Dopping: a NOB fenntartja az oroszokkal szembeni intézkedéseket

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.12.07. 18:41
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) „további döntésig" érvényben hagyja az orosz sportolókkal szemben korábban ideiglenes jelleggel hozott intézkedéseit.

A NOB a lausanne-i ülését követően szerdán jelentette be, hogy újabb állásfoglalását a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független vizsgálóbizottságának következő jelentését értékelve fogja meghozni, melyet a testület vezetője, Richard McLaren pénteken hoz nyilvánosságra.

A kanadai jogászprofesszor vezette bizottságot a 2014-es szocsi téli játékokon történtek kivizsgálásával bízta meg korábban a WADA. A testület többek között azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben lepleztek el pozitív teszteredményeket, továbbá államilag támogatott, rendszerszintű doppingolással vádolta meg az oroszokat.

A jelentés első felét még a riói olimpia előtt, júliusban hozta nyilvánosságra a WADA. A botrány miatt az orosz sportolók közül nem vehettek részt a riói olimpián azok, akiknek volt már korábban doppingügyük, a paralimpiáról pedig – csakúgy, mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

A sokak által várt következő jelentés vélhetően számos részletet közöl majd az Oroszországban a 2014-es, szocsi téli olimpia idején működtetett bonyolult doppingolási rendszerről, amelyről az előző, júliusi jelentés még csak vázlatosan számolt be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik