HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2018.11.09 13:47 Frissítve: 2018.11.09 13:48

Doppingbotrány: a RUSADA vezetője aggódik a moszkvai labor ügyében

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) főigazgatója attól tart, hogy nem fogják tudni tartani a nemzetközi ügynökséggel (WADA) kötött megállapodásban szereplő határidőt a moszkvai labor eredményeinek hozzáféréséhez.

HIRDETÉS

 

Jurij Ganusz a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy az orosz kormány és a WADA megegyezése szerint szeptember 20-án azzal a feltétellel vonták vissza a RUSADA felfüggesztését, hogy év végéig biztosítani kell a WADA számára a hozzáférést a moszkvai doppingellenőrző laboratórium eredményeihez.

„Aggódom a dolgok alakulását látva” – jegyezte meg Ganusz, hozzátéve, a problémát az jelenti, hogy nincs egyezség arról, pontosan kiket lehet majd beengedni a laborba. A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy gyors megoldásra lenne szükség, mert a WADA vezetősége a jövő héten ül össze. Márpedig ha nem sikerül a megállapodásban vállaltak szerint eljárnia az országnak, azzal hosszú évekre újra elvesztenék a kapott bizalmat.

Amennyiben a WADA nem kapja meg időben a moszkvai laboreredményeket, vagy a kért mintákat az orosz fővárosból, úgy a RUSADA-t ismét felfüggeszthetik, ami az új szabályozások szerint azt is jelentené, hogy az ország a korábbiaknál sokkal nehezebben rendezhetne nagy világversenyeket.

A RUSADA-t és a moszkvai labor működését 2015 végén függesztették fel, miután a WADA egy független bizottsága 2015 novemberében nyilvánosságra hozta vizsgálata eredményeit arról, hogy átfogó doppingolás zajlott az országban. Kevesebb mint egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság tárta fel Oroszországban az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolást. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os riói nyári olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei pjongcsangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.09 23:06:22

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Örüljünk, amíg egy lausanne-i irodában nem kezdenek olyan címmel kommünikét fogalmazni, hogy a „Következő olimpia érdeklődés hiányában elmarad.”

2018.11.08 22:53:24

Egyéb egyéni SZABÓ LÁSZLÓ

ALAPVONAL. Sokoldalúság és sokszínűség, az elődök tisztelete és a hagyományok megteremtése, Az új folytonos keresése. Speidl Zoltán egyike azon BEAC-hősöknek, akiknek az élete, mint cseppben a tenger, megmutatja azt is, hogy miért fontos egy közösséghez, esetünkben éppen a BEAC-hoz tartozni.

2018.11.06 14:39:21

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Helsinki bajnoka mesélt kalandos életéről, unokáiról, a fotózásról, s készülő és elkészült könyveiről.

2018.11.04 00:20:05

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A magyar olimpikonok kilenc arany-, tíz ezüst- és hét bronzérmet szereztek az 1956-os melbourne-i játékokon, ezt a teljesítményt manapság is repeső szívvel vennénk tudomásul.

2018.11.02 00:10:17

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Magyarországnak 302 olimpiai bajnok sportolója van, 149-en azonban már nem élnek. A halottak napján négyük szellemét megidéztük, s ma remélhetőleg a többi 145 aranyérmes is sokaknak az eszébe jut.

HIRDETÉS
HIRDETÉS