Hét maratoni hét nap alatt hét kontinensen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.15. 16:14
null
(Fotó: Travel Channel)
Címkék
A Travel Channel tévécsatorna egyik műsorvezetője, Rob Bell öt társával egy hét alatt közel 300 kilométert tervez lefutni. Az Antarktisztól Ausztráliáig terjedő kihívásban minden nap másik kontinensen futják le a 42 kilométeres távot. Kezdeményezésük célja, hogy fogyatékkal élő fiatalokat segítsenek, lehetőséget biztosítsanak számukra a sportolásra. 

 

Rob Bellt a magyar nézők is ismerhetik az „Ember a világ ellen” (Man Vs Word ) és a „Titkok és rejtélyek” (Secrets and Mysteries) sorozatokból, de most új oldaláról mutatkozik be.

Öt jó barátjával, köztük az atléta Gareth Williamsszel hét nap alatt hét maratonit futnak le hét kontinensen. Január 19-én az Antarktiszon, másnap Dél-Amerikában Punta Arenasban, 21-én az észak-amerikai Houstonban, 22-én Európába érkezve Londonban futnak, majd Afrikában Kairó, és Ázsiában Szingapúr következik, végül Ausztráliában, Sydneyben fejezik be a kihívást. Sir Ranulph Fiennes angol felfedező, aki 2003-ban 59 évesen elsőként teljesített hasonló programot, utólag azt mondta: „Visszatekintve, nem vágtam volna bele. Meg nem csinálnám még egyszer!”

Bellék hónapok óta speciális fizikai és mentális edzésekkel készülnek a megmérettetésre, az azonban újdonság lesz számukra, hogy az egyes távok között szinte csak annyit pihennek, amennyit a repülőn alszanak.

Ezzel a saját finanszírozású kezdeményezéssel jótékony célt szolgálnak, két alapítványnak gyűjtenek pénzt. A brit KEEN London fogyatékos gyerekek sportolását támogatja, míg az ausztrál John Maclean Foundation (JMF) szervezet tolószékes fiataloknak segít, hogy a rendszeres mozgás a mindennapi életük része legyen. Akik szeretnének adományozni ezen célokra, itt megtehetik, valamint folyamatosan nyomon lehet követni a csapat útját, és bárki csatlakozhat hozzájuk futva, kerékpáron, vagy csak szurkolással.


A január 19-én induló kihívásról a csatorna Facebook-oldala is minden nap információt és fotókat oszt meg, de kamerával is kíséri őket, majd áprilisban sugározza ezt a lenyűgöző teljesítményt bemutató műsort.

HAT JÓ BARÁT, AKI FESZEGETI A HATÁRAIT
– Mi ösztönzött arra, hogy részt vegyél ebben a megmérettetésben, és milyen célt szeretnél elérni a kaland során?
RB:
Mind a hatan futottunk már egyéni maratonokat. Versenyeztünk triatlonon és még az Ironman versenyen is, de a világon nagyon kevés ember mondhatja el magáról, hogy teljesítette azt a kihívást, hogy 7 nap alatt 7 kontinensen lefutott 7 maratoni távot. Részben ez a dolog vonzereje: hogy az ember feszegesse a határait és kipróbálja, hogy valójában mire is képes. Menet közben pedig az is motivál, hogy két jótékonysági intézmény számára gyűjtünk pénzt: a brit KEEN Londonnak és az ausztrál John Maclean Foundationnek. Mindkét szervezet fogyatékos, mozgássérült gyermekek számára biztosít sportolási lehetőséget.
– Hogyan készültél fel erre a kihívásra?
RB: Azon kevés emberek egyike, akik valaha sikeresen teljesítették a kihívást, Sir Ranulph Fiennes, utólag azt nyilatkozta: „Visszatekintve, nem vágtam volna bele. Meg nem csinálnám még egyszer!" Ezen el kellett gondolkodnunk, és megtennünk mindent, hogy amikor majd megtesszük az utolsó lépéseinket a hetedik maraton befutóján Sydneyben, mi ne így érezzük magunkat. Az utóbbi öt hónapban mindannyian nagyon keményen edzettünk. Koptattuk a járdákat és a parkok ösvényeit, az időjárási viszontagságoktól függetlenül – összességében több ezer mérföldet futottunk le. Szaktanácsadást és edzőterveket kaptunk csapatunk gyógytornászaitól, hogy megerősítsük az összes olyan izmot, amely segítségével hatékonyan futhatunk, figyeltünk a táplálkozásunkra (ez lényegében azt jelenti, hogy visszapótoltuk, amit elégettünk - hurrá, szabad sokat enni!), és megpróbáltuk a lehető legaprólékosabban megtervezni az összes bonyolult logisztikát. Nem kis teljesítmény!
– A kihívás melyik részétől tartasz a legjobban?
RB: Négy dolog van, amik álmatlan éjszakákat okoztak nekem:
1. Az eshetőség, hogy az Antarktiszon extrém mód alacsony hőmérséklet és süvítő szél fogad majd minket. Annak ellenére, hogy ott éppen nyár lesz, nem jelenti azt, hogy kellemes lesz a klíma. Nagyon szélsőséges az időjárás, és egyikünk sem járt még ott, előfordulhat, hogy dupla erőfeszítésünkbe kerül ott a táv lefutása.
2. Ennek a szöges ellentéte Szingapúr: a levegő páratartalma elérheti a 95 százalékot, ami futás közben olyan érzés lesz, mintha melaszon próbálnánk átgázolni. Több kilót izzadunk majd le magunkról, és mivel ez már a hatodik maratonunk lesz, a testünk várhatóan már a futás megkezdése előtt eleve alulhidratált állapotban lesz. A súlyos kiszáradás nagyon komoly veszélytényező, és nem megfelelő kezelés esetén valamelyikünk simán kórházban köthet ki.
3. Az általános kimerültség. A kihívás során csak a repülőgépeken alszunk majd, a kontinensek között repülve. Turistaosztályon utazunk majd a teljes út során, tehát nehéz lesz igazán kényelembe helyezni magunkat, és az alvás iránti vágyat felülírja majd az evés, ivás, nyújtózkodás szükségessége – ez utóbbira azért van szükség, hogy elkerüljük a mélyvénás trombózist; felhívták a figyelmünket, hogy testünk különösen ki lesz téve ennek a veszélynek, illetve hogy megelőzzük az izom és ízületi görcsöket. Nem leszek meglepve, ha néhány meglehetősen nyűgös futó száll majd le a repülőkről...
4. A lesérülés. Az elmúlt év összes edzése és felkészülése ellenére, meglehetősen nagy lesz a kockázata annak, hogy menet közben lesérülünk. Rettentően nagy terhelésnek tesszük majd ki a testünket a mindennapos futásból és az egyes maratonokból valóregenerálódási idő teljes hiányából kifolyólag. Egy sérülés azt jelentheti, hogy idő előtt be kell fejezni az egészet, és tudom, hogy én teljesen összetörök majd, ha valamilyen okból kifolyólag nem tudom befejezni ezt az utat.
– Egy izgalmas csapat része vagy, mit gondolsz, az egyes „alkotóelemek" mit tesznek hozzá az úthoz?
RB: A csapat hat futóból áll, de ami még fontosabb az, hogy hat jó barát vagyunk. Az elmúlt 12 hónap annyira szuperül telt azzal, hogy állandóan összejöttünk és egy olyan csoportos projekten dolgoztunk, amiben mindannyian ennyire szenvedélyesen hiszünk, és mostanra már mindannyian rettenetesen elszántak vagyunk, hogy véghez is vigyük. Rengeteget szívatjuk és támogatjuk egymást, és mint bármilyen baráti társaságban, mindenkinek megvan a maga szerepe. Megvan, hogy ki a viccmester, az elbűvölő, az ösztönös vezető, a részletek embere, a bölcs, és a kevésbé bölcs. Rád bízom, hogy kitaláld ki-kicsoda.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik