Hegedüs: hatalmas erők mozdulnak meg a birkózás érdekében

Vágólapra másolva!
2013.02.13. 09:28
null
Tus? A NOB vb döntése nagy veszélybe sodorta a birkózósportot (Fotó: Reuters)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának keddi döntése alapján 2020-ban a birkózás kerülhet le a nyári játékok műsoráról. Ha a szeptemberi ülés nem hoz fordulatot, a londoni olimpián Magyarországnak három érmet hozó sportág 1900 után először nem szerepel a programban. Hegedüs Csaba úgy véli, hatalmas erők fognak megmozdulni a sportág olimpiai programban tartása érdekében – indul a lobbihadjárat.

 

 

– Mikor tudta meg a rossz hírt?
– Éppen a repülőn ültem, a Nemzetközi Birkózószövetség thaiföldi ülésére utazva szóltak, egyelőre nem is tudtam senkivel egyeztetni, mert az elnök, illetve a főtitkár is idefelé tart. Én magam is nagyon meglepődtem, semmi előzménye sem volt ennek. Nem tudom, hogy került a csizma az asztalra, miként vetődött fel egyáltalán, hogy a birkózás kerüljön ki a programból. Előfordul olyan, hogy egy sportág nehéz helyzetbe kerül, de minket kemény fából faragtak. A helyzetet komolyan kell venni, semmiképpen sem szabad elnagyolni.

SZAVAZÁS

A NOB döntése alapján veszélybe került a birkózás helye az olimpiai programban. Ön szerint van-e helye a sportágnak az ötkarikás játékokon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– Ezek szerint még korai temetni a sportágat?
– A Sports Illustrated a birkózást tette az első helyre a pekingi olimpiát követően, Londonban egy tűt sem lehetett leejteni a csarnokban. A technikai fejlődés mellett elpuhult világban jellemalakító sportág a birkózás, amely ráadásul folyamatosan fejlődik. Senkit sem akarok megbántani, de a döntésre felkértek valószínűleg nem voltak az információk teljes birtokában.

– A következő állomás Szentpétervár.
– Addig még sok víz lefolyik a Dunán, és mindent megteszünk azért, hogy az érvrendszerünk minden érintetthez eljusson. Egyébként pedig nehogy már éppen olyan fantasztikus birkózómúlttal büszkélkedő országban mondják ki, hogy nincs birkózás, mint Oroszország.

– Mi történik, ha mégsem járnak sikerrel?
– Ne beszéljünk erről, itt még hatalmas erők fognak megmozdulni.

HOGYAN TOVÁBB?

A NOB minden olimpia után felülvizsgálja a részt vevő sportágakat. A játékokon 28-ban maximalizálták a sportágak számát, mivel a 2016-os riói játékokra felvett rögbi és golf nem lehetett kieső, így 26 sportág közül kellett egyet kiválasztaniuk a vb-tagoknak.

Májusban a végrehajtó bizottság szentpétervári ülésén a felvételre esélyes hét sportágnak, valamint a birkózásnak prezentáció keretében kell meggyőznie a tagokat. A vb ezt követően ajánlást tesz a NOB 125. kongresszusának, amely szeptember 7. és 10. között Buenos Airesben ülésezik, és itt születik meg a végleges döntés a 2020-as programról, csakúgy, mint a rendező városról (Isztambul, Madrid és Tokió van még versenyben).

A 25 javasolt sportág, illetve sportágcsoport: asztalitenisz, atlétika, cselgáncs, evezés, gyeplabda, íjászat, kajak-kenu, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, lovassport, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, súlyemelés, tékvandó, tenisz, tollaslabda, torna, triatlon, vizes sportok, vitorlázás, vívás (ezekhez jön hozzá a golf és a hetes rögbi, valamint a beszavazandó új sportág).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik