Hegymászás: egy csapat feljutott az Everest csúcsára, de nem látta Suhajdát

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.25. 11:06
null
Egy csapat feljutott az Everest csúcsára, de nem találta Suhajda Szilárd jeleit (Fotó: Kyocera Everest Expedíció 2023/Suhajda Szilárd)
Mint arról beszámoltunk, nem tudni hol van a 8848 méter magas Mount Everest megmászására oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül készülő magyar expedíciós hegymászó, Suhajda Szilárd, miután szerda este óta – amikor 8795 méter magasan volt a Hillary-lépcsőnél és felfelé haladt – GPS-e nem adott jelet.

 

Megírtuk, hogy Suhajda Szilárd csapata a hírek szerint két serpát küldött a 7900 méteren lévő négyes táborba, ám az explorersweb.com arról írt, hogy egy két ügyfélből és hat serpából álló csapat csütörtökön indult a négyes táborból a csúcs felé, s tudtak Suhajda eltűnéséről, de nem találták a magyar hegymászó jeleit.

„Most úton vannak visszafelé. Nem látták a magyar hegymászót” – mondta az Imagine Nepal vezetője, Mingma G az ExplorersWeb-nek.

Az Allie Pepper Adventures Facebook-oldalának beszámolója szerint Allie Pepper 8450 méteren tartózkodott és a csúcstámadást tervezte, amikor hóvihar csapott le a környékére.

FRISSÍTÉS: Suhajda felesége a közmédia megkeresésére arról beszélt, hogy a kinti logisztikát biztosító ügynökséggel állandó kapcsolatban vannak, s minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megkönnyítsék Suhajda lejövetelét. Szerda este két serpa indult a hármas táborból a 8000 méter magasan fekvő négyes táborba a magyar hegymászó elé.

„Egy másik ügynökség, akik klienseket visznek fel – négy kliens, nyolc serpa mozog – szintén figyelik a környezetet. Vélhetően láttak egy emberi alakot a négyes tábor felett, ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a négyes táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak, valóban ő az. Azért bizakodnak, mert Szilárdon kívül nincs senki aki egyedül indult útnak” – mondta Legindi Tímea, a magyar hegymászó felesége, aki arról is beszélt, hogy arra is gondoltak, hogy megállt Suhajda GPS-jeladója.

„53 vertikális méterre volt a csúcstól. Akkor végeztünk egy számítást Klein Dáviddal (Suhajda korábbi mászótársa) és abból az jött ki, este 9-re ér a csúcsra. De az utolsó GPS-jel óta nem érkezett újabb jel, nem tudjuk, elérte-e a csúcsot vagy vissza kellett fordulnia. Ezeket mind akkor fogjuk megtudni, ha ő elmondta” – tette hozzá Suhajda Szilárd felesége. Legindi Tímea szerint nem szerencsés helyzet, hogy egy mászóra rásötétedik, de ez irreleváns ahhoz képest, hogy nagyon régóta mozgásban van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik