DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2017.02.17 00:22 Frissítve: 2017.02.17 09:47

Elnökváltó hangulatban – Deák Zsigmond jegyzete

 

Hegedüs Csaba volt az első. Mármint az első azok közül a sportszövetségi elnökök közül, akik a kommunista funkcionáriusok törvényszerű távozása után, a kilencvenes évek eleje-közepe óta, több mint két évtizeden át betonbiztosan ültek a posztjukon, aztán egyszer csak észrevették, hogy hirtelen kihúzták alóluk a széket. Az egykori birkózólegenda több cikluson át ügyesen visszaverte az ellenjelöltek próbálkozását, ám 2015 elején akadt nála is erősebb, vagy csak az ébersége hagyta el, sportága közgyűlése mindenesetre megvonta tőle a bizalmat.

Ő volt az egyetlen, akivel ez a logikus végkifejlet történt meg. Tavaly decemberben Baráth Etele például magától távozott a kajakosok, kenusok éléről úgy, hogy más pozícióban azért maradt. Valószínűleg nagy rutinnal megérezte az idők szavát, s még jókor áttestálta a hatalmat a sorban logikusan utána következőnek. Gyárfás Tamás épp ellenkezőleg, küzdött végkimerülésig, de hiába, hatalmas médiavisszhang közepette elsodorta őt az úszómedence partjáról a sportág legjobbjainak összefogása. Papíron maga mondott le, s ez történik majd Csötönyi Sándorral is, apró különbség, hogy a bokszolók „prezidentjének” épp nem az eredményes versenyzők, hanem az eredménytelenség lett a veszte, ő mindenesetre az áprilisi közgyűlésen lépne szerény presszióval a távozás mezejére.

S hogy ki jön-jött utánuk? Politikus, sportvezető, menedzser, volt klasszis. Különböző karakterek, különböző örökség, s még azt sem mondhatjuk, hogy a sportban csak az eredmény minősít, lásd Baráth és Gyárfás példáját. Ami viszont biztos, hogy húsz-huszonöt év regnálás után talán nem lenne szabad személyes sértésnek venni, ha felélénkül a szél, s befújja a sportágba az elnökváltó hangulatot.

A „régiek” közül már csak Tóth László tartja magát a cselgáncsozóknál. A helyében körbenéznék a tatami környékén, nehogy váratlanul ipponra dobják. S nem feltétlenül azért, mert rosszul tette a dolgát.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.21 23:11:05

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. A nemzetközi sportélet kifejlesztette az angol lebutított változatát, pár száz szóval, a három alap igeidővel, minden cicomától mentesen, de ez nem mindenütt nyomja agyon a kommunikációt.

2017.09.20 12:30:26

Egyéb egyéni MTI

A sorozat versenyeire februártól novemberig kerül sor, a magyarországi viadalt július 7-8-án rendezik.

2017.09.19 18:50:27

Egyéb egyéni PIRCS ANIKÓ

Zwickl-Veres Kata Németországban készülne fel az olimpiára Zwickl Dániel segítségével.

2017.09.19 23:51:49

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

NS-VÉLEMÉNY. Azzal talán még nem esünk a faji tisztogatás eléggé el nem ítélhető bűnébe, ha kimondjuk: a világ sportjában tapasztalható egyre zavaróbb és egyre kifogásoltabb jelenség nagyjából hasonló gyökerekből táplálkozik, mint a világ hétköznapi rendjét mind súlyosabban fenyegető migráció.

2017.09.15 10:58:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Kilencven sportág. Kétszázhatvan oldal. Ezernyi felejthetetlen pillanat.