Hegyek királyai, tengerek lovasai

Vágólapra másolva!
2013.01.19. 09:36
null
Detre Diána nemcsak nagyon csinos, szörfözésben is kiváló (Fotó: MTI)
Bár tájaink szelídek, tengerek nem mossák partjainkat, és magas hegységekért is a határon túlra kell utaznunk, nem magyarok lennénk, ha nem lenne érzékünk az extrém kihívásokhoz és sportokhoz. Íme, az Év sportolója 2012 választás extrém sportok kategóriájának jelöltjei!

 

Detre Diána és Gádorfalvi Áron olyan szinten szörfözik, ahogy a legnagyobb „tengeri birodalmak” képviselői, így mindketten megmérették magukat a londoni olimpián. Az egyik leghíresebb hazai vitorlás családból származó Detre Diána (az olimpiai bronzérmes Detre Szabolcs lánya) minden idők legjobb magyar szörfös szereplésével zárta a játékokat, 18. lett.

A korábbi vb-bronzérmes Gádorfalvi Áron ötödször szerzett olimpiai kvótát, és a 25. helyen kötött ki Dél-Anglia gyönyörű partjainál. Hegedűs Ákos is úr a vizeken egy szörfdeszkaszerű eszközzel, amelyhez azonban nem kell vitorla és szél, inkább egy motor vagy motorcsónak, amely húzza. A szegedi wakeboardos a dél-franciaországi Toulouse-ban másodszor lett Európa-bajnok, de a világon is a legjobb korosztályában.

Egy hasonló formájú sporteszközön, hódeszkán a világ első számú ifjúsági versenyzőjének számít Gyarmati Anna, aki Egerből indulva az osztrák Alpokban, Schladmingban csiszolhatta tovább tudását. Két lécen, vagyis alpesi síben a lejtők magyar királya Farkas Norbert, aki éppen a stájerországbeli Schladmingban állhatott már rajthoz a legrangosabb sorozatban, a világkupában. Műlesiklásban, óriás-műlesiklásban és kombinációban is nyert már országos bajnoki címet.

A távolság az ellenfele Poór Brigittának és Lubics Szilviának. Poór Brigitta a tereptriatlon talentuma, U23-as világbajnok, tavaly pedig a felnőttek Európa-bajnokságán a hatodik helyen ért be. A három tusából csak egyet űz, de azt elképesztő mennyiségben Lubics Szilvia, a háromgyermekes nagykanizsai édesanya, aki hol az UltraBalatont (212 km), hol a Spartathlont (246 km) nyeri meg – hol mindkettőt.

Extrém teljesítményre viszont egyetlen labdával is képesek sportolóink, mint Szász Kitti, aki a szabad stílusú labdarúgásban, azaz labdazsonglőrként nyert vb-címet, ügyességét pedig a Bayern München és a Real Madrid stadionjában is megcsodálták már. Olvasóink az evsportoloja.hu oldalon választhatják ki a fenti nyolcasból, hogy az extrém sportolók kategóriájában kit tartanak a legméltóbbnak a 2012 legjobbjának járó címre. A tereptriatlonos Poór Brigitta 34 százalékkal vezet a szavazáson, őt Detre Diána és Szász Kitti követi.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik