Golf: Rózsa jobbat ütött az éllovasoknál Angliában, de...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.04. 20:42
Rózsa Csilla 74 ütéssel teljesítette a pályát az angliai Denhamben zajló, félmillió euró összdíjazású profi golfviadal (ISPS Handa Ladies European Masters) fordulatos szombati versenynapján, és a 39. helyről várja a vasárnapi befejező fordulót.

A 18 éves magyar játékos az első nyolc szakaszt a megadott ütésszámmal (par) teljesítette a Buckinghamshire Golf Clubban zajló viadalon. A következő öt lyuk változatosabban alakult (két birdie, két bogey), de Rózsa még mindig paron, azaz a pályán elvárt ütésszinten állt.

MI AZ A LET?
A profi golfozó hölgyek európai körversenyét (Ladies European Tour) – még más néven – 1979-ben hozták létre, és manapság már a világ hat nagy regionális körversenye közé számít (az amerikai LPGA Tour kiemelkedik közülük). Noha a LET európai központú szervezet, a rendszerint február és december között megrendezett versenyein nem csak európai játékosok indulnak, és a tornák jelentős részét – elsősorban az időjárási sajátosságok miatt – más kontinenseken (Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában) bonyolítják le. A tornák díjazása 200 ezer és 2.5 millió euró között szóródik – a golfozókat az éves kereseti listán rangsorolják –, és a jó helyezésekkel nemcsak pénzhez, hanem világranglista-pontokhoz is lehet jutni.

A 16. lyukon aztán dupla bogey következett, azaz két plusz ütés, így a fiatal magyar játékos a csütörtöki 72 és a pénteki 71 ütéses forduló után szombaton 74-gyel zárt, ami összesítésben enyhe, héthelynyi visszacsúszást eredményezett – de a holtversenyben birtokolt 39. pozíció is elismerésre méltó, kiegyensúlyozott játékot takar.

Érdekesség – és egyben illusztráció a golfversenyek fordulataira –, hogy a magyar játékos jobb eredményt ért el szombaton, mint a két forduló után az első három helyen álló Alex Peters (77), Charley Hull (77) és Sophie Giquel-Bettan (75). Következésképp az élboly ki is cserélődött: az élen most a világranglista-67., német Caroline Masson áll 204 (70, 67, 67) ütéssel, őt két thaiföldi versenyző, Titiya Plucksataporn (206) és Nontaya Srisawang (206) követi.

Az első számú európai női körverseny (LET) keretében zajló angliai viadalon 144 golfozó indult, a második napi mezőnyfelezés (cut) után 70-en maradhattak versenyben – köztük az első profi idényét teljesítő magyar tehetség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik