Darts: Wade meccsnyílról nyert, De Sousával vívja a döntőt

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2020.11.24. 00:13
null
José de Sousa tündérmeséje még mindig tart Coventryben (Fotó: PDC)
James Wade és José de Sousa jutott be a december 15-én kezdődő PDC-világbajnokság előtti utolsó rangos versenyek egyike, a Coventryben zárt kapuk mögött zajló Grand Slam of Darts keddi döntőjébe.

 

Nagy kérdés volt José de Sousa és Simon Whitlock elődöntője előtt, hogy az ausztrál fent tudja-e tartani azt a színvonalat – elsősorban a 180-as körök számát illetően –, amit a Michael van Gerwen elleni negyeddöntőben hozott. A meccs elején igen, mert 6–4-ig 107 körüli átlaggal vezetett az első Grand Slamjén (fényesen) szereplő De Sousa ellen, utána azonban visszaesett a játéka, a portugál versenyző pedig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva 8–6-ra fordított, majd őrizve két-három leges előnyét 14–11-nél egy újabb brékkel egyetlen játékra került a győzelemtől.

De Sousa a 27. legben (15–11-nél) eljutott öt meccsnyílig – egyszer a bullra, négyszer dupla szektorra dobhatott –, ám mindegyik alkalommal hibázott, s a nézők fejében ekkor felelevenedhettek a vasárnapi emlékek, amikor Whitlock nyolc mérkőzésnyílról fordított Van Gerwen ellen.


De Sousát azonban nem törték meg az elszalasztott lehetőségek, a 28. játékban egy 171-es kerekítéssel (három tripla 19-essel) „letette” magát 32 pontra, majd D16-tal, hátsó pályáról befejezte a mérkőzést, és készülhet pályafutása eddigi legfontosabb mérkőzésére, az első major döntőjére – de mivel korábban még negyeddöntőben és elődöntőben sem járt, ez magától értetődő statisztikai adat.

De Sousa egyébként 2019 januárjában szerzett Pro Tour-kártyát, azóta versenyezhet a PDC legrangosabb tornáin.


NÉZŐK ELŐTT A VILÁGBAJNOKSÁG!

A PDC a két elődöntő között bejelentette, hogy az év végi világbajnokság az eredeti tervekkel ellentétben nem december 18-án, hanem három nappal korábban, december 15-én kezdődik, és nem január 4-én, hanem egy nappal előbb, január 3-án, vasárnap ér véget – így 2017 óta ez lesz az első vb, amelyen nem az újév első napján rendezik a döntőt.

De még ennél is érdekesebb információ, hogy az Egyesült Királyság kormánya által hozott enyhítő intézkedéseknek köszönhetően bizonyos létszámban beengednek majd nézőket a londoni Alexandra Palace-ba, az „Ally Pallybe”, vagyis szurkolók előtt kerülhet sor az év legfontosabb versenyére.

A világbajnokság sorsolását december 3-án, jövő csütörtökön készítik el.

(A vb programja a cikk alján!)

A 46 éves, a világranglistán most még „csak” 34. portugál játékos a keddi döntőben (amelyet a szervezők nagyon megfontolt módon a labdarúgó Bajnokok Ligája esti mérkőzései elé, 19 órára időzítettek) az angol James Wade-del találkozik, aki ugyanúgy nyert Dimitri Van den Bergh ellen, ahogy Whitlock győzte le vasárnap MVG-t – vagyis egyszer sem volt előnyben.

A belga fiú 160-as kiszállóval, két brékkel és 4–1-es első etappal kezdett, és 13–9-nél már az ötleges előnyért dobhatott. Ekkor azonban hibázott, Wade pedig újult erőre kapott, 12–13-nál is volt már lehetősége egyenlíteni, de végül 14–14-nél érte utol Van den Berghet.

Az idei World Matchplay győztese a 29. legben újra brékelt, majd 15–14-nél, első pályáról meccsnyilat rontott bullra, amelyet követően Wade kiharcolta a döntő leget, ott pedig egy 12 nyilas játékkal, Van den Berghnek esélyt sem hagyva lezárta a találkozót (16–15).



Wade – aki november elsején az oberhauseni Európa-bajnokságon is döntőt játszott – a harmadik Grand Slam-fináléjára készülhet, az elsőt 2010-ben Scott Waites (12–16), a másodikat 2016-ban Michael van Gerwen (8–16) ellen veszítette el.

Hogy új győztest avatunk a Grand Slamen, az már a negyeddöntők végeztével, Van Gerwen kiesésekor eldőlt.

GRAND SLAM OF DARTS (COVENTRY)
ELŐDÖNTŐ
Simon Whitlock (ausztrál) (97.92)–José de Sousa (portugál) (97.53) 12–16
James Wade (angol, 7.) (98.61)
–Dimitri Van den Bergh (belga) (96.87) 16–15

DÖNTŐ
November 24., kedd
19.00:
José de Sousa (portugál)–James Wade (angol, 7.) (Tv: Sport2)

A PDC KEDVCSINÁLÓJA ÉS A VILÁGBAJNOKSÁG TELJES MENETRENDJE



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik