Ifjúsági olimpia: dupla magyar hatos Nankingban

Vágólapra másolva!
2014.08.17. 15:20
null
Pásztor Flóra a hatodik helyen végzett (Fotó: <a href="http://www.mob.hu/kezdooldal" target="_blank">mob.hu</a>)
A hatos volt a második ifjúsági olimpia első napjának nyerő száma, ráadásul duplán, a magyar küldöttség ugyanis két hatodik helyezéssel indította a játékokat.

 

Az ifjúsági olimpia első napján 13 magyar versenyzőért szoríthattunk, s az sem volt elképzelhetetlen, hogy valamelyikük éremmel nyitja a játékokat, hiszen az úszó- és a vívóversenyek is elrajtoltak Nankingban.

TUDTÁK, HOGY A KERÉKPÁR CSAPATVERSENY?

De nem úgy ám, ahogyan az országúti szakág alapján gondolhatjuk – nézzük meg, mit össze küzdenek a felvezető emberek, amíg Mark Cavendish az élre sprintel, vagy amikor Alberto Contadort viszik fel a hegyre –, hanem valóban. Páros csapatverseny.

Az ifjúsági olimpián ugyanis hagyomány, hogy néhány sportágat átformálnak, ilyen például a három a három elleni kosárlabda, meg az említett kerékpár. A bringások kétfős csapatot alkotnak, és minden szakágban rajthoz állnak. Az érmeket öt megméretés alapján osztják, két hegyikerékpáros, két országúti és egy bmx-viadal alkotja a teljes versenyt, ebből az országi mezőnyversenyben kötelező mindkét embernek rajthoz állnia. Ezenkívül elég egyet-egyet indítani, akik a helyezésük alapján pontot szereznek, s a pontok összessége adja ki a végeredményt.

Nos, ez csak azért taglaltunk ilyen hosszan, mert magyar szempontból remekül kezdődött az összetett kerékpárparti. A fiúknál az XCE kategóriában – négy-négy ember küzd egymás ellen, s jut tovább mindig kettő – Erdélyi Attila hetedik, a lányoknál pedig Megyaszai Lilla negyedik lett, szóval kifejezetten jó helyről várjuk a hétfői időfutamot.

Vívásban Pásztor Flóra előbb 125 másodpercet töltött a páston a bolíviai Denisse Clavijo ellenében, fölényes sikerével bejutott a nyolc közé, ahol az amerikai Sabrina Massialas állt vele szemben, aki a korosztályos világbajnokságon legyőzte már a magyar lányt. És most is... Pásztor 9–4-es hátrányban szerzett két találatot, de hiába reméltük, nem tudott tovább kapaszkodni, végül 15–9-re kapott ki, s ment sírva a bemelegítő terembe, hogy aztán fél órával később már „csak" némi hüppögés kíséretében nyilatkozzon.

„Talán bennem volt még egy kicsit a világbajnoki vereség, pedig igyekeztem úgy felállni a pástra, hogy maximális teljesítményt nyújtsak, és sikerüljön nyernem. Sajnos nem jött össze. Túl gyors volt az asszó, nem volt idő reagálni, kicsit lassítanom kellett volna a küzdelmet. Hatodik lettem, azért egy dobogós helynek jobban örültem volna" – szomorkodott Pásztor Flóra.

Az uszodában eseménydúsabb volt a nap, előbb délelőtt csobbant vízbe három magyar, és ami még fontosabb, ez a szám, ebédidőre sem változott: Horváth Dávid 100 mellen. Sztankovics Anna és Sebestyén Dalma 50 mellen jutotta a délutáni középdöntőbe, ahonnan egyébként mindhárman továbbléptek a másnapi fináléba.

Sebestyén azonban a 50 mell mellé hozzácsapott ugyanennyi pillangót, hát- és gyorsúszást, amelynek sikerességét jelezte, ötödikként került be a 200 vegyes fináléjába. Ott aztán még tovább javult, pontosabban több mint egy másodperccel úszott gyorsabban, mint az előfutamban, a finálé erősségét viszont mutatja, hogy egy helyezéssel így is hátrább végzett, s lett Pásztorhoz hasonlóan hatodik.

„Ötvenen sikerült döntőt úsznom, és megjavítottam a legjobbamat, ami azért is nagy dolog, mert egy évig egy helyben toporogtam. Kétszáz vegyesen reménykedtem, hogy a dobogó sikerülhet, sajnos nem értem el, de majd legközelebb. Lehet, hogy egy kicsit izgultam, lazulnom kell még, aztán jöhet a többi döntő is." – mondta Sebestyén Dalma.

A pontszerzők mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy ha hétfő reggel nyer, akkor mindkét asztaliteniszezőnk bejut a tizenhat közé, teniszben pedig Bíró André kezdett sikerrel.

2. IFJÚSÁGI OLIMPIA, NANKING, 1. NAP
Magyar érdekeltségű eredmények

Asztalitenisz. Csoportmérkőzések. Férfiak. A-csoport. 1. forduló: Szudi Ádám–Bienatiki (kongói) 3:0 (9, 2, 4). 2. forduló: –Fan Zhendong (kínai) 0:3 (–4, –8, –9). Nők. C-csoport. 1. forduló: Imre Leila–Kato (japán) 0:3 (–9, –8, –3). 2. forduló: –Dong (új-zélandi) 3:0 (4, 4, 4).
Cselgáncs. Férfiak. 66 kg. 1. forduló:
Sárecz Márton erőnyerő. 2. forduló: –Diaz (amerikai) 0:10.
A vigaszágon. 3. forduló: –Minkou (fehérorosz) 0:5
Kerékpár. Csapatverseny. Hegyikerékpár. XCE. Férfiak: 7. Erdélyi Attila. Nők: 4. Megyaszai Lilla.
Tenisz. Férfiak. Egyes. 1. forduló: Bíró André–Valero Zamorano (chilei) 6:3, 6:4. Nők. Páros. 1. forduló: Bondár Anna, Stollár Fanni–Kuzmová, Schmiedlová (szlovák) 6:3, 3:6, 10–5.
Torna. Egyéni összetett. Férfiak, selejtező:
1. Giarnni Regini-Moran (brit) 84.400, ...3. Kardos Botond 83.275 – Kardos Botond összetett döntős, továbbá talajon (2.), korláton (2.) lólengésben (4.), gyűrűn (5.) és nyújtón (7.) is bejutott a szerenkénti döntőbe
Triatlon. Nők (1.5 km úszás, 40 km kerékpár, 9.99 km futás). Ifjúsági olimpiai bajnok:
Britanny Dutton (Ausztrália) 59:56 (10:21, 31:00, 17:25), ...16. Bicsák Flóra (Magyarország) 1:04:27 (11:24, 34:01, 17:53).
Úszás. Férfiak. Előfutamok. 100 mell:
1. Carlos Claviere (venezuelai) 1:01.62, ...9. Horváth Dávid 1:03.27 – Horváth bejutott a középdöntőbe. Középdöntő: 1. Anton Csupkov (orosz) 1:00.84, ... 6. Horváth 1:02.63 – Horváth bejutott a döntőbe. Nők. Előfutamok. 50 mell: 1. Sztankovics Anna 32.01, 2. Sebestyén Dalma 32.09 – Sztankovics és Sebestyén is bejutott a középdöntőbe. 200 vegyes: 1. Meghan Small (amerikai) 2:15.24, ...5. Sebestyén 2:15.99 – Sebestyén bejutott a döntőbe. Középdöntő. 50 mell: 1.Ruta Meilutyte (litván) 31.67, ...3. Sztankovics 32.01, ...7. Sebestyén 32.27 – Sztankovics és Sebestyén is bejutott a döntőbe. Döntő. 200 vegyes. Iob: Nguyen Thi Ah Vien (Vietnám) 2:12.66, ...6. Sebestyén Dalma (Magyarország) 2:14.66.
Vívás.
Tőr, nők. 1. forduló: Pásztor Flóra–Clavijo (bolíviai) 15:5. Negyeddöntő: –Massialas (amerikai) 11:15. Iob: Sabrina Massialas (Egyesült Államok), ...6. Pásztor Flóra (Magyarország)

A HOLNAPI PROGRAM

AUGUSZTUS 18., HÉTFŐ
Asztalitenisz.
Csoportmérkőzések, nyolcaddöntő (Szudi Ádám, Imre Leila). Cselgáncs. Nők, 63 kg (Gercsák Szabina). Kerékpár. Csapatverseny. Országút. Egyéni időfutam (Erdélyi Attila, Móricz Dániel, Megyaszai Lilla, Tolnai Zsanett). Kosárlabda. Férfiak. (Magyarország–Szlovákia). Tenisz. Férfi páros (Bíró André). Torna. Női összetett, selejtező (Dévai Boglárka). Triatlon. Férfiak (Lehmann Bence). Úszás (Grátz Benjámin, Kenderesi Tamás, Szabó Norbert, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána). Vívás. Párbajtőr (Esztergályos Patrik, Nagy Kinga). Vitorlázás. Byte CII (Vadnai Jonatán, Érdi Mária)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik