Darts-vb: Van Gerwen kiesett, Van Barneveld a nyolc között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.29. 23:22
null
Raymond van Barneveld búcsúztatta világelső honfitársát, Michael van Gerwent (Fotó: Action Images)
A kétszeres világbajnok Adrian Lewis, a hetedik kiemelt James Wade és honfitársuk, az angol Michael Smith is bejutott a londoni dartsvilágbajnokság negyeddöntőjébe. A világelső Michael van Gerwen kikapott Raymond van Barneveldtől, míg a címvédő Gary Anderson szenzációs játékkal verte meg a holland Vincent van der Voortot.

 

Kiesett a világelső Michael van Gerwen! A 2014-es világbajnok döntő szettben szenvedett vereséget honfitársától, a legszebb napjait idéző Raymond van Barneveldtől, aki az első szettet simán elveszítette, de utána fordított (1:2). A harmadik szettben eszméletlen dartsot láthattunk, sokat elárul, hogy Van Gerwen 112-es átlaggal (!) veszítette el a játszmát. A negyedik szettben Barney visszaesett, míg Van Gerwen magas szinten játszott, és 135-ös kiszállóval egyenlített (2:2).

VAN GERWEN: LESZÁLLOK A FÖLDRE
„Mindig szomorú vagyok, amikor kikapok. A mostani vereség különösen fájó, nagyon sok fontos dobást elhibáztam. Leszállok a földre, és folytatom a felkészülést a következő évre” – mondta a mérkőzés után Michael van Gerwen.

A következő két játszmában nem született döntés (3:3), így jöhetett a döntő szett, melyben Barney 2–0-s előnybe került, és a győzelemért kezdett. Ám a világelső tudott újítani, hét tökéletes nyíl után 32-ről kiszállt, és tíznyilassal szépített. A szett negyedik játékát Van Gerwen kezdte, aki nem hibázhatott volna, de mégis megremegett, Van Barneveld pedig a hátsó pályáról tanárian befejezte a meccset, és kiejtette honfitársát, a 2014-es világbajnokot, akit a végső győzelemre is esélyesnek tartottak. Van Gerwen búcsúzott, de így is rekordot döntött, hiszen a PDC által szervezett világbajnokságokon 105.8-as átlaggal még senki nem kapott ki. Ráadásul Mighty Mike úgy esett ki, hogy a vb eddigi szakaszában neki volt a legjobb átlaga.

VAN BARNEVELD ÖRÖMÉBEN A MAGASBA DOBTA HARMADIK NYILÁT

 

Van Gerwen tehát hiába tudhatja maga mögött pályafutása talán legjobb évét, keserű szájízzel várhatja az új évet, hiszen a világbajnokságon megint nem játszhat döntőt – sőt, még negyeddöntőt sem.

Aki arra számított, hogy a 15. kiemelt Vincent van der Voort borsot törhet Gary Anderson orra alá, az nagyot tévedett, a skót ugyanis elsöprő teljesítményt nyújtva jutott be a legjobb nyolc közé. A világbajnoki címvédő az első szettben 134.6-os (!) első kilenc nyilas átlagot hozott, és a folytatásban is a legmagasabb szinten teljesített.

A tizenhárom leg során Van der Voort csak kilencszer dobhatott kiszállóra, első (és utolsó) játékát pedig a negyedik játszmában nyerte meg. Ezek után a tábla elé állva, széttárt kezekkel ünnepeltette magát, amin Anderson is csak mosolygott.

A skót végül hét 180-assal, 101.5-ös átlaggal és 40 százalékos kiszállási hatékonysággal jutott be a negyeddöntőbe, és optimistán készülhet a James Wade elleni mérkőzésre.

ANDERSON NAGYON SIMÁN MEGVERTE VAN DER VOORTOT


 

A kétszeres világbajnok Adrian Lewis győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben az osztrák Mensur Suljoviccsal szemben, aki az első pályán hét játékból csak kettőt nyert meg. Az ötödik kiemelt angol dartsozó 98.7-es átlagot és négy 180-ast dobott, míg a kiszállókat – melyek közül három darab 100 fölötti volt – negyven százalékos hatékonysággal értékesítette, szemben Suljovic 24 százalékával. Lewis a negyeddöntőben Peter Wrighttal vagy Dave Chisnall-lel játszik, vagyis mindenképpen slágermeccset láthatunk.

A nyolcadik kiemelt Michael Smith zseniális játékkal verte meg a 24. kiemelt Benito van de Past. A 2013-as junior-világbajnok tizenkét 180-ast dobott, míg legenkénti első kilenc nyilának átlaga a 123-at is meghaladta. Ha az angol játékos a 31 százalékos kiszállási hatékonyságán javít, akkor a következő körben sem esélytelenül lép a tábla elé – még Van Barneveld ellen sem.

MICHAEL SMITH BEJUTOTT A LEGJOBB NYOLC KÖZÉ


 

A háromszoros vb-elődöntős James Wade magabiztosan győzte le honfitársát, Jamie Cavent. A hetedik kiemelt angol 93.9-es átlaggal zárt, három 180-ast dobott és csak két játékot nyert meg hátsó pályáról, a kiszállókat viszont 41 százalékban értékesítette. Wade a nyolcaddöntőben a címvédő Gary Andersonnal találkozik, akivel szemben nagyon erős játékra lenne szüksége a győzelemhez.

Az utolsó második fordulós mérkőzésen a BDO korábbi világbajnoka, Jelle Klaasen hat szettben legyőzte a 14. kiemelt Mervyn Kinget, így készülhet a Phil Taylor elleni meccsre.

PDC DARTSVILÁGBAJNOKSÁG
DÉLUTÁNI PROGRAM
2. FORDULÓ
Mervyn King (angol, 14.)–Jelle Klaasen (holland, 19.) 2:4
NYOLCADDÖNTŐ
Michael Smith (angol, 8.)–Benito van de Pas (holland, 24.) 4:0
James Wade (angol, 7.)–Jamie Caven (angol, 23.) 4:1

ESTI PROGRAM
NYOLCADDÖNTŐ
Adrian Lewis (angol, 5.)–Mensur Suljovic (osztrák, 21.) 4:0
Gary Anderson (skót, 2.)–Vincent van der Voort (holland, 15.) 4:0
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Raymond van Barneveld (holland, 16.) 3:4

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA ÁGRAJZ SZERINT

Michael van Gerwen (holland, 1.)–Raymond van Barneveld (holland, 16.) 3:4
Michael Smith (angol, 8.)–Benito van de Pas (holland, 24.) 4:0
Adrian Lewis (angol, 5.)–Mensur Suljovic (osztrák, 21.) 4:0
Peter Wright (skót, 4.)–Dave Chisnall (angol, 13.)

Gary Anderson (skót, 2.)–Vincent van der Voort (holland, 15.) 4:0
James Wade (angol, 7.)–Jamie Caven (angol, 23.) 4:1
Alan Norris (angol)–Mark Webster (walesi, 22.)
Phil Taylor (angol, 3.)–Jelle Klaasen (holland, 19.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik