Fair play díj: futballmeccs helyett életet mentett

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.09.12. 17:04
Példaértékű (sport)emberi cselekedeteket és életutakat ismertek el – ünnepélyes gála keretében kiosztották Budapesten a 2018-as nemzetközi fair play díjakat.
Fabio Caramel csontvelőt adományozott egy életveszélyes állapotban lévő, ismeretlen betegnek – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: Koncz György)
Fabio Caramel csontvelőt adományozott egy életveszélyes állapotban lévő, ismeretlen betegnek – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: Koncz György)

 

Csütörtökön Budapesten, az Új Városháza dísztermében osztotta ki a Dr. Kamuti Jenő vezette Nemzetközi Fair Play Bizottság a 2018-as nemzetközi fair play díjakat. A gálaünnepségen – amelynek vendégeit Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is köszöntötte ezúttal is három kategóriában hirdettek győzteseket, fair play-cselekedetért, a szellemiség népszerűsítéséért és sportszerű életútért összesen tizenöt sportolót, sportvezetőt és vállalatot díjaztak trófeával vagy oklevéllel.

A Nemzetközi Fair Play-díjasok

Fair play cselekedet kategória. Trófea: Fabio Caramel labdarúgó (Olaszország), Eivind Vold kajakozó (Norvégia). Oklevél: Federico Bollati veterán vívó (Olaszország), Rodolfo Carrera raliversenyző (Olaszország).

Életút kategória. Trófea: Azad Rahimov, ifjúsági és sportminiszter (Azerbajdzsán), David Smetanine paraúszó (Franciaország). Oklevél: Roberto Camelia ökölvívó bíró (Olaszország), Geo Perli sportvezető (Franciaország), Mieczyslaw Nowicki, a Lengyel Olimpiai Bizottság alelnöke, Semra Demirer, tanár, sportvezető, a Török Olimpiai Bizottság fair play bizottságának tagja.

A fair play népszerűsítése kategória. Trófea: Seyit Mehmet Özkan (Törökország). Oklevél: Komszomolszkaja Pravda (Oroszország), ÜNSPED vállalat (Törökország), Massimo Righi (Olaszország).

Ifjúsági kategória. Trófea: Gasztonyi László Péter evezős (Magyarország)

Példamutató fair play cselekedetért két sportember, az olasz amatőr labdarúgó Fabio Caramel és a norvég kajakozó Eivind Vold vehette át a Pierre de Coubertinről elnevezett trófeát. Caramel csapata, az FC Spinea kulcsfontosságú mérkőzését hagyta ki tavaly februárban azért, hogy életet mentsen: az olasz amatőr focista csontvelőt adományozott egy életveszélyes állapotban lévő, ismeretlen betegnek. Az olasz sportember egyébiránt nem először tett jót, a hátvéd egy jótékonysági szervezet elnökeként az elmúlt években folyamatosan gyűjtött adományokat azért, hogy fogyatékkal élő embereket támogasson.

Az ugyancsak Pierre de Coubertin-díjjal elismert 26 éves norvég kajakos, Eivind Vold azzal vívta ki a nemzetközi szervezet és a sportvilág elismerését, hogy kizáratta magát a tavalyi portugáliai világbajnokság K–1 5000 méteres versenyéből, miután – noha harmadikként ért célba – rájött, bóját tévesztett, és hibájára a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség tisztviselőinek figyelmét többször is felhívta, a bronzérmet végül spanyol riválisa, Javier Hernanz kapta meg.

A gálán magyar sportolót is díjazott a testület: az evezős Gasztonyi László Péter az ifjúsági kategória korábbi NOB-elnökről, Jacques Rogge-ról elnevezett trófeáját vehette át. A tavalyi korosztályos országos bajnokság 1000 méteres távján az akkor 13 éves versenyzőt győztesnek hirdették ki a célba érkezés után, ám miután ő úgy érezte, nem nyert, kérte a bírókat, nézzék meg a célfotót, amely őt igazolta.

Amikor beértem a célba, volt egy olyan megérzésem, hogy nem én nyertem, márpedig én szeretek biztosra menni. Hogy megbizonyosodjak a végeredményről, kértem a vezetőedzőm segítségét a célfotó kikérésében. Amikor az a megérzésemet igazolta, csalódottságot egyáltalán nem éreztem, elfogadtam a döntést. Így volt jó és igazságos” – elevenítette fel a történteket a gálaünnepségen Gosztonyi László Péter.

A sportszerű életutat elismerő Jean Borotra-díjjal Azad Rahimov, Azerbajdzsán ifjúsági és sportminiszterének és hazája olimpiai bizottsága alelnökének tevékenységét, valamint a francia olimpiai, világ- és Európa-bajnok paraúszó, David Smetanine példamutató tevékenységét díjazták. Az edzőként dolgozó francia sportember a fogyatékossággal és az autizmussal élő gyerekek segítésének szenteli az életét, és az iskolákat járva fáradhatatlanul hirdeti az ötkarikás eszméket, hangsúlyozva a tisztelet, a tolerancia és a fair play fontosságát.

A fair play szellemiségének népszerűsítéséért járó Willi Daume-díjat és okleveleket sportvezetők mellett egy-egy orosz napilap és török vállalat képviselői vehettek át.

A díjátadót megelőzően konferenciát tartottak a Testnevelési Egyetemen, az idén 25 éves Európai Fair Play Mozgalom koordinálásában zajló szakmai rendezvény témája a sport és a fair play elmúlt negyed évszázados változása és a jövőbeli lehetőségek felvázolása volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik