Ezüstvasárnap után bronzhétfő Nankingban

RÁC BENEDEK BALÁZS (NANKING)RÁC BENEDEK BALÁZS (NANKING)
Vágólapra másolva!
2014.08.25. 16:24
Hétfőn sem volt okunk a szomorkodásra az ifjúsági olimpián: atlétikában három, ökölvívásban egy bronzérmet szereztek a magyar küldöttség tagjai, ráadásul a 3x3-as kosárlabdában elődöntősök a lányok.

Ha magyar érem, akkor bronz. Ez volt a hétfő jelszava a mieink háza táján, ugyanis délelőtt, délután és este is a dobogó harmadik fokára állhattak a magyar sportolók, összesen négy harmadik helyet szerezve.

A sort a vasárnapi kalapácsvetésben második Halász Bence éremátadási ceremóniáját követő hármasugrásban indította Bajnok Eszter. Az ifjúsági Európa-bajnok versenyző a döntőre tartogatta a legjobb formáját, és életében először tizenhárom méternél is nagyobbat ugrott – még ha csak egy centivel is. Noha utólag úgy nyilatkozott, hogy maradt még néhány centi benne, s csak öttel maradt le a második helyről, nem volt elégedetlen, sőt!

Bajnok bronza ráadásul megalapozta a folytatást is. Délután a bokszolóinkon, pontosabban Könnyű Richárdon volt a sor, akinek meccséről könnyen lemaradtak azok, akik vakon hittek a kínaiak által kiadott programban. Ott háromnegyed öt szerepelt a listában, a szervezők azonban megörültek annak, hogy hamarabb szabadult fel a szorító, nosza be is terelték japán riválisát és Könnyűt, akit ez sem zökkentett ki, magabiztos ökölvívással, mindhárom menetet megnyerve lett harmadik – két csapattársa pedig ötödik.

Estére tehát két harmadik hellyel álltunk, amelyet meg is dupláztunk az atlétikai stadionban, s további örömre adott okot, hogy Schmölcz Márk gerelyhajító, valamint az egyéni csúcsát kilenc másodperccel megjavító Tóth Lili Anna is mosolyogva fogadta a harmadik helyet. Schmölcz az első három kísérlete során folyamatosan javítva jutott 72 méter fölé, Tóth pedig csak a két afrikai riválistól maradt le, olasz ellenfele például hiába lódult meg az elején, végül leszakadt a magyar lányról.

Akinek meg kevés lett volna a bronztermés, annak csak a kosárlabdacsarnok felé kellett még vetnie néhány pillantást, ott ugyanis szintén remekeltek a magyarok. Tudjuk, az U18-as női válogatott, soraiban három nankingi olimpikonnal alig egy hónapja nyerte meg a B-csoportos Európa-bajnokságot, de akkor sem gondoltuk, hogy a 3x3-as szabályrendszerben bonyolított ifjúsági olimpián lányaink egészen az elődöntőig meneteltek. Pedig ezt történt. Hétfőn előbb a nyolcaddöntőben szoros, majd a negyeddöntőben sima győzelmet arattak. Utóbbit, a németek felülmúlását többek között annak köszönhette a társaság, hogy távolról és büntetőből sem hibázott, s mezőnyből is jóval pontosabban célzott. A magyar válogatott a keddi elődöntőben az Egyesült Államokkal mérkőzik.

Szóval négy bronzéremmel, két ötödik hellyel, s egy elődöntővel zártuk a hétfőt. Soha rosszabbat – esetleg még egy aranyat.

Bajnok Eszter, a hármasugrás bronzérmese:„Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól sikerül a verseny, ráadásul az egyéni legjobbamat ugrottam meg, s noha úgy érzem, volt még egy kicsi benne, de boldog vagyok. Előzetesen a legjobb nyolc közé szerettem volna bekerülni. Reggel nagyon fáradt voltam, ám gyorsan felébredtem, segített a bennem lévő adrenalin. Az első ugrás után még remegett a lábam, azonban bennem volt, hogy képes vagyok megcsinálni."

Schmölcz Márk Xavér, a gerelyhajítás bronzérmese: „Nagyon örülök a harmadik helynek, előzetesen nem számítottam az éremre. Nem rossz a mostani eredményem se, de az elődöntőben sikerült egyéni csúcsot dobnom. Persze, így sem vagyok elégedetlen. Az elődöntőben jobban izgultam, hogy sikerüljön továbbjutnom, igaz, azért a fináléban is éreztem a feszültséget."

Tóth Lili Anna, a 2000 méteres akadályfutás bronzérmese: „Kilenc másodpercet javítottam az egyéni csúcsomon és bronzérmes lettem, nagyon örülök. Erős volt a kezdés, nagyon jó, hogy emellett is ilyen időt tudtam futni. Kicsit aggódtam az elején, de annyi készültem, hogy éreztem, sikerülnie kell. Az volt a legnehezebb, hogy tartsam a lépést az olasszal, le akart szakítani, mert a végén lehajráztam volna, de nem hagytam. Legfiatalabbként álltam rajthoz, idén még nem lehet utolérni a két afrikait, viszont tavaly harminc másodperccel maradtam le tőlük, most meg tízzel."

Könnyű Richárd, az ökölvívás 60 kilós kategóriájának bronzérmese: „Az elején bele kellett rázódnom a meccsbe, jól mozgott a japán. A második menetben szépen jöttem felfelé, a harmadikban meg kipontoztam, jól bokszoltam, élveztem, éreztem, hogy jobb vagyok. A lábmunkámmal, illetve a jobb- és balhorgokkal múltam felül. Örültem volna a még fényesebb éremnek, de az elődöntőben ahhoz a világbajnokot kellett volna legyőzni, és azért így is elégedett vagyok."

IFJÚSÁGI OLIMPIA, NANKING, 9. NAP
Magyar érdekeltségű eredmények
Atlétika. Döntő. Férfiak. Gerelyhajítás. Ifjúsági olimpiai bajnok: Lukas Moutarde (Franciaország) 74.48,
...3. Schmölcz Márk Xavér (Magyarország) 72.40. Nők. 2000 m akadály. Iob: Rosefline Chepngetich (Kenya) 6:22.67, ...3. Tóth Lili Anna (Magyarország) 6:31.92. Hármasugrás. Iob: Yanis Esmeralda David (Franciaország) 13.33, ...3. Bajnok Eszter (Magyarország) 13.01. Kosárlabda. 3x3. Nyolcaddöntő. Férfiak: Oroszország–Magyarország 17–12. Nők: Magyarország–Egyiptom 20–18. Negyeddöntő. Nők: Magyarország–Németország 20–13. Ökölvívás. Férfiak. A 3. helyért. 60 kg: Könnyű Richárd–Hoszaka (japán) 3:0. Az 5. helyért. 64 kg: Tóth Richárd–Petrov (ukrán) 0:3. +91 kg: Komor László mérkőzés nélkül győzött

AUGUSZTUS 26., KEDD

Kajak-kenu. Szlalom, selejtező, nyolcad- és negyeddöntő (Koleszár Zoltán, Mozgi Milán, Homonnai Luca). Kosárlabda, 3x3. Elődöntő, nők (Magyarország). Négytusa. Vegyes csapatverseny (Regős Gergely, Zs. Tóth Anna)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik