HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.07.10 16:42 Frissítve: 2018.07.10 17:37

Csupasport: nem az a jó, ha halálra futjuk magunkat

Akik elhatározzák magukat, és kocogni kezdenek, az első, amivel szembetalálják magukat, hogy ügyelniük kellene, milyen pulzustartományokban mozognak.

HIRDETÉS
Nem kocogás, de nem is tempófutás: a pulzus 70-85 százalékán zajlik az edzés

 

A csupasport.hu szakértője elmagyarázza a pulzuskontroll fontosságát.

Azért jó tudni, hogy mi is az a pulzuszóna, mert a különböző pulzustartományokban való mozgás más-más élettani változást eredményez. Nem biztos, hogy az a jó, ha halálra futjuk magunkat (sőt biztos, hogy nem az a jó), az edzés minőségét nem az elfáradás mértéke határozza meg. Ahhoz, hogy a pulzuszónákat meghatározzuk, ismernünk kell a maximális pulzusunkat. Ez az a pulzusszám, amelyet a szervezet maximális fizikai terhelésnél produkál. Számolással, de a leghatékonyabban méréssel lehet meghatározni.

A futás azért továbbra sem ördöngösség, talán éppen ebben van az egyik vonzereje, ám van pár olyan dolog, amire nem árt figyelni. Mi az ökölszabály, a Parker-elmélet, a Miller-formula, vagy a Tanaka-módszer? Válasz a csupasport.hu-n.

Közben lassan a végéhez közeledik a labdarúgó-világbajnokság Oroszországban, és az elődöntőre az is kiderült, mi okozta a horvátok egyik világsztárjának, Ivan Rakiticnek a rosszulléteit.

De ha már foci, akkor arról is olvashatnak a csupasport.hu-n, hogy a Real Madrid nemrég visszavonult sztárja milyen új kihívásokat tűzött ki maga elé.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.17 23:08:43

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ideális körülmények között a sportpszichológusnak itt már vastagon benne kellene lennie a történetben. Leginkább azzal, hogy tudatosítsa a sportolóban: a sérüléssel és fájdalommal kapcsolatos érzései, gondolatai teljesen normálisak, a sikeres rehabilitáció részét képezik. Hasonló asszisztenciában azonban egyelőre kevesen részesülnek.

2018.10.17 00:00:47

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nyilván sporteseményen önként munkálkodni más tétel, mintmondjuk százhetven éve, 1848-ban a haza hívására – »Kossuth Lajos azt üzente...« – magunktól bevonulni a honvédség lobogója alá.

2018.10.17 13:34:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

2018.10.15 23:42:43

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A búcsú ne feltétlenül szép legyen, inkább – megnyugtató. Mert a virágcsokrokkal, a vázákkal, a névre szóló mezekkel tele a padlás, a lelátóról érkező vastaps is megszokott, ám az már kevésbé, hogy az egykori klasszis valóban érezze a törődést, a megbecsülést.

2018.10.14 23:26:14

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Számos olyan életutat találhatunk a UFC berkein belül, amelyekből a bálványkereső fiatalok is sokat tanulhatnak, de nem a nézettséget és a bevételeket növelő hangulatfokozással.

HIRDETÉS
HIRDETÉS