Darts: rekordlétszám, szerdán rajtol a steel Eb Budapesten

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.09.24. 13:20
Címkék
Rekordlétszámú, 38 országból érkező 288 versenyző vesz részt szerdától szombatig a steel darts Európa-bajnokságon a MOM Sportközpontban.

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) hétfői tájékoztatása szerint az első magyarországi felnőtt darts világversenyen a WDF (World Darts Federation) világszövetség 39 európai tagországa közül 38 nevezett: ilyen nagy mezőnyre még nem volt példa az Eb-k történetében. Csapatban 38 férfi és 34 női válogatott mérkőzik meg egymással, emellett egyéniben és párosban avatnak Európa-bajnokot.

A magyar válogatottban négy-négy játékos szerepel mindkét nem küzdelmeiben. A férfiaknál Petrács Gábor, Rucska József, Székely Pál és Takács Gábor, míg a nőknél Csombok Krisztina, Erdei Nóra, Ihász Veronika és Ölei Annamária áll tábla elé. A hazai szakvezetés a mezőny első felébe jutást várja a versenyzőktől, és bizakodik az éremszerzésben is. Kövesdi Andrea szövetségi kapitány szerint elsősorban egyéniben van esély sikerekre.

„Csapatban szép eredménynek számítana egy-egy pozíció a középmezőnyből, egyéniben azonban bármi megtörténhet. Ne feledjük el, hogy Ihász Veronika személyében van egy világranglista hetedik helyezett kiválóságunk” – idézte a kommüniké a szövetségi kapitányt.

Ihász nemcsak saját sikerében bízik, hanem abban is, hogy az Eb egy lökést ad a sportágnak Magyarországon.

„Szeretnék az első háromban végezni, ez egy hazai rendezésű versenyen nagyon boldoggá tenne" - fogalmazott. – A darts itthon is egyre népszerűbb, és remélem, hogy a budapesti Európa-bajnokság után még többeket mozgat majd meg a sportág, akár amatőr szinten, akár igazoltként.”

A férfiaknál indul a világranglistán második angol Scott Mitchell, de a holland Willem Mandingers és Wesley Harms is az elit tagja, az orosz Borisz Kolcov és Alekszandr Oreskin pedig vb-címvédők párosban – emlékeztet a közlemény.

A nőknél az indulók között van a világranglistát vezető, korábbi világ- és Európa-bajnok angol Deta Hedman, a rangsorban harmadik holland Sharon Prins és a negyedik angol Fallon Sherrock.

Az Eb-n a papírforma alapján angol és holland fölény várható Bereczki Béla, a Magyar Darts Szövetség szakmai igazgatója szerint, aki kiemelte: a televíziókban hétről hétre látható profi sztárok szinte mindegyike a WDF versenyrendszerből került ki.

A világszövetség szigorú szabályai miatt a MOM Sportcsarnokban a szerdától péntekig tartó selejtezők és elődöntők ideje alatt az érdeklődők a versenyterem mellett felállított szurkolói zóna területén követhetik élőben az éppen zajló mérkőzéseket. A szombati döntők idejére azonban már a nézők előtt is megnyílik az Eb versenyterme.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik