Golf, British Open: drámai blokk a végén, Ernie Els nyert

Vágólapra másolva!
2012.07.22. 19:55
null
Ernie Els minden tudását mozgósította az utolsó napon (Fotó: Action Images)
Címkék
A remekül hajrázó, rutinos dél-afrikai Ernie Els nyerte meg a profi golfozók idei harmadik kiemelt (major) versenyét, az angliai Lytham St. Annesben vasárnap kora este véget érő British Opent.

 

A 42 esztendős Ernie Els nagyszerű játékkal, 68 ütéssel teljesítette a 18 szakaszt vasárnap, ám ahhoz, hogy győzzön, kellett a sokáig fölényesen vezető Adam Scott leblokkolása. Az ausztrál játékos a befejező négy szakasz mindegyikén bogeyt ütött – azaz az elvártnál eggyel több ütéssel juttatta a labdát a lyukba –, így tetemes előnye elfogyott.

Adam Scott elszalasztotta az esélyt

(Fotó: Reuters)
Adam Scott elszalasztotta az esélyt (Fotó: Reuters)

Els a hatodik olyan golfozó, aki legalább tíz év kihagyás után nyert ismét British Opent. Els korábbi egyetlen Open-győzelmét 2002-ben érte el, másik két major diadalát a US Openen aratta (1994, 1997).

„Alig találok szavakat... – mondta a siker pillanataiban Ernie Els. – Először is mélyen együtt érzek Adammel, hiszen a barátom, és tudom, hogy ő éppen annyira vágyott a győzelemre, mint én. De a mai az én napom volt. Legmerészebb álmaimban is csak a playoffban reménykedtem... A legtöbben egy pillanatig sem hittek abban, hogy nyerhetek, de én valahogy éreztem, hogy ebben az évben összejöhet valami. Köszönet érte a családomnak, és minden segítőtársamnak, akik lenyűgöző munkát végeztek."

„Roppant csalódott vagyok, hiszen olyan szépen játszottam egész héten... – így a nagy vesztes Adam Scott. – Az utolsó négy szakaszon azonban rosszul játszottam, és a nehéz pályákon az ilyesmi nem maradhat büntetlenül. Az utolsó lyuknál, amikor a greenre tettem a labdát, biztos voltam abban, hogy begurítom, és ezáltal a rájátszásban lesz néhány lyuknyi esélyem a javításra, de sajnos nem így történt. Ilyen a golf!"

Az utolsó napot négyütésnyi előnnyel kezdő Adam Scott az első három szakaszon két bogeyt ütött – igaz, köztük egy birdie-t is –, aztán a hatodikon még egy bogeyt, azonban ezt követően sikerrel vívott meg az elemekkel, a 14. szakaszig egyetlen olyan hibát sem követett el, ami plusz ütésbe került volna.

Nem úgy az ellenfelei! A legközelebbről induló üldözői közül Brandt Snedeker az első hat szakaszon az elvárt ütésszámmal juttatta a labdát a lyukba, csakhogy a hetediken tripla bogey, a nyolcadikon dupla bogey következett – és a két szakaszon összeszedett plusz öt ütés terhével már nem reménykedhetett a győzelemben, a harmadik helyért is harcolnia kellett.

Graeme McDowell labdakeresésben

(Fotó: Reuters)
Graeme McDowell labdakeresésben (Fotó: Reuters)

Graeme McDowell apránként vesztegette el az esélyét, a 11. szakasznál már öt bogeynál tartott, később benyelt még kettőt – neki be kellett érnie az ötödik hellyel, méghozzá megosztva a világelső Luke Donalddel, aki a szokásos kiegyensúlyozott játékát nyújtotta, és csak nézte, amint a hibázó riválisok fokozatosan mögé csúsznak.

Tiger Woods előtte maradt, bár valószínűleg a harmadik helynél jobb eredményben bizakodott. Tiger eleve kicsi győzelmi esélye a hatodik szakaszon csappant meg végzetesen: a korábbi világelsőnek két plusz ütésébe került a gurítóterület elérése, majd elrontotta a gurítást is, tripla bogey lett a vége – a négy ütésre méretezett lyukba héttel juttatta be a labdát. A folytatásban négy bogeyt és három birdie-t „hullámzott össze", ám az utolsó szakaszon kiválóan összpontosított, és az ott elért birdie-vel harmadik lett.

Visszatérve az első helyért zajló párharcra, érdekes, hogy Els az első kilenc szakaszon korántsem villogott (két bogey), azonban a 10. és a 12. szakaszon elért egy-egy birdie után – részben a riválisok fent ecsetelt mélyrepülésének következményeképp – a második helyen találta magát.

SOK AZ ISMERETLEN KIFEJEZÉS? KATTINTSON GOLFSZÓTÁRUNKRA!

MI FÁN TEREMNEK A MAJOR-VERSENYEK?

RÖVID ÁTTEKINTŐ ITT!

A 14-es és az utolsó lyuknál ütött egy-egy birdie-vel Els tovább szorított a hurkon, és már csak azt kellett kivárnia, hogy a támadást érzékelő Scott hibázzon.

Amint fentebb írtuk, ez megtörtént, a 32 éves ausztrál az utolsó négy szakaszon rendre rontott – az utolsón például a gurítást rontotta el, ami a nehéz helyzetben kivitelezett nagyszerű közelítő ütés után rutinfeladatnak tűnt.

Major verseny hajrájában, négynapnyi megfeszített szellemi és fizikai erőfeszítés után nem ritka az efféle leeresztés. A British Openen 1999-ben a francia Jean van de Velde roppant össze az utolsó lyuknál, míg a közelmúltban – a 2011-es US Mastersen – Rory McIlroy szolgált hasonló „leolvadással".

Ami pedig a vasárnapi eredményeket illeti: az élbolyban végző Elsen és Donalden kívül mindössze hét golfozónak sikerült a pályán elvárt 70-es ütésszámnál alacsonyabbat elérnie az utolsó versenynapon: a legjobban a belgák nagy ütője, Nicolas Colsaerts teljesített (65), amivel felkapaszkodott a holtversenyes hetedik helyre.

141. OPEN CHAMPIONSHIP
LYTHAM ST. ANNES (Royal Lytham And St. Annes Golf Club)
A pénzdíj: 5 millió font. A pálya hossza: 6479 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 70
AZ ÉLCSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Ernie Els (dél-afrikai) 273 ütés (67, 70, 68, 68)
2. Adam Scott (ausztrál) 274 (64, 67, 68, 75)
3. Tiger Woods (amerikai) 277 (67, 67, 70, 73)
Brandt Snedeker (amerikai) 277 (66, 64, 73, 74)
5. Luke Donald (angol) 278 (70, 68, 71, 69)
Graeme McDowell (északír) 278 (67, 69, 67, 75)

 

A 3. VERSENYNAP ÖSSZEFOGLALÓJA
Adam Scott újra átveszi a vezetést • Graeme McDowell feltűnik a második helyen

Adam Scott visszavette a vezetést: szombati 68 ütéses teljesítményének köszönhetően az ausztrál játékos négyütésnyi előnnyel vezet Graeme McDowell és Brandt Snedeker előtt, míg Tiger Woodsot öttel előzi meg az utolsó forduló előtt.

Adam Scott (Fotó: Action Images)
Adam Scott (Fotó: Action Images)

A 32 éves Adam Scott – aki ezen a versenyen is Tiger Woods korábbi segítőjét, Steve Williamst alkalmazza caddie-ként – három birdie-t és egy bogey-t ütött a szombati játéknapon, és kiegyensúlyozott játékának köszönhetően tekintélyes előnnyel várja az utolsó játéknapot, amely élete első major győzelmét hozhatja meg számára.

A verseny felénél tornacsúccsal az első helyen álló Brandt Snedeker a nap nagy részében roppant bizonytalanul játszott, az első tizennégy lyuk közül hatba (!) az elvártnál eggyel több ütéssel juttatta be a labdát (bogey). Ehhez képest nem akármilyen lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot az utolsó három szakaszon elért két birdie-vel, amelyek révén visszakapaszkodott a második helyre.

Nincs ott egyedül: az északír Graeme McDowell öt birdie-re alapozva 67-es kört ment – pillanatnyilag ő a brit győzelemre fogadók legnagyobb (ha nem az egyetlen) reménysége.

A nap legalacsonyabb ütésszámát Zach Johnson érte el: a két bogey-ra hat birdie-t ütő amerikai 66 ütéssel ért be a klubházba, és újra ott található a legjobb helyezésekre pályázók között.

Tiger Woods rosszul kezdett, az első három szakaszon két bogey-t ütött, és bár a kellemetlen két plusz ütést három birdie-vel hamarosan ellensúlyozta, végül „csak" a pályán elvárt 70-es ütésszámot tudta hozni. Lemaradása öt ütés Scotthoz képest, vagyis meglehetősen kevés az esélye annak, hogy begyűjti élete – 2008 óta várt – 15. major bajnoki címét. Mindenesetre még sohasem nyert majort olyankor, amikor nem ő fordult az első helyen az utolsó napra.

Kifejezetten rossz napon van túl az első két fordulót az élbolyban eltöltő Paul Lawrie (76 ütés négy bogey-val és az utolsó szakaszon összeszenvedett tripla bogey-val), és nem tudott javítani a világranglista-második Rory McIlroy sem (73, benne négy bogey).

A világelső Luke Donald az eddigi leggyengébb napját teljesítette, igaz, esetében elenyésző az ingadozás – megszokott megbízható játékával az angol golfozó versenyben van az előkelő helyezésekért.

Paul Lawrie ilyen hátrányból (10 ütés) 1999-ben még nyerni is képes volt az Openen – s ki tudja, a vasárnapra jósolt erős szél akár Donald kedvére is fújhat!

141. OPEN CHAMPIONSHIP
LYTHAM ST. ANNES (Royal Lytham And St. Annes Golf Club)
A pénzdíj: 5 millió font. A pálya hossza: 6479 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 70
AZ ÉLCSOPORT A 3. FORDULÓ UTÁN
1. Adam Scott (ausztrál) 199 ütés (64, 67, 68)
2. Graeme McDowell (északír) 203 (67, 69, 67)
Brandt Snedeker (amerikai) 203 (66, 64, 73)
4. Tiger Woods (amerikai) 204 (67, 67, 70)
5. Zach Johnson (amerikai) 205 (65, 74, 66)
Ernie Els (dél-afrikai) 205 (67, 70, 68)
ÉRDEKESEBB EREDMÉNYEK
10. Bubba Watson (amerikai) 208 (67, 73, 68), 14. Luke Donald (angol) 209 (70, 68, 71), 14. Jason Dufner (amerikai) 209 (70, 66, 73), 33. Paul Lawrie (skót) 212 (65, 71, 76), 54. Lee Westwood (angol) 214 (73, 70, 71), 54. Nicolas Colsaerts (belga) 214 (65, 77, 72), Rory McIlroy (északír) 215 (67, 75, 73)

 

A 2. VERSENYNAP ÖSSZEFOGLALÓJA
Snedeker megismételte Scott bravúrját, és az élre állt • Kiesett a címvédő Darren Clarke

Újabb rekordbeállítást jegyzőkönyveztek a British Openen: az amerikai Brandt Snedeker pénteki remek teljesítménye révén megismételte a viadal másfél évszázados történetének legalacsonyabb félidei eredményét.

Brandt Snedeker (Fotó: Action Images)
Brandt Snedeker (Fotó: Action Images)
Brandt Snedeker – aki az első napon is kiválóan teljesített (66) – újra birdie-vel indított, a következő 11 szakaszon ütött még ötöt, vagyis még ötször az elvártnál eggyel kevesebb ütéssel juttatta a labdát a lyukba. S mivel a 18 lyuk során egyszer sem követett el jelentős hibát, bogey-mentes 64 ütéses kört ment – azaz beállította a pályacsúcsot, amit előző nap az ausztrál Adam Scott is megtett.

A 31 esztendős amerikai – aki karrierje korábbi három British Openjén egyszer sem élte túl a második napi mezőnyfelező szintet, azaz rendre a vert sereg tagja volt – két nap után 130 ütéssel áll, ami ugyancsak rekordbeállítással ér fel: a kétfordulós Open-rekordot a brit legenda, Nick Faldo 1992-ben állította fel.

Ezzel együtt Snedeker mindössze együtésnyi előnnyel várja a verseny második felét, ugyanis Adam Scott, az első napi éllovas is jól játszott – egyetlen bogey-ját négy birdie-vel ellensúlyozta. A harmadik helyen ott nyomul Tiger Woods is, aki az utolsó három szakaszon ütött két birdie-vel táplálta tovább győzelmi reményeit.

Snedeker pénteki eredménye annak fényében még értékesebb, hogy az időjárás – az éjszakai eső például roppant nedvessé tette a pályát – nagyobb kihívást támasztott a versenyzőknek, mint egy nappal korábban.

Az első nap jól teljesítők közül a világranglista-második Rory McIlroy 75, a belga Nicolas Colsaerts 77 ütéssel zárt – holtversenyben az 51. helyre csúsztak vissza az összesített rangsorban. A világelső angol Luke Donald 68 ütéssel játszotta meg a 18 szakaszt pénteken, két nap után 138 ütéssel az üldözőbolyban húzódik meg.

A négyszeres Major-győztes amerikai Phil Mickelson, aki az első napon sem játszott jól, három dupla-bogeyval súlyosbított 78-at ment, és kiesett (151). Ugyancsak búcsúzott a német Martin Kaymer (146), valamint a versenyt tavaly megnyerő északír Darren Clarke (147).

A befejező két napra azok maradtak versenyben, akik az első két fordulóban összesen legfeljebb 143 ütéssel mentek végig a pályán.

A 143-as menekülők klubjában ott található a világranglista harmadik helyén álló angol Lee Westwood is.

141. OPEN CHAMPIONSHIP
LYTHAM ST. ANNES (Royal Lytham And St. Annes Golf Club)
A pénzdíj: 5 millió font. A pálya hossza: 6479 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 70
AZ ÉLCSOPORT A 2. FORDULÓ UTÁN
1. Brandt Snedeker (amerikai) 130 ütés (66, 64)
2. Adam Scott (ausztrál) 131 (64, 67)
3. Tiger Woods (amerikai) 134 (67, 67)
4. Thorbjörn Olesen (dán) 135 (69, 66)
5. Paul Lawrie (skót) 136 (65, 71)
Matt Kuchar (amerikai) 136 (69, 67)
Graeme McDowell (északír) 136 (67, 69)
Jason Dufner (amerikai) 136 (70, 66)
Thomas Aiken (dél-afrikai) 136 (68, 68)
A pénteki forduló után a mezőnyt megfelezték. A szombatra és vasárnapra kiírt harmadik és negyedik fordulóban már csak azok vehetnek részt, akik az első két forduló után legfeljebb 143 ütéssel álltak.

 

AZ 1. VERSENYNAP ÖSSZEFOGLALÓJA
Scott beállította a pályacsúcsot• Woods biztatóan kezdett • McIlroy fejen talált egy tinédzsert

Tiger Woods jól kezdett az év legjelentősebb európai golfversenyén, de az első nap után az ausztrál Adam Scott álllt a legjobban, aki beállította a pályarekordot.

Tiger Woods (Fotó: Action Images)
Tiger Woods (Fotó: Action Images)

Adam Scott a harmadik szakaszon bogey-t ütött (azaz az elvártnál eggyel több ütéssel juttatta a labdát a lyukba), ám ezután élt a kiváló időjárási körülmények kínálta lehetőséggel, és nyolc (!) lyukba az elvártnál eggyel kevesebb ütéssel (birdie) süllyesztette el a labdát.

Az ausztrálnak esélye volt arra, hogy megismételje a Major-tornák történetének legalacsonyabb ütésszámát (63), sőt akár megjavítsa azt, csakhogy hibás elütése következtében az utolsó szakaszon megint bogey-t ütött – eredménye így is pályacsúcs-beállításnak felel meg a Royal Lytham & St. Annes golfklubban (Scott az amerikai Tom Lehman 1996-os, 64 ütéses eredményét ismételte meg).

A karrierje negyedik British Open-diadalára hajtó, világranglista-negyedik Tiger Woods pazarul kezdett, az első hét szakaszon négy birdie-t ütött, és bár a folytatásban egy ilyen kombináció sem sikerült neki, bogey-t is csak egyet ütött, így 67 ütéssel az élbolyban zárta az első napot.

A világranglista élén álló Luke Donald a pályán elvárt ütésszámmal (70) végzett, akárcsak a szintén a top 10-be tartozó két amerikai, Jason Dufner és Hunter Mahan. A szintén amerikai Matt Kuchar eggyel kevesebb ütéssel végzett (69), a Masters-címvédő Bubba Watson még jobban játszott (67), és hogy teljes legyen a top 10-es tengerentúliak listája, említsük meg, hogy a néhány hete US Opent nyerő Webb Simpson nem jött át az öreg kontinensre, mert várandós felesége mindenórás.

A britek nagy reménysége, az északír Rory McIlroy nemcsak a jó eredménynek (67) örülhetett, hanem annak is, hogy az általa véletlenül labdával fejen talált tinédzser néző nem sérült meg súlyosabban – talán örülni is tudott a McIlroytól fájdalomdíjul kapott dedikált kesztyűnek.

A világranglista-harmadik Lee Westwood 73 ütéssel, a szintén top 10-es – és szintén angol – Justin Rose 74-gyel, míg a címvédő Darren Clarke nem sok jóval kecsegtető 76-os ütésszámmal zárta a csütörtöki versenynapot.

141. OPEN CHAMPIONSHIP
LYTHAM ST. ANNES (Royal Lytham And St. Annes Golf Club)
A pénzdíj: 5 millió font. A pálya hossza: 6479 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 70
AZ ÉLCSOPORT AZ 1. FORDULÓ UTÁN
1. Adam Scott (ausztrál) 64 ütés
2. Paul Lawrie (skót) 65
Zach Johsnon (amerikai) 65
Nicolas Colsaerts (belga) 65
5. Brandt Snedeker (amerikai) 66
6. Ernie Els (dél-afrikai) 67
Graeme McDowell (északír) 67
Bubba Watson (amerikai) 67
Tiger Woods (amerikai) 67
Muto Tosinori (japán) 67
Rory McIlroy (északír) 67
Steve Stricker (amerikai) 67
Peter Hanson (svéd) 67
A négynapos verseny felénél a mezőnyt megfelezik, a szombatra és vasárnapra kiírt harmadik és negyedik fordulóban már csak a mezőny első fele mehet ki a pályára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik