Doppingbotrány: a NOB ismét eltiltott három oroszt

Vágólapra másolva!
2017.11.29. 13:58
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az országot érintő doppingbotrány nyomán három újabb orosz sportolót tiltott el a további ötkarikás játékoktól.

A NOB szerdai közlése szerint ezúttal három bobos, Alekszandr Kaszjanov, Alekszej Puskarjov és Ilvir Huzin kapott életre szóló eltiltást a 2014-es szocsi játékokon elkövetett doppingvétsége miatt.

A Kaszjanov vezette négyes negyedik helyen végzett a hazai olimpián.

A NOB ebben a hónapban összesen 22 orosz versenyzőt (bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt) tiltott már el, és megsemmisítette szocsi eredményeiket doppingvétség miatt.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el. Jelenleg sorra tiltják el az orosz sportolókat a szocsi téli olimpián vett mintájuk újraelemzése alapján, az oroszok pjongcsangi részvételéről pedig jövő kedden dönt a NOB.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik