Golf: szépen helytállt Rózsa Csilla az európai Mastersen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.05. 22:06
null
„Sok ütést hagytam a pályán a négy nap alatt” (Fotó: letaccess.com)
A 15. szakaszig úgy tűnt, a vasárnapi lesz Rózsa Csilla legkevesebb ütésből megoldott fordulója az angliai Denhamben zajló, félmillió euró összdíjazású női golfviadalon (ISPS Handa Ladies European Masters), a végjátékba azonban hibák csúsztak. A profi pályafutása elején járó 18 éves magyar játékos ezzel együtt szép eredményt ért el a négynapos versenyen: a pályán elvárt ütésszámtól mindössze kettővel elmaradva, kiegyensúlyozott játékkal a 41. helyen végzett a 144 tagú mezőnyben.

A 15. szakaszig álomszerűen alakult Rózsa Csilla vasárnapja a LET égisze alatt zajló angliai versenyen: becsúszott ugyan két bogey, de ezt az öt birdie bőven ellensúlyozta, a frissen érettségizett magyar tinédzser hárommal a megadott ütésszám alatt állt.

MI AZ A LET?

A profi golfozó hölgyek európai körversenyét (Ladies European Tour) – még más néven – 1979-ben hozták létre, és manapság már a világ hat nagy regionális körversenye közé számít (az amerikai LPGA Tour kiemelkedik közülük). Noha a LET európai központú szervezet, a rendszerint február és december között megrendezett versenyein nem csak európai játékosok indulnak, és a tornák jelentős részét – elsősorban az időjárási sajátosságok miatt – más kontinenseken (Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában) bonyolítják le. A tornák díjazása 200 ezer és 2.5 millió euró között szóródik – a golfozókat az éves kereseti listán rangsorolják –, és a jó helyezésekkel nemcsak pénzhez, hanem világranglista-pontokhoz is lehet jutni.

GOLFSZÓTÁR

Az utolsó három lyuk közül azonban kettőbe az elvárt négy helyett csak hat ütéssel sikerült bejuttatni a labdát, és a négy plusz ütés par fölé húzta „Csicsi” vasárnapi ütésszámát (+1), valamint a négy forduló összesített ütésszámát is (+2).

„Bár most még szomorú vagyok a vége miatt, azért az egyik szemem mosolyog. Nagyon jó volt ez a nap. Jól ment a játék, és annak köszönhetően, hogy két angollal játszottam, nagy tömeg követett minket, ami egy-egy jó drive-nál vagy beesett puttnál feldobta az embert – értékelt Facebook-üzenetében Rózsa Csilla. – Az utolsó pár szakaszon kicsit a kezembe szállt az adrenalin, a 16-ost és a 18-ast is túlütöttem, és nagyon nem jöttem ki jól belőlük. Sok ütést hagytam a pályán a négy nap alatt, szóval jövőre visszajövök, hogy behajtsam.”

Mind birdie-ből (5), mind „duplából” (2) vasárnap ütötte a legtöbbet a magyar lány. Itt jegyezzük meg, hogy a „birdie-versenyben” (melynek során az elvártnál kevesebb ütéssel bevett lyukakat jutalmazták) Rózsa a 23. helyen végzett.

Ami a 73 ütést illeti, az korántsem rossz eredmény, az eddigi fordulók után vezető golfozók közül például egyik sem ért el jobbat vasárnap: az első nap után az élen álló francia Sophie Giquel-Bettan 74, az őt fél távnál váltó angol Alex Peters 73, míg az utolsó napi penzumot az első helyen kezdő német Caroline Masson 75 ütéssel ment végig a 18 szakaszon. Nem is beszélve az angolok reménységéről, a világranglista-48. Charley Hullról, aki 78 ütése nyomán szintén hátrébb sorolódott – és végül ugyanúgy a 41. helyen zárt, mint az idén profivá váló 18 éves magyar tehetség.

A versenyt végül a fordulóról fordulóra javuló, 2012-ben ugyanitt a győzelemről drámai körülmények között lemaradó amerikai Beth Allen nyerte meg hatalmas csatában a világ legjobb amatőr játékosa, az ír Leona Maguire előtt.

A vasárnapi versenynap egyik legkülönlegesebb ütése Laura Davies nevéhez fűződött: a holtversenyben a hetedik helyen végző angol golflegenda hole-in-one-t ütött a 7. szakaszon, azaz az elütőről, mintegy 156 méterről egy ütéssel juttatta a labdát a lyukba.

ISPS HANDA LADIES EUROPEAN MASTERS, DENHAM (BUCKINGHAMSHIRE GOLF CLUB)
A pénzdíj:
500 000 euró. A pályán elvárt ütésszám (par): 72
1. Beth Allen (amerikai) 276 ütés (71, 70, 68, 67)
2. Leona Maguire (ír) 277 (69, 70, 69, 69)
3. Nontaya Srisawang (thaiföldi) 278 (67, 70, 69, 72)
...
41. Rózsa Csilla 290 (72, 71, 74, 73)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik