Dózi Soumillontól tartott?

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.08.29. 20:22
null
Christophe Soumillon (pirosban) agyrázkódást szenvedett (Fotó: pannoniaoverdose.hu)
A Baden-Badenben veretlenségét elvesztő csodaló, Overdose tulajdonosa a verseny után egy órával, hangjából érezhetően magára nyugalmat erőltetve válaszolt az NSO kérdéseire.

– Nem utalt rá előjel, hogy Overdose nincs jó formában? Az a hír járta, ha úgy ítélik meg, akár vasárnap is visszaléptetik a futamtól.
Semmilyen előjel nem mutatott arra, hogy Dózi nincsen formában, így fel sem merült, hogy nem áll rajthoz.

Ezt megelőzően a mén ezerméteres futamon indult. Baden-Badenben ezerkétszáz méter volt a táv. Lehet, hogy Dózi nem bírta?
Overdose úgy volt felkészítve, hogy a hosszabb távot is bírja erővel.

Minek tulajdonítja, hogy a ló nem állt a startgépbe?
Ilyen még nem fordult elő vele. A rendezők utólag mondták is, ha nem Dóziról lett volna szó, nélküle indítják el a mezőnyt. Lovasa, Soumillon mindenesetre kórházba került, mert agyrázkódást szenvedett, amikor a ló ledobta. Nem is állt rajthoz a következő futamaiban. Tény, a belga elmondása szerint zsokétudását nem tudta érvényre juttatni. Nem magyarázatképpen mondom, de most hívott Angliából egy ismerősöm, aki azzal magyarázta Overdose viselkedését, hogy a ló érezte, tavaly a belgával a hátán szenvedett sérülést a Kincsem Parkban.

A futam előtt nem találkozott a zsokéval Dózi?
Nem. A profi zsokék a verseny előtt érkeznek, a futam előtti napon általában nem találkoznak a lóval.

Helyt ad angol ismerőse érvelésének? Hiszen idén Pozsonyban és Budapesten is Gary Hind ült a lovon, nem pedig Soumillon.
Ha ez lenne az igazság, az sem változtatna a helyzeten.  

Hat hosszal kikapni nem minimális vereség. Mennyit számított volna ha Soumillon nem sérül meg?
Ezt képtelen vagyok megmondani. Tudomásul veszem az eredményt, de olyan értelemben nem fogadom el, hogy Dózi elfelejtett volna futni.

Overdose megsérült esetleg a startba állásnál vívott tusában?
Ezt egyelőre még nem tudom megmondani.

Hogyan tovább?
Erről korai lenne most dönteni.

Számít, hogy Dózi már nem veretlen vagy csupán presztízskérdés a vereség?
Úgy fogalmaznék, hogy véget ért egy álom. Dózi ezentúl versenyló, nem pedig nemzeti szimbólum. Most új időszámítás kezdődik 

Ez ön szerint jó vagy rossz?
Ami a nemzeti érzést és a ló körül kialakult mítoszt illeti, rossz, de lehet, hogy ha lekerül róla a médianyomás, abból tudunk szakmailag profitálni.

Milyen nyomásra gondol? Overdose nem olvas újságot...
Nagy volt körülötte a felhajtás. Dózi érzékeny ló, meglehet, felfogott ebből valamit.

 
EZ TÖRTÉNT BADEN-BADENBEN
 

A magyar csodaló, Overdose a németországi Baden-Badenben elvesztette veretlenségét, 15. futásán csupán a hetedik helyen ért célba. Az ötéves pej verhetetlenségi mítosza ezzel szertefoszlott, a tényekhez hozzátartozik, ennyi kihagyás után nehéz visszakapaszkodni az élmezőnybe.

 

Baden-Badenben az Arany ostor elnevezésű, 70 ezer euró összdíjazású versenyen Overdose-nak már a rajtboxba állás is nehézségeket okozott, félő volt, hogy nem sikerül a limitidőn belül a starthoz állítani. Az első kísérlet során túl hamar vették le róla a kapucnit, a mén visszahőkölt és a további próbálkozásokat is meghiúsította – lovasát, a tavalyi budapesti győzelme során a nyergében ülő Christophe Soumillont kétszer is levetette a hátáról –, mire végül beállt, s elindulhatott a mezőnnyel. Nem tudni, hogy a kalamajka mennyi energiát emésztett fel, tény, hogy az 1200 méteres versenyen a táv feléig az élen futott, aztán fokozatosan visszaesett, olyannyira, hogy a hatodik helyezettnek járó 1500 eurós pénzdíjról is lemaradt, s a hetedik helyen ért a célba.

Overdose tavaly áprilisi, budapesti sikerével 12 győzelmét aratta, de utána egy rossz patkolás következményeként is patairha-gyulladás támadta meg, bő egy esztendő Overdose gyógyításával és rehabilitációjával telt el. A visszatérés időpontja egyre csak húzódott, mígnem Pozsonyban győzelemmel tért vissza, majd augusztus 15-én ismét a Kincsem Parkban állt rajthoz, és 14. versenyén 1000 méteres futamban győzött, tartotta meg veretlenségét.

A szakemberek szerint a németországi futás amolyan vízválasztó: a pozsonyinál és a budapestinél jóval erősebb mezőny lovai sem tartoztak a világ közvetlen élvonalához, az hogy Dózi hat hosszal lemaradt, arra enged következtetni, hogy nincs olyan formában, hogy a világ elitjével versenyre keljen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik