Golf: a hétvégi bravúr után Rózsa Csilla már ott a világranglistán

Vágólapra másolva!
2015.03.03. 20:39
A pillanatnyilag 934 játékost sorrendbe állító professzionális női golfvilágranglista 718. helyén debütált Rózsa Csilla, miután élete első, profiként megvívott versenye, a hétvégi Új-zélandi nemzetközi bajnokság 133 tagú mezőnyében nagyszerű játékkal a 35. helyen végzett.

A profi tűzkeresztségen most áteső 18 esztendős magyar játékosnak még hosszú utat kell megtennie nagy álma megvalósításáig, a riói olimpiai kvalifikáció megszerzéséig, ám árnyalja a képet, ha jelezzük: a Nemzetközi Golfszövetség (IGF) hetente frissített virtuális olimpiai rangsorának utolsó, 60. kvótáját jelenleg a világranglista 460. helyén álló mexikói Margarita Ramos birtokolja.

Rióban a férfiaknál és a nőknél is 60 játékos versenyezhet majd, a kvótákat a 2016. július 11-én kiadandó világranglista alapján osztják ki – pontosabban egy-egy kvóta a rendező Brazíliát illeti meg a rangsortól függetlenül.

A nőknél – akárcsak a férfiaknál – egy nemzet akár négy játékossal is képviseltetheti magát az olimpián, de csak abban az esetben, ha mind a négyen ott találhatók az aktuális világranglista első 15 helyezettje között.

A többi ország – amelyeknek tehát nincs három vagy négy játékosuk az első 15-ben – már csak legfeljebb két olimpiai kvótához juthat. Ez a megszorítás nyitja meg az ötkarikás kaput a világranglistán hátrébb állók, adott esetben Rózsa előtt.

A világranglistapontokat sok szempontot (mindenekelőtt a tornák mezőnyének erősségét) figyelembe véve „osztják" a jó helyezésekért. A rangsor összeállításakor két év eredményeit átlagolják és mindig a legutolsó 13 hét szorzója a legmagasabb – azaz a kvótaharc jövő májusban és júniusban lesz a legélesebb.

Az új-zélandi játékával a verseny honlapja szerint 1800 eurót és 0.72 világranglistapontot zsákmányoló Rózsa Csilla legközelebb március utolsó hétvégéjén, a marokkói Lalla Meryem-kupán áll rajthoz. Az új-zélandihoz hasonlóan azt a tornát is az első számú európai női körverseny, a Ladies European Tour (LET) égisze alatt rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik