HABOS DOROTTYA 2016.02.20 09:23 Frissítve: 2016.05.05 14:34

Élmény és látvány a pályán, avagy a nagy testvér szemei

A Steadicam-, Skycam- vagy a Divecam-rendszereket látva nem túlzás azt állítani, hogy Garrett Brown a televíziós sportközvetítések technikai atyja. Az amerikai operatőr világszerte több mint ötven szabadalmával új fejezetet nyitott a közvetítések történetében, hiszen kameráinak és kameramozgató találmányainak köszönhetően a tévénézők majd' negyven éve testközelből, egyedülálló látványt tapasztalva élvezhetik az adott eseményt képernyőn keresztül. Nézzünk a kulisszák mögé, így működnek a nagy testvér szemei!

 

ÉLMÉNY ÉS LÁTVÁNY A PÁLYÁN

Emlékeznek a Rocky című film (1976) ikonikus jelenetére, amelyben a főszereplő (Sylvester Stallone) a Philadelphia Szépművészeti Múzeum lépcsőjén fut fel? Ez a képsor összeforrt a Steadicam történetével és azóta is töretlen sikerével.STEADICAM

Garrett Brown 1978-ban technikai Oscar-díjat kapott ezért a kamerastabilizációs eszközért, amely azóta a sportközvetítések egyik meghatározó eszközévé vált.

Ez a kamerastabilizációs rendszer egy mellényre rögzített állvány segítségével képes kiszűrni a mozgás során jelentkező rázkódásokat, így a rögzített kép olyan érzetet kelt, mintha a kamera a föld felett körülbelül másfél-két méteres magasságban „repülne". Szinte minden szárazföldi sportnál alkalmazzák, tökéletesen alkalmas adott akció vagy játékos lekövetésére.Az amerikai operatőr nevéhez több mint ötven technikai szabadalom köthető, többek között az amerikaifutball-mérkőzésekről ismert Skycam vagy Pyloncam, amelyek egyedülálló látványt nyújtanak az eseményt a televízió előtt követő nézőnek.

SKYCAM

Vázát négy speciális kötéllel rögzítik a stadion négy sarkához, amelyek segítségével az eszköz „lebeg” a játéktér felett. Különlegessége, hogy a kamerát a drótok segítségével a tér mindhárom dimenziójában (magasságában, szélességében és mélységében bármilyen irányban) képes mozgatni, így a legtávolibb totáltól a játékosok közvetlen közeli képéig a legtöbb plán megalkotható. Kajak-kenu versenyeken is alkalmazzák. Európai változata a pókkamera.

 

A pálya felett mozgó szerkezet megbízható, azonban nem veszélytelen. Nem sokon múlott, hogy a 2011-es Insight Bowl egy esetleges tragédiáról legyen emlékezetes.

PYLONCAM

Az amerikai futball egyik legfiatalabb vívmánya. A célterület négy sarkán helyezik el őket, összesen nyolcat a játéktéren. Az alapvonal és az oldalvonal találkozási pontján lévő kb. 45 centi magas oszlopban két irányban két rögzített kamera valós idejű képet dokumentál. A lassított visszajátszás segítségével azonnal meg lehet határozni, hogy a labda elérte-e a célterületet. Lencséi cserélhetőek.

Inside the Pylons from ESPNFrontRow on Vimeo.


 DIVECAM

A főként a toronyugrás közvetítésénél alkalmazott kameramozgató eszköz az 1996-os atlantai olimpián debütált. A toronnyal párhuzamos, azzal egyforma magas oszlopon távvezérelt, motorizált kamerával függőleges irányban a sportolót lekövetve rögzítik az ugrást a víz alatt is. A rendszer maximális sebessége elérheti a 15 méter per szekundumot, azonban ezt a sportág közvetítésénél értelemszerűen nem használják ki. Ez a technológia másodpercenként több képkockát rögzít, mint a televíziós kamerák, így valós idejű és lassított felvételre is alkalmas.SÍNKAMERA

Nevezik fahrtnak és railcamnak is, mivel lineáris pályán a talajszinhez közel kiépített sínen vízszintesen (sportágtól függően akár függőlegesen is) mozog a motorizált szerkezet, amely a sportolók lekövetésén túl lassításra és finommozgásokra is alkalmas. Hátránya a helyhez kötöttség, előnye, hogy időzíteni is lehet a mozgást. Népszerű az atlétikai és a kajak-kenu versenyeken.VÍZ ALATTI KAMERA (MOBYCAM)

A sínkamera víz alatti változata, amely alsó gépállásban követi az úszókat. A medence alján teljes hosszában kíépített sínen távvezérléssel mozgatják, hosszabb távok esetén mindkét irányban. A kamera egyenletes kialakítású, átlátszó harangszerű vízálló tokban található, amely arra hivatott, hogy ne torzuljon a kép a víz alatt. Az 1992-es barcelonai olimpián alkalmazták először ezt a kameramozgató rendszert.KÁBELKAMERA

A pálya fölött kifeszített egy vagy több kábelen kettő vagy négy kerekes kocsiszerkezeten vízszintesen mindkét irányban mozog a kamera, amely valós időben vezeték nélkül továbbítja a képi jelet az élő közvetítéshez. A síversenyeken és mountain bike-futamokon is népszerű távvezérelt szerkezettel az ugrás pillanatától a lesiklással azonos tempóban lekövethető a versenyző.AKCIÓKAMERA

A legkisebb kamera, amit főként az extrém sportoknál használnak. Jól tűri a rázkódást és alkalmazkodik a körülményekhez (hőmérséklet, nedvesség). Mérete miatt az adott sportág versenyszabályzatától függően szinte bárhova (sisakra, járműre, egyéb sportfelszerelésre) felszerelhető.


F1 FEDÉLZETI KAMERÁK

A technikai szabályzat alapján az autót legalább öt, 15 mm-nél nem nagyobb fedélzeti kamerával (kameratokkal) szerelik fel, amelyek az orrkúpnál, a pilótafülke előtt, a visszapillantó tükröknél és a felső légbeömlő oldalán és tetején helyezkednek el. A kameratokban nem mindig található eszköz. Az elmúlt évek újítása a 180 fokos látószögben mozgó, valamint a hőkamera, amelyek élményszerűvé teszik a közvetítést. Az infrakamera képe színárnyalatokkal jelzi a hőmérsékletet.
Fedélzeti kamera


Próbálta már 360 fokban?

Williams 360

Immerse yourself in our Williams Martini Racing world with this incredible 360-degree video we made with Sky Sports in Barcelona

Közzétette: Williams Martini Racing – 2016. március 18.

 

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEKÉRT KERESSE A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁT, AMELYBEN EGYEDÜLÁLLÓ GRAFIKÁT LÁTHAT A KAMERAMOZGATÓ-RENDSZEREKRŐL! 

 

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.19 13:07:30

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Most megtudhatja, mit jelent a helyre, tétre, befutóra • Hatalmas változások a hazai lósportfogadásban.

2018.04.18 23:52:32

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Mi, magyarok is tudnánk találni több olyan hobbit, amelynél dőlnének az olimpiai érmek: a százméteres szabad stílusú búgócsigázást bármikor vállalnám, de szerintem a similabdacsapatunk is esélyesként várná a tornát.

2018.04.18 10:02:12

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

„Az összezártság csak még feszültebbé tett minket, én csapkodtam, ő nem szólt egy szót sem.”

2018.04.11 17:02:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Lovak mellett agarakra is lehet majd fogadni a Kincsem Parkban sorra kerülő idei első fesztiválon.

2018.04.11 23:53:04

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Kádár János a tömegsportot valami, jelen esetben a minőségi sport ellenében emlegette, határozta meg, s bizony sokan sok mindennel vannak így, néha még önmagukkal is.