Darts-vb: Anderson szettet sem veszített, Lewisszal döntőzik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.03. 00:17
null
Gary Andersont a darts-vb utolsó napján is láthatjuk játszani (Fotó: Reuters)
Az ötödik kiemelt Adrian Lewis 6:3-ra legyőzte Raymond van Barneveldet a londoni dartsvilágbajnokság elődöntőjében, ezzel bejutott a vasárnapi fináléba, amelyben a címvédő Gary Andersonnal találkozik, aki kilencnyilast dobott, és 6:0-ra megverte Jelle Klaasent.

Az angol és a holland játékos a 2015-ös világbajnokságon a legjobb tizenhat között találkozott, akkor Lewis kilencnyilast dobott, de Van Barneveld nyert 4:3-ra.

Ezúttal az angol kezdett jobban, aki az első szett sima megnyerése után a második játszmában végignézte, ahogy Barney 161-ről kiszáll, ám utána a 99-es kiszállót két dupla húszassal megvalósítva 2:0-s előnybe került. A harmadik szettet Lewis könnyedén behúzta (0:3), míg a negyedik játszmában Van Barneveld ismét villantott, újabb 161-es kiszállót dobott, ám a kétszeres világbajnok hátsó pályáról lezárta a játszmát (0:4).

Az ötödik szettben az újdonsült nagypapa elvette Lewis kezdését, de nem tudta megőrizni előnyét, az angol játékos fordított (0:5). A mérkőzés ezen szakaszában – illetve ezt megelőzően is – Van Barneveld nagyon gyengén értékesítette a kiszállókat, a hatékonysága alig haladta meg a húsz százalékot.

Ekkor sokan már az est második mérkőzésére készültek, Van Barneveld azonban megkezdte a felzárkózást (1:5), akárcsak a negyeddöntőben Michael Smithszel szemben. A hetedik szettben Lewis 0:2-ről felállt, a győzelemért kezdett, de Barney tett pontot a játszma végére egy 134-es befejezéssel (2:5).

A nyolcadik szettet az ötszörös világbajnok holland kezdte, aki két darab száz fölötti kiszállónak is köszönhetően feljött 5:3-ra. A kilencedik játszmában azonban Barneynak nem jöttek a triplák, és bár Lewis az első meccsnyilát 2:0-nál még elhibázta, két játékkal később már nem remegett meg a keze (3:6).

A tizenöt 180-ast dobó, csaknem százas átlaggal záró és a játék összképét tekintve megérdemelt győzelmet arató Lewis a harmadik világbajnoki döntőjére készülhet, az első kettőt 2011-ben és 2012-ben megnyerte.

A második elődöntő első játszmájában sok néző álma teljesült, hiszen a címvédő Gary Anderson kilencnyilast dobott! A skót játékos a klasszikus kombinációval (T20, T20, T20; T20, T20, T20; T20, T19, D12) ugrasztotta talpra az Alexandra Palace hozzávetőlegesen 9 ezer fős közönségét és a darts szerelmeseit. Az első szettet ezzel Anderson meg is nyerte.

GARY ANDERSON KILENCNYILASA

A skót klasszis a folytatásban sem lassított, bámulatos pontossággal játszott, és megtört egy negatív sorozatot. A PDC-vb-k történetében a legutóbbi három alkalommal mindig kiesett az a játékos, aki kilencnyilast dobott – Anderson ettől messze volt.

Az idei világbajnokságon bravúrosan szereplő Klaasennek csak fellángolásai voltak, huzamosabb ideig nem tudott Anderson szintjén teljesíteni – ami nem az ő kritikája, sokkal inkább a skót érdeme. A címvédő hengerelt, szettet sem veszített, két darab 140 feletti kiszállót dobott, 107.3-as átlaggal zárt, míg a kiszállókat 47 százalékos (38/18) hatékonysággal értékesítette – utóbbi kettő kiemelkedő adat.

A holland átlagos teljesítményt nyújtott, de sokkal több esélye minden bizonnyal akkor sem lett volna, ha extrát hoz, Andersont ugyanis ezen az estén szinte lehetetlen lett volna, legyőzni.

KLAASEN ELISMERŐ TAPSSAL JUTALMAZTA ANDERSONT


Január 3-án tehát megismétlődik a 2011-es világbajnoki döntő, újfent Gary Anderson és Adrian Lewis csap össze. A skót játékost a címvédés mellett a visszavágás is motiválhatja, hiszen öt évvel ezelőtt 7:5-re kikapott a fináléban. A vasárnap 20 órakor kezdődő mérkőzést a Nemzeti Sport Online élőben közvetíti!

PDC-DARTSVILÁGBAJNOKSÁG (LONDON)
ELŐDÖNTŐ
Raymond van Barneveld (holland, 16.)–Adrian Lewis (angol, 5.) 3:6
Gary Anderson (skót, 2.)
–Jelle Klaasen (holland, 19.) 6:0

DÖNTŐ
Január 3., vasárnap
20.00:
Adrian Lewis (angol, 5.)–Gary Anderson (skót, 2.) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik