Esztétikus gimnasztika: rekordmezőny a pesti vb-n; cél az olimpia

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.05.17. 09:33
Részvételi rekordok várhatók a budapesti esztétikus csapatgimnasztika-világbajnokságon, amelyre június 8. és 10. között kerül sor a BOK Sportcsarnokban.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Tatiana Miroshnychenko, a nemzetközi szövetség (IFAGG) spanyol elnöke ismertette, a jelenlegi adatok szerint csaknem harminc ország 118 csapata vesz részt a versenyen, ami mintegy 1500 tornászt jelent. csaknem harminc ország 118 csapata vesz részt a versenyen, ami mintegy 1500 tornászt jelent.

A hagyományoknak megfelelően a legnagyobb külföldi delegációval az idén is az oroszok és a finnek érkeznek, akik a sportág legsikeresebb nemzeteinek számítanak. A ritmikus gimnasztikától eltérően ebben a – klasszikus művészi tornára emlékeztető, kéziszerek nélküli – sportágban nem egyéni versenyzők, hanem 6-12 fős ifjúsági és felnőtt klubcsapatok indulnak, vagyis egy nemzetet több együttes is képviselhet.

Ez lesz a nemzetközi szövetség 19. világbajnoksága, amelyen a magyar résztvevők létszáma is minden idők legmagasabbjának ígérkezik: a házigazdákat négy ifjúsági és három felnőtt csapat képviseli, az MTK Budapest, a Grácia Fair SE, a Telki SE, az RTK SE és az Óbuda-Kalász TC összesen száz sportolója lesz az indulók között.

A finn gyökerekkel rendelkező sportág első nemzetközi versenyét 1996-ban, az első világbajnokságot 2000-ben rendezték, az IFAGG 2003-ban alakult. Budapesten 2013-ban és 2015-ben is rendeztek nemzetközi versenyt.

Az elnök köszönetet mondott a magyar szövetségnek, amiért beugróként is vállalta a rendezést, Budapest ugyanis csak 2019-ben lett volna házigazda, de mivel Szófia januárban visszamondta az idei eseményt, a magyar fővárost kérték fel.

Gyulai Éva Viktória, a 2007-ben alakult magyar szövetség elnöke közölte, jövőre sem marad verseny nélkül Budapest, amely novemberben a világkupa egyik állomásának ad otthont, továbbá már pályáztak a 2021-es világbajnokság megrendezésére is.

Miroshnychenko elmondta, a műsorba új elemként bekerült a rövidprogram, ennek stratégiai okai vannak, minél több résztvevő csapatot szerettek volna vonzani vele. A versenyen nemcsak női, hanem vegyes csapatok is indulhatnak.

A nemzetközi szövetség célja az olimpiai programba kerülés, sőt már a 2020-as, tokiói ötkarikás játékok idejére teljesíteni szeretné a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárásait, hogy mind az öt kontinensen megfelelő taglétszámú nemzeti szövetség jöjjön létre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik