Hegymászás: Klein Dávid újabb akklimatizációs körre indul

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.04.24. 15:52
A tervek szerint két nap múlva, április 26-án indul Klein Dávid a következő akklimatizációs körre a Mount Everesten. A tervek szerint az egyes táborban, 7000 méteren alszik, majd onnan eléri a 7800 méteren fekvő kettes tábort – közölte a SPAR Everest Expedíció az MTI-vel csütörtökön.

A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő hegymászó oda- és visszafelé is mindennap egy-egy tábort érint majd, így a „kör” öt napig fog tartani. Ez után már csak egyetlen akklimatizációs kör lesz hátra, és ha minden olyan ütemben halad, mint eddig, és az időjárás sem húzza keresztül a számításokat, akkor újabb néhány nap pihenés után következhet a csúcstámadás.

A közlemény felidézi, hogy a hegymászó az előre eltervezett időpont előtt, már első akklimatizációs túráján elérte az előretolt alaptáborból a 7000 méter magasan fekvő északi nyerget, ezzel nemcsak időt nyert, de a teljesítmény pszichésen és az akklimatizáció szempontjából is pozitív hatással lehet az expedíció további menetére.

Az északi nyereg felé Klein Dávid egyedül mászott, mert társa, Ang Mingma serpa fáradt volt, és az alaptáborban maradt.

Az expedíció tájékoztatása szerint az előretolt alaptábort még csak félig-meddig sikerült kiépíteni, mert nem áll rendelkezésre elég jak, ám Klein Dávid reményei szerint ez a probléma a napokban megoldódik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik