Everest Expedíció 2017: Klein Dávid az élete megóvása érdekében visszafordult

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.26. 08:22
Élete megóvása érdekében a csúcstámadás közben visszafordult Klein Dávid, a 2017-es Everest Expedíció hegymászója.

Az egész szezonra jellemző szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás Klein Dávidot 8000 méteren először várakozásra, majd az erős szél az éjszaka folyamán, a csúcsmászás során megállásra kényszerítette – számolt be róla az Everest Expedíció 2017 Facebook-oldala.Everest Expedíció 2017 Facebook-oldala.

„Azt hiszem, nem nagyon éltem még át időjárás szempontjából ennyire szeszélyes szezont. Nem arról van szó, hogy a hegy egyáltalán nem kínál lehetőségeket, de az előrejelzésben feltűnő ablakok (gyakran inkább rések) folyton-folyvást változnak, elmozdulnak, bezárulnak…” – írta még Klein az alaptáborból a csúcsmászás megindítása előtt.

Klein Dávid a két filmes serpával együtt körülbelül 8115 méterről az életük megóvása érdekében visszaereszkedtek a négyes táborba, innen csak a hajnali órákban indultak el alacsonyabb magasságba.

„Amikor megismertem Dávidot és Suhajda Szilárdot, két nagyszerű sportemberrel találkoztam. Rögtön tudtam, hogy elszántságuk és kitartásuk példamutató lesz mindenki számára és a célt, amit el szeretnének érni, nemcsak magukért, hanem az egész országért teszik. Az idei szezonban meglehetősen nehéz időjárási körülmények fogadták az expedíciót, ami sajnos nem befolyásolható. A fiúk mindent megtettek, tökéletes fizikai és mentális állapotban érkeztek az Everest alaptáborába” – mondta Stefano Favaro, az expedíció menedzsere az everestexpedicio.hu-nak.

„A déli oldalon ebben a szezonban a hegymászók közül ők mentek fel először 7000 méterre, a harmadik akklimatizációs körben rendhagyó módon 8000 méteren éjszakáztak. A menedzsment teljes mértekben egyetértett és kiállt Szilárd döntése mellett, egy igazi sportember, barát és hegymászó, aki meg tudta hozni azt a számára nehéz döntést, hogy idő előtt visszatér az alaptáborba, ezzel is lehetőséget biztosítva Dávidnak a további sikerhez. A csúcsmászás során a hegyen zord időjárás uralkodott végig, így sajnos Dávidnak is dönteni kellett. Ez egy nehéz, veszélyekkel teli sportág, de mind a két meghozott döntés felelősségteljes volt, hiszen az expedíció filozófiája a tiszta és biztonságos mászás. Én büszke vagyok, hogy ismerhetem őket, és biztos vagyok benne, hogy fog még magyar hegymászó oxigénpalack használata nélkül állni a világ tetején!” – tette hozzá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik