Deutsch Tamás régi-új tisztsége

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2017.05.04. 00:25
null
Deutsch Tamás megtisztelőnek tartja, <br />hogy újra bizalmat kapott (Fotó: Koncz György)
Harmadszor is vállalta a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki posztját Deutsch Tamás, az MTK elnöke, aki titulusai mellett is elsősorban a magyar sport szurkolójának tartja magát.

– A minap a MOB alelnökévé választották. Mit vár a feladattól, hogyan készül rá?
– Nem az én szerepem a fontos, hanem az, hogy 1989 után először került sor olyan MOB-elnökválasztásra, amelyen több jelölt mérette meg magát – felelte Deutsch Tamás, az MTK elnöke. – Már harmadszor vagyok alelnök, mert 1999-ben az alapszabály szerint az ifjúsági és sportminiszter automatikusan MOB-alelnökké vált, és 2011-től 2016-ig is betöltöttem a posztot. Rendkívül megtisztelőnek tartom, hogy újra bizalmat kaptam, igyekszem a korábbi hét év tapasztalatai alapján a lehető legjobban megfelelni a poszt kívánalmainak. Fontosnak tartom azonban hangsúlyozni, hogy én elsősorban a szurkoló vagyok, a magyar sport szurkolója. Másodsorban MTK-drukker és csak harmadsorban sportdiplomata.

– Különböző szerepköreiben két évtizede szolgálja vezetőként a magyar sportot. Mire a legbüszkébb és mi az, amit ma esetleg másként csinálna?
– Minden megbízatásomat lelkiismerettel és örömmel látom el, de ha egyet kell mondanom, akkor a legbüszkébb az MTK-elnöki posztomra vagyok. MTK-szurkoló családban nőttem fel, az anyatejjel szívtam magamba a klub szeretetét, így érzelmileg nagyok sokat ad nekem, hogy választott vezetője lehetek az egyesületnek. Aki azt mondja a munkája kapcsán, hogy semmit sem csinálna másként, az hazudik vagy nagyon irigylésre méltó helyzetben van. Két dolgot említenék, amit mai eszemmel másként kezelnék. Noha súlyos szabálytalanságokra derült fény, ma már bölcsebben járnék el és nem mozdítanám el a posztjáról azonnal az MLSZ-elnökét, Kovács Attila, mint 1999-ben, újdonsült sportminiszterként tettem, ezzel mártírt faragva belőle. És ma már a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnökeként még határozottabban kiállnék az előző elnök, Gömöri Zsolt mellett, akit korrupciós vádakkal illettek, de semmit sem bizonyítottak rá.

– Sportvezetőként miként érintette, hogy Budapest mégsem pályázik a 2024-es olimpiára?
– Természetesen csalódott vagyok. Nagyon sikeres lehetett volna a pályázat, és fájdalmas, hogy nem a riválisokkal való versengésben maradt alul, hanem politikai okokból. Tiszteletben tartom azok véleményét, akik aláírták a rendezést megvétózni kívánó ívet, tanulnunk kell ebből az esetből is. Amikor elhatároztuk, hogy pályázunk, széles körű politikai és társadalmi támogatottsága volt az ügynek, de aztán egyesek politikai haszonszerzés céljából felrúgták a megállapodást. Nem adtuk fel az álmunkat, de a következő pályázathoz ki kell várnunk, hogy olyan egyetértés jöjjön létre, amelyet nem lehet öncélúan megszegni.

MEGVAN A GYŐZTES
Kihirdették a közbeszerzései eljárás keretében kiírt építészeti tervpályázat nyertesét: a három pályázó közül a Sagra Építész Kft. tervei alapján épül meg a tíz hektáron elterülő Kerepesi úti sportpark, amely a 2019-es, 15. Európai Maccabi Játékok központi helyszíne lesz. A zsidó olimpiaként is emlegetett eseményt 2015-ben a svájci Bázelt megelőzve nyerte el Budapest. Csaknem kéttucatnyi sportágban több mint kétezer sportoló vesz részt a sporteseményen, amelyet közösen rendez meg a Maccabi Vívó- és Atlétikai Club, a Mazsihisz és az MTK.

– Hogyan értékeli az MTK futballcsapatának idei szereplését, illetve mennyire elégedett a nézőszámadatokkal az Új Hidegkuti Nándor Stadionban?
– Szívünket-lelkünket erősen megterhelő idény ez az NB I-ben. Nem kell szépíteni, nem erre számítottunk. Azt ugyan elképzelhetőnek tartottuk, hogy a nemzedékváltás miatt ezúttal nem az európai kupaindulást jelentő helyekért leszünk harcban, de a hatodik-nyolcadik hely megszerzését tűztük ki célul, ezzel szemben a kiesés elkerüléséért kell harcolnunk. Most arra koncentrálunk, hogy bennmaradjunk az élvonalban, majd az idény végén a labdarúgó zrt. szakmai vezetőinek kell kielemezniük a visszaesés okait. A nézőszámban viszont látványos az előrelépés. A régi stadionunkban az elmúlt három idényben ezerkétszáz körül volt az MTK hazai mérkőzéseinek átlagos látogatottsága, az új stadionban viszont kétezer fölött, és még most jön a Fradi elleni, mindig több nézőt vonzó mérkőzés, valamint a Diósgyőr elleni kiesési rangadó. Terveink szerint a következő bajnokság őszi szezonjában kívántuk elérni a kétezres határt az átlagnézőszámban, így nincs okunk arra sem, hogy módosítsuk az eredeti célunkat, vagyis hogy 2020-ra négyezres átlagunk legyen. Mivel négyezer-ötszáz hazai nézőnek van hely a stadionban, az kilencven százalékos kihasználtságot jelentene, ami miatt nem kellene szégyenkeznünk.

Mit jelent és miért fontos az MTK-nak, illetve Budapestnek, hogy 2019-ben Magyarországon rendezik az Európai Maccabi Játékokat?
– Magyarországon, elsősorban Budapesten él az egyik legnagyobb lélekszánú európai zsidó közösség. Az Európai Maccabi Játékok megrendezése nagy lelkesítő erőt ad a magyarországi zsidóságnak, amelyhez számtalan módon lehet kötődni, ezek egyike a sport. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a következő években több rangos nemzetközi sporteseményt – két vizes vb-t, cselgáncs vb-t, EYOF-ot, Formula–1-es futamokat, kajak-kenu vb-t és még sorolhatnánk – is rendeznek hazánkban, a Maccabi Játékok is szépen illeszkedik a sorba, összhangban van a kormány sport- és infrastruktúrafejlesztési törekvéseivel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik