Elismerés: három edzőt díjaztak a Pesti Vigadóban

Vágólapra másolva!
2018.03.05. 20:53
null
A díjazottak (Fotó: Magyarcsik László)
Hétfőn a Pesti Vigadóban ünnepélyes keretek között adták át a Mol Új Európa Alapítvány Mester-M díjait. A sport kategóriában Haász Katalin műugró-, Korponai István öttusa- és Módos János birkózóedző vehette át az egymillió forintos juttatással járó rangos elismerést.

 

 

A 2006-ban létrehozott Új Európa Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására: az elmúlt több mint tíz év során a Mol alapítványa 4000 tehetséget támogatott 587 millió forinttal. A fiatalok mellett az Alapítvány 2007 óta minden évben díjazza a tehetséggondozás terén példaértékű munkát végző utánpótlásedzőket, tanárokat. A díjra korábbi tanítványaik jelölhetik mentoraikat, akik közül a Mol Új Európa Alapítványának kuratóriuma választja ki a tíz díjazottat. Az idei tíz kitüntetettel együtt már 95 pedagógus részesült a Mester-M elismerésben, amely egymillió forintos juttatással jár.

„Magyarország a tehetséges fiatalok országa. Évszázadok óta büszkék lehetünk arra az értékre, amelyet a magyar elme, szorgalom és kitartás teremtett. Amikor tehetséggondozásról beszélünk, azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy mit ér a tehetség, ha nem látható, ha nincs kibontakoztatva? A meglévő képességet fel kell fedezni, jól kell használni, és jól kell fejleszteni. Egy-egy kimagasló teljesítmény, eredmény elsődlegesen kétségtelenül az azt elérő érdeme, de nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, akik hozzájárultak a sikerhez. Ezúttal őket díjaztuk” – hangsúlyozta Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.

A budapesti Vigadóban tartott ünnepségen a sport kategóriában három mester munkáját díjazták: Haász Katalin műugróedző az Európa-bajnok műkorcsolyázó Sebestyén Júliától, Korponai István öttusaedző a kétszeres olimpiai kardvívó Szilágyi Árontól, Módos János birkózóedző pedig a négyszeres magyar ralibajnok Herczig Norberttől vette át a kitüntetést.

„Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy számtalan fiatal, tehetséges sportolóval büszkélkedhet. Ahhoz, hogy ezek a fiatalok megvalósíthassák az álmaikat, egy egész közösség összefogása szükséges. Ebben elengedhetetlen szerepe van a mestereknek. Több mint tíz évvel ezelőtt, amikor még nem voltam sem olimpiai bajnok, sem világbajnok, sem ismert sportoló, nekem is volt egy nagyszerű mesterem, Gerevich György, aki segített álmaim megvalósításában. Nélküle nem értem volna el sikereimet, ahogy azok a tanítványok sem, akiknek a mestereit most díjaztuk” – mondta el a rendezvényen Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó.

A díjátadó esemény keretében az Alapítvány meghirdette az idei pályázati programjait is. Elsők között a Mol Tehetségtámogató Program Sport kategóriájára pályázhatnak 2018. március 31-ig azok a 10–18 év közötti fiatalok, akik jó eredményt értek már el országos vagy nemzetközi versenyeken, és továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük.

A SPORT KATEGÓRIA DÍJAZOTTJAI

Haász Katalin (1966) – műugróedző, BUDAPEST

Haász Katalin gyerekkorában kezdte el a műugrást, és sikeres versenyzőként kijutott a 1988-as szöuli olimpiára is. Ezt követően testnevelő tanári és műugróedzői végzettséget szerzett. Számos versenyzőt kinevelt, akik országos bajnoki címet szereztek, az ifjúsági Európa- és világbajnokságokon eredményesen szerepeltek, majd felnőtt Európa- és világbajnokságon vettek részt. Két versenyzőt is sikeresen felkészített az olimpiára. Tanítványa, Gondos Flóra 2009-ben a Budapesti Ifjúsági Európa Bajnokságon második lett 3 méteres műugrásban. A Kormos Villő – Reisinger Zsófia páros három alkalommal lett bronzérmes felnőtt Európa Bajnokságon szinkron torony számban. 2005-ben megalakította saját egyesületét, a Rugóláb Lendület SE-t, hogy ezzel is segítse a klubba járó gyerekeket, sportolókat.

Korponai István (1957) – öttusaedző, SZÉKESFEHÉRVÁR

Korponai István 1983 óta vesz részt edzőként a Volán Fehérvár Öttusa szakosztály életében. Az évek során bejárta az összes vezetői tisztséget, megkapta a mesteredzői címet. Több mint 30 sikeres tanítványt segített az öttusában, és sportolói több mint 300 világbajnoki és Európa-bajnoki érmet szereztek különböző versenyeken. Napjaink legsikeresebb öttusázói, Kovács Sarolta és Demeter Bence életét a kezdetektől végigkísérte az ifi és junior érmeiktől, az olimpiai szerepléseiken át, Sarolta egyéni világbajnoki címéig. Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó felkészülését szintén a kezdetektől fogva segítette, mindig mellette állt, meglátta benne a tehetséget, és elkísérte az olimpiai aranyig. Emellett a Volán mostani edzőállományának szinte egészét segítette már nevelőedzőként.

Módos János (1934) – birkózóedző, SZIGETVÁR

Neve 65 éve egyet jelent a szigetvári birkózással. 1964-ben vette át a sikeres szigetvári birkózószakosztály vezetését. Azóta több száz fiatalt nevelt saját gyermekeként, óriási sikereket elérve. Nagy kitartással és pedagógiai érzékkel a mai napig, 84 évesen is oktatja a fiatalokat. Sok fiatalt sikerült kiemelni a hátrányos közegből, alternatívát nyújtania számukra, egy nyitottabb, sikeresebb világ felé. Elhivatottan foglalkozik szegény sorsú, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel. 87 országos bajnokot és megszámlálhatatlan érmest, diákolimpiai bajnokot nevelt. Versenyzői 21 érmet szereztek Európa- és világbajnokságokon, valamint olimpián. Fia és unokája is birkózó lett. Fia szintén edzőként eredményes, unokája, Módos Péter Londonban olimpiai bronzérmes volt.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik