Dopping: a WADA újabb manipulált orosz mintákat talált

Vágólapra másolva!
2020.05.16. 14:49
null
A WADA újabb manipulált orosz mintákat talált (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) május elején további négy olyan orosz doppingmintára bukkant, amelyet manipuláltak a moszkvai laboratóriumban.    

 

A WADA sajtószolgálatának közlése szerint ezzel 61-re nőtt a száma a meghamisítani próbált teszteknek, amelyeket 2012 és 2015 között vizsgáltak az orosz antidoppinglaborban.

A nemzetközi ügynökség a labor adatbázisának ellenőrzését követően április végén közzétett jelentésének megállapítása szerint a kontroll alá vett 298 orosz sportolóból 145-nek a doppingmintáját manipulálták. Az orosz fél hosszas huzavonát követően múlt év elején adta át az orosz sportolók ellenőrzési adatait. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy a WADA igent mondjon az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) megnyirbált jogainak helyreállítására.

A WADA vezető testülete decemberben határozott úgy, hogy megfosztja a RUSADA-t a megfelelési státusztól, és hozott olyan– az oroszok által megfellebbezett, így még nem végleges érvényű– döntést, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken, így a tokiói olimpián sem.

A szankció akkor lép hatályba, ha azt jóváhagyja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), amely az ügyet várhatóan július második felében tárgyalja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik