Honnan hová? London és Rio között félúton: olimpiai mustra

BÁLINT MÁTYÁS, SZŰCS ANDRÁSBÁLINT MÁTYÁS, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2014.08.04. 12:06
null
A labdarúgó vb-t már letudta Brazília, felkészül Rio de Janeiro az olimpiára
Két év múlva kezdődnek a XXXI. olimpiai játékok Rio de Janeiróban – augusztus ötödikén lesz majd a megnyitó –, amiből logikusan következik, hogy két év telt el a feledhetetlen londoni napok óta. Nyolc aranyérem, négy ezüst és hat bronz, Risztovtól Berkiig, Parstól Gyurtáig és viszont, na meg Fazekas Nándi kivédett hetese Izland ellen, Joó Abigél féllábon dobott ipponja, és még megannyi gyönyörű pillanat. Összeállításunkban érmeseink elmúlt két évben nyújtott teljesítményét követtük nyomon, majd két évvel az időben előre szaladva levontuk belőle a riói tanulságokat. A MOB nemzetközi igazgatója mesélt terepszemlés tapasztalatairól, és megnéztük azt is: mi a helyzet kvótafronton.

 

Természetesen hasonlóan jó magyar szereplésre, valamint megannyi felejthetetlen pillanatra számítunk Rióban is, mint amit Londonban kaptunk a magyar csapattól. A kérdés csak az, kiktől. Az például támpont lehet, hogy akinek egyszer sikerült odakerülnie az olimpiai dobogóra, abban alighanem van spiritusz: „A múlt a jelen jövője", tartja az álbölcsesség, ez alapján pedig érdemes megnézni, mire jutottak londoni érmeseink, és mi történt velük az azóta eltelt két évben, merre tartanak.

Aranyérmeseink közül a két kajakos egységet – K-2 1000 m és NK-4 500 m – aligha látjuk ugyanabban az összeállításban. Pars Krisztián, Gyurta Dániel és Kozák Danuta viszont azóta is roppant meggyőző teljesítményt nyújt, de Berki Krisztiánban, Risztov Évában és Szilágyi Áronban is ott a lehetőség az ismétlésre, bár ők azért nem tudták úgy uralni a versenyszámukat a London óta eltelt két évben, mint fentebb említett társaik.

ITT OLVASHAT LONDON MAGYAR OLIMPIAI ÉRMESEINEK ELMÚLT KÉT ÉVBEN NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNYÉRŐL!

Londonban 21 sportágban voltunk érdekeltek, Rióra húsz-huszonhárom a cél. Érdemes átvenni, milyen útvonalon lehet kijutni a következő olimpiára, főleg azon sportolóinknak, akiknek erre reális esélyük van.

KVÓTAHELYZET A RIÓI OLIMPIÁRA ITT!

A Magyar Olimpiai Bizottság már gőzerővel dolgozik a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiára, itthon és a helyszínre utazva egyaránt. Fábián László nemzetközi igazgató szerint a cél a tökéletes felkészülés, hogy senki se lepődjön meg a párás levegőn vagy a hínáros vízen, és sorjázhassanak az érmek.

Fábián László már most Rióra összpontosít (Fotó: mob.hu)
Fábián László már most Rióra összpontosít (Fotó: mob.hu)

„Már kétszer voltunk Brazíliában helyszínbejáráson – nyilatkozta Fábián László. – Mindenbe bele lehet látni és nézni. Tavaly novemberben utaztam ki, és ugyan csak három nap egy ilyen túra, de nagyon tömény. Végigjártuk a háromfelé lévő helyszíneket, megnéztük a falut is – ezek persze nincsenek mind kész, csak szeretném jelezni, hogy folyik az aktív munka. A faluban például csak két épület állt, az is szerkezetkészen, ám a tervezők elfogadták a jelen lévő ötven-hatvan nemzet tanácsait, hogy szükséges több orvosi és masszőrszoba például, és ennek megfelelően folytatták a munkát. Idén biztosan lesz még egy, és jövőre is legalább kétszer szeretnénk kimenni, mert például a kajakosoknak meg kell találnunk a megfelelő helyet az edzőtáborozáshoz. Nem akarom bagatellizálni, mondjuk, a vívók helyzetét, de ők azért teremben sportolnak, a kajakosoknak viszont nem mindegy, milyen a víz, hínáros-e, lassú-e, koszos-e, ráadásul a közelben kellene lennie a szállásnak is. Ők gondolkodnak azon is, hogy ki sem mennek előtte, de ez szerintünk nem jó ötlet, úgyhogy keressük a megoldást. Igyekszünk a legjobb feltételeket megteremteni. A MOB elég komoly összeget tervezett be a következő évre, például az edzőtáborok és versenyek finanszírozására, és részben már az olimpiai szállásköltségekre, mert 2015-ben biztosan lesz már ilyen kiadásunk. Bízunk abban, hogy a kormány is úgy érzi, ezek az összegek szükségesek ahhoz, hogy a magyar küldöttség a lehető legmagasabb létszámban, megfelelő körülmények között készüljön, aminek eredményeként jó eredményeket érhet el."

„Az a terv, hogy egyetlen kvalifikált sportágunk se legyen, amely képviselője nem járt a helyszínen. Az a cél, hogy ne csak a pályát lássák, hanem olyan életszerű dolgokat is megtapasztaljanak, hogy mennyire párás a levegő, hol lehet pénzt váltani, ilyesmik. A szövetségekkel ez év elején egyeztettünk az előversenyekről, az olimpiai logisztikáról, például, hogy miként visszük ki a kajakokat, a lőfegyvereket és a többi. Ehhez az általam vezetett sportigazgatóság bekérte a szakmai terveket, amiket folyamatosan szemlézünk, emellett a doppingellenes felkészülést is sulykoljuk, mert nagyon kemény a WADA szabályrendszere. Gőzerővel folynak tehát az előkészületek, de idén augusztusban lesz még ifjúsági olimpia is Kínában, ami aktualitását tekintve sokkal több munkát igényel, mint a felnőtt olimpia, jövőre pedig az Európa-játékok következik, ami szintén nagy feladat, és akkor nem szóltunk az ifjúsági fesztiválokról… Rio azonban mindennél fontosabb, és időarányosan jól állunk."

A MOB-IGAZGATÓ BESZÉL ARRÓL, HOGY HÁNY SPORTÁGBAN TERVEZNEK MAGYAR RÉSZVÉTELLEL, MEKKORA VERSENYZŐI LÉTSZÁMRA ÉS KOMPLETT CSAPATRA SZÁMÍTANAK. MILYEN TANULSÁGOKAT VONTAK LE A 2014-ES, BRAZIL RENDEZÉSŰ LABDARÚGÓ-VB-RŐL, NEMCSAK A RENDEZÉST TEKINTVE, HANEM SZAKMAI JELLEGŰEN IS. DE VAJON MIÉRT KELL FIGYELNÜNK VAN GAALRA ÉS A HOLLAND VÁLOGATOTTRA?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik