Hegymászás: újabb holttestet találtak a Mount Everesten

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.04.20. 08:24
Újabb, már a tizenharmadik holttestre leltek a mentőalakulatok szombaton a Mount Everest hó- és jégrétege alatt, ahol előző nap lavina sodorta el serpa hegyi vezetők egy csoportját.

Még három embert keresnek, és a kutatók gyorsan dolgoznak, az időjárás viszonyok romlásától tartva – közölte vasárnap Maddhu Szunan Burlakoti, a nepáli kormány hegymászási ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője. A keresést nehezíti a frissen hullott hó, s további mászóeszközök is szükségessé váltak.

Serpák mellett helikopterek is keresik a még meg nem talált három vezetőt, de illetékesek szerint nincs remény arra, hogy még életben lennének. A hegymászók megegyeztek, hogy négy napra felfüggesztik a csúcstámadásokat a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyén, amelyről több expedíció is levonul a legalább 13 emberéletet követelő tragédia miatt.

A lavina mintegy 5800 méteres magasságban zúdult le a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy nepáli oldalán, azon a területen, amelyet „pattogatottkukorica-földnek" (popcorn field) hívnak, a Kumbu gleccserhez vezető részen. Bár viszonylag alacsonyan fekszik, a hegymászók szerint ez az egyik legveszélyesebb része a Mount Everestnek.

Hegymászók szerint a tragédiát jéglavina, nem pedig a gyakrabban előforduló hólavina okozta. Lakóház méretű jégtömbök szakadtak le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik