Extrém sport: a Google-alelnök megdöntötte Baumgartner csúcsát

Vágólapra másolva!
2014.10.25. 13:44
null
Alan Eustace különleges szkafanderben hajtotta végre csúcsdöntő ugrását
Az amerikai Alan Eustace, a Google alelnöke átadta a múltnak Felix Baumgartner 2012-es rekordját. Eustace több mint 41 000 méteres magasságból ugrott ki, Felix Baumgartnerrel ellentétben nem használt űrkapszulát, ugrását egy speciális szkafander segítségével hajtotta végre.

Az új rekord az 57 éves Alan Eustace-hez, a Google jelenlegi alelnökének nevéhez fűződik. A 40 kilométeres magasságba való emelkedés több mint két órán át tartott. Eustace az ugrás után 15 perccel már a földön is volt.

„Elképesztő volt – mondta. – Gyönyörű volt. Látni lehetett az űr sötétségét és a légkörök közötti rétegeket, amelyeket ezelőtt még sosem láthattam.”

Miután egy kis robbanóeszköz segítségével levágta magát a ballonról, Eustace 1315 km/órás sebességgel zuhant a föld felé Új-Mexikó államban, amellyel az emberek által is hallható hangrobbanást idézett elő.

A friss csúcstartó elmondása szerint nem érezte és nem is hallotta, amikor átlépte a hangsebességet.

Mark Kelly, az egykori űrhajós is végignézte Eustace levegőbe emelkedését.

„Ezt a rekordot megdönteni hatalmas dolog. Elképesztően nagy kockázat van egy ilyen ugrásban” – vélekedett Kelly.

A korábbi magassági rekordot Felix Baumgartner állította fel még 2012-ben. Baumgartner akkor 39 km-es magasságból ugrott le. Több adatgyűjtő információja alapján Eustace a mostani ugrását majdnem 41 és fél km magasból hajtotta végre, Baumgartnerrel ellentétben viszont Eustace nem használt űrkapszulát, ehelyett képzett szakembereivel egy speciális szkafandert építettek. A ruha elkészítése több mint három évig tartott.

A projektben egyébként a Google is segédkezett volna, ám Eustace állítólag visszautasította cége segítségét, mondván, nem szeretné, ha az esemény marketingfogássá válna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik