EJ: férfi ökölvívóink vitatható vereséggel búcsúztak

Vágólapra másolva!
2019.06.25. 20:19
null
Hámori Ádám (jobbra) megosztott pontozással kapott ki (Fotó: Fitt-Box Egyesület, archív)
A férfiválogatott utolsó két állva maradt versenyzője egyaránt vitatható vereséggel búcsúzott az Európa-bajnokságtól Minszkben.

 

A jegyzőkönyvbe mindössze annyi került, hogy Hámori Ádám megosztott pontozással kikapott a 91 kg-os súlycsoport negyeddöntőjében a horvát Toni Filipitől, ezzel lemaradt a dobogóról az Európai Játékokon, amely a férfi ökölvívóknak kontinensviadal is egyben.

Ami viszont nem került be a jegyőzkönyvbe, hogy Hámori Ádám joggal ünnepelte magát győztesként még az eredményhirdetést követően is, mert konkrétan kipofozta a ringből az ellenfelét. A magyar szakmai stáb azonban nagyjából ötödször volt kénytelen végignézni Minszkben, hogy bár jobb volt a saját versenyzője, mégis az ellenfél ünnepelhetett diadalittasan.

DÜHÍTŐ

Fodor Milán, a Vasas 64 kg-os ökölvívója:
„Az első menet talán az ellenfelemé volt, de a másodikat és a harmadikat szerintem megnyertem, nagyon dühít a dolog. Gyors volt a srác, de nem éreztem különösebben erősnek. Annak azért örülök, hogy egy olyan bunyóssal tudtam ikszes meccset bokszolni, aki a világ három-négy legjobbja között ott van ebben a súlyban.”

A férficsapat utolsó előttiként állva maradt versenyzője, a 64 kg-os Fodor Milán hasonló körülmények között kapott ki az Európa-bajnokság egyik legszórakoztatóbb mérkőzésén, a brit Luke McCormack elleni nyolcaddöntőben, de azt nem gondoltuk volna, hogy ez kétszer is megtörténhet ugyanazon a napon.

Márpedig megtörtént.

Hámori Ádám érthető módon majd felrobbant, mikor besietett az öltözőbe, és a szakmai stáb sem volt sokkal jobb állapotban. A két ökölvívó testbeszéde is árulkodó volt a kesztyűk levétele után: amíg a horvát bizonytalanul ment oda az eredményhirdetéshez, a magyar bokszoló biztos volt a sikerében. Ebben pedig nem csak a kötelező kincstári optimizmus játszott közre. Az első menetben az utolsó pillanatokig jobb volt ellenfelénél, igaz, akkor viszont beszedett két ütést. A második és a harmadik menetben is a kőszegi ökölvívó irányított, többször talált tisztán, ezt azonban a pontozóbírók nem így látták.

„Nem tudok mit mondani, érthetetlen és felháborító ez a döntés – bosszankodott Törteli Ferenc, a válogatott edzője. – Ádám a játék minden elemében felülmúlta ellenfelét, aki szinte csak szabálytalankodva tudott betalálni. Nem ezt érdemelte, mint ahogyan az egész csapat sem.”

A magyar férfiválogatott így az előzetes célkitűzéssel szemben érem nélkül zárta a kontinensviadalt, ami a száraz tények alapján nem mondható jó szereplésnek. Azonban a csapat több bokszolója olyan bunyót mutatott be Minszkben, ami mindenképpen előremutató, és ha éremmel nem is, emelt fejjel térhet haza a válogatott.

De addig még hátravan egy minden bizonnyal nagyon hosszú hét a fehérorosz fővárosban.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Lakner Gábor

EURÓPAI JÁTÉKOK

ÖKÖLVÍVÁS (A FÉRFIAKNAK EGYBEN EURÓPA-BAJNOKSÁG)
A magyar érdekeltségű eredmények. Férfiak. 64 kg, nyolcaddöntő:
Luke McCormack (brit)–Fodor Milán 3:2. 91 kg, negyeddöntő: Toni Filipi (horvát)–Hámori Ádám 3:2. Nők. 75 kg, nyolcaddöntő: Elzbieta Wójcik–Nagy Tímea 5:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik