HIRDETÉS
MTI 2018.11.09 13:47 Frissítve: 2018.11.09 13:48

Doppingbotrány: a RUSADA vezetője aggódik a moszkvai labor ügyében

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) főigazgatója attól tart, hogy nem fogják tudni tartani a nemzetközi ügynökséggel (WADA) kötött megállapodásban szereplő határidőt a moszkvai labor eredményeinek hozzáféréséhez.

 

Jurij Ganusz a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy az orosz kormány és a WADA megegyezése szerint szeptember 20-án azzal a feltétellel vonták vissza a RUSADA felfüggesztését, hogy év végéig biztosítani kell a WADA számára a hozzáférést a moszkvai doppingellenőrző laboratórium eredményeihez.

„Aggódom a dolgok alakulását látva” – jegyezte meg Ganusz, hozzátéve, a problémát az jelenti, hogy nincs egyezség arról, pontosan kiket lehet majd beengedni a laborba. A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy gyors megoldásra lenne szükség, mert a WADA vezetősége a jövő héten ül össze. Márpedig ha nem sikerül a megállapodásban vállaltak szerint eljárnia az országnak, azzal hosszú évekre újra elvesztenék a kapott bizalmat.

Amennyiben a WADA nem kapja meg időben a moszkvai laboreredményeket, vagy a kért mintákat az orosz fővárosból, úgy a RUSADA-t ismét felfüggeszthetik, ami az új szabályozások szerint azt is jelentené, hogy az ország a korábbiaknál sokkal nehezebben rendezhetne nagy világversenyeket.

A RUSADA-t és a moszkvai labor működését 2015 végén függesztették fel, miután a WADA egy független bizottsága 2015 novemberében nyilvánosságra hozta vizsgálata eredményeit arról, hogy átfogó doppingolás zajlott az országban. Kevesebb mint egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság tárta fel Oroszországban az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolást. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os riói nyári olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei pjongcsangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

2019.01.17 00:20:46

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Mindegy, hogy az óceán melyik partján robbant ki a három legnagyobb doppingbalhé (THG, Armstrong, Rusada) – egyik rendszer sem pozitív minták miatt dőlt meg, hanem mert valaki borított belülről.

2019.01.15 23:48:00

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ritkán hallunk munka közben megsérült bankárról vagy pékről, s általában az operaénekesnek sem a színpadon, ária közben megy el örökre a hangja. A profi pályafutás kényszerű befejezése kétségkívül nagy trauma, ám ha a versenyzőnek van civil »menekülő útvonala«, legalább félig kész terve a hogyan továbbra, túlélhető.

2019.01.15 10:44:13

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.01.15 11:20:25

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A testi-lelki állapotát naiv szürrealizmussal ábrázoló festőművész románca tíz évig tartott Muray Miklóssal.

2019.01.14 22:58:48

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Katelyn Ohashit előbb maga alá temette a tornasport brutalitása, majd megtalálta örömét – és önmagát is.