Hegymászás: Klein Dávid ismét megpróbálkozik a Mount Everesttel

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2016.11.11. 10:55
null
Klein Dávid ismét megpróbálkozik a Mount Everesttel (Fotó: MTI/Török Éva)
Kétéves szünet után márciusban újabb expedíció indul a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre. A hegyet jól ismerő Klein Dávid ezúttal a déli oldalon, új csapattárssal és profi gárdával vág neki a kihívásnak.

 

 

Az elmúlt évtizedben Klein Dávid többször próbálkozott a világ legmagasabb hegycsúcsa, a 8850 méter magas Mount Everest megmászásával, és bár az északi oldalon, túljutva a legnehezebb szakaszon, 8700 méterig jutott, a legfelső pontot nem sikerült elérnie. Viszont több kísérlete is szép teljesítménynek tekinthető, mert mindannyiszor oxigénpalack nélkül próbálkozott, ami nagyjából akkora hátrány, mint családi autóval elindulni a Formula–1-ben. Eddig még kétszáz embernek sem sikerült a világon.

Azóta azonban három tényező is megváltozott. Klein sikeresen feljutott a Manaszlu (8156 m), majd első magyarként az Annapurna (8091) csúcsára, továbbá Várkonyi László 2010-es halála óta csak nemrég találta meg mászótársát Suhajda Szilárd személyében, akivel nemcsak alkalmilag áll össze, hanem jól kiegészítik egymást hosszabb távon is. Tavaly már összecsiszolódtak a K2-expedíción, és most is együtt tartanak a Mount Everestre. A harmadik változás pedig az, hogy a megszokott és Klein által jól ismert északi oldal helyett ezúttal a déli, normál útvonalon próbálnak feljutni.

A vállalkozást a motorversenyző Talmácsi Gábor korábbi menedzsere, az olasz Stefano Favaro vezeti, aki sajtóbeszélgetés keretén belül bemutatta, mennyire nagy hangsúlyt fektet a precíz szervezésre, a kommunikációban pedig a közösségi médiára. Az expedíció másik célja a hegymászás mint mozgásforma népszerűsítése, ezért ismert emberek részvételével az expedícióval együtt trekkingtúrát is szerveznek, amely nemcsak az Everest 5364 méter magasan fekvő alaptáboráig megy fel, hanem úgy tervezi, hogy egy környékbeli hatezres csúcsot is megcéloz.

Klein és Suhajda elmondták, hogy több mint két hónapig, vagyis júniusig is hajlandóak a hegyen maradni a sikeres csúcsmászás érdekében, de hogy mikor jönnek vissza, azt nemcsak ők döntik el, hanem a hegy is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik