pánczél Gábor elégedetten beszélt tanítványa munkájáról:

„Abigél stabilan ott van a világ élmezőnyében, de még fejlődnie kell, no meg adaptálnia az új szabályokat. Mostanában az iskolával is kellett foglalkoznia, amely ugyanolyan fontos, mint a sport. Augusztusban még többre lehet képes a riói világbajnokságon.”

A világbajnoki ezüstérmes Bor Barna a szlovén Matjaz Cerajjal küzdött meg a harmadik helyért, akit mind az öt eddigi mérkőzésükön megvert. Nem volt ez másként ezúttal sem, a 26 éves, háromszoros Eb-második magyar alig másfél perc elteltével gyilkos leszorítást kezdeményezett, amelyből ellenfelének esélye sem volt kijönni.

„Úgy mentem ki a tatamira, hogy ha beledöglök is, megcsinálom. Edzőm is azt mondta, hogy itt a döntőben már nem kell tartalékolni – nyilatkozott örömkönnyekkel a szemében Bor Barna. – Nem éreztem tehernek a hazai Eb-t, élveztem a meccseket, az olimpiai csalódás és a sok ezüst után nagyon meg vagyok hatódva.”

Edzője, Hangyási László elmondta: amikor tanítványa megfogta a szlovént, már tudta, hogy megvan a meccs. „Eddig mindig megverte Cerajt, és mi tiszteljük a hagyományokat” – tette hozzá tréfásan.

Joó Abigél a magyar küldöttség második, Bor a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte meg a Papp László Arénában, a hazai dzsúdósport történetében az övék a 36. és a 37. Eb-bronz.

A VERSENYNAP UTÁNI NYILATKOZATOK

CSELGÁNCS EB, A SZOMBATI ÉRMESEK
FÉRFIAK
90 kg

1. Kirill Gyenyiszov (Oroszország)
2. Varlam Liparteliani (Grúzia)
3. Karolis Bauza (Litvánia) és Kirill Voproszov (Oroszország)

100 kg
1. Lukas Krpalek (Csehország)
2. Henk Grol (Hollandia)
3. Jevgenijs Borodavko (Lettország) és Cyrille Maret (Franciaország)
...Cirjenics Miklós és Farkas Bálint helyezetlen

+100 kg
1. Teddy Riner (Franciaország)
2. Adam Okruasvili (Grúzia)
3. BOR BARNA és Jean-Sebastien Bonvoisin (Franciaország)

NŐK
78 kg

1. Lucie Louette (Franciaország)
2. Ana Velensek (Szlovénia)
3. JOÓ ABIGÉL és Marhinde Verkerk (Hollandia)

+78 kg
1. Lucija Polavder (Szlovénia)
2. Emilie Andeol (Franciaország)
3. Belkis Zehra Kaya (Törökország) és Irina Kindzerska (Ukrajna)

AZ ÉREMTÁBLA
arany ezüst bronz
Franciaország 4 1 7
Grúzia 3 3 1
Oroszország 2 2 2
Szlovénia 2 1 1
Hollandia 1 2 1
MAGYARORSZÁG 1
2
Csehország 1
Belgium
1 1
Ausztria
1 1
Horvátország
1
Svájc
1
Románia
1
Törökország

2
Izrael

2
Németország

1
Ukrajna

1
Portugália
1
Nagy-Britannia
1
Litvánia
1
Spanyolország

1
Lettország

1
IJF-zászló alatt indult

1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik