Egyetemi sport: rekordrészvétel a FISU-világfórumon

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.08.14. 19:03
null
A Testnevelési Egyetem (Fotó: Tumbász Hédi)
Rekordlétszámú közönség előtt került sor szerdától péntekig a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) hallgatói világfórumára.

 

A szervezők pénteki közleménye kiemelte: a világjárvány miatt digitális platformon megtartott háromnapos eseménynek a Testnevelési Egyetem adott otthont, a másik fő rendező a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) volt.

A FISU 174 tagországából 105 regisztrált, csaknem 1500 egyetemi hallgató és tanár, illetve további 1000, az eseményre nem regisztrált érdeklődő kísérhette figyelemmel a digitális térben zajló történéseket. A három nap során hét vitafórumot és tizenöt workshopot tartottak, melyeken előadóként több TE-munkatárs és hallgató is részt vett.

A hallgatói világfórum fő témája a FISU elmúlt hetven éve volt, elsősorban a FISU jövőjével és a szervezet fejlődési lehetőségével kapcsolatos lehetőségeket vitatták meg a résztvevők. Szintén fontos pillére volt a rendezvénynek az „Egészséges egyetem”, az „Egyetemi sport és inklúzió”, valamint az „Egyetemi sport kihívásai" című témakör is. Kísérőprogramként FIFA 20 és digitális sakkbajnokságot, kvízjátékot, virtuális Budapest városnéző túrát és innovatív sportdigitalizációs termékeket bemutató virtuális kiállítótermet is rendeztek.

Az utolsó napon az „Egyetemi sport és inklúzió” témakörének megvitatása során Szekeres Pál olimpiai érmes és paralimpiai bajnok vívó hangsúlyozta: nem elég létrehozni a sportolni vágyó, mozgásában akadályozott személyek számára az infrastrukturális hátteret, hanem megfelelő tudású szakemberekre is szükség van, akik tudják, hogy mentálisan és sportszakmailag miképpen segíthetik a parasportolókat.

A záróünnepségen a helyszínen, az Athén teremben beszédet mondott Hankó Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára megjegyezte: a koronavírus-járvány ellenére a szervezőknek sikerült problémamentesen megrendezniük a digitális fórumot, amely rekordrészvétel mellett zajlott le.

Mint mondta, a digitális-sportcentrum mihamarabbi megalapítása a Testnevelési Egyetemen is azt bizonyítja, hogy a jövőben – a valós térben és időben megtartott események mellett – szükség van az online kiterjesztésű rendezvényekre is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik