HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.07.10 16:42 Frissítve: 2018.07.10 17:37

Csupasport: nem az a jó, ha halálra futjuk magunkat

Akik elhatározzák magukat, és kocogni kezdenek, az első, amivel szembetalálják magukat, hogy ügyelniük kellene, milyen pulzustartományokban mozognak.

Nem kocogás, de nem is tempófutás: a pulzus 70-85 százalékán zajlik az edzés

 

A csupasport.hu szakértője elmagyarázza a pulzuskontroll fontosságát.

Azért jó tudni, hogy mi is az a pulzuszóna, mert a különböző pulzustartományokban való mozgás más-más élettani változást eredményez. Nem biztos, hogy az a jó, ha halálra futjuk magunkat (sőt biztos, hogy nem az a jó), az edzés minőségét nem az elfáradás mértéke határozza meg. Ahhoz, hogy a pulzuszónákat meghatározzuk, ismernünk kell a maximális pulzusunkat. Ez az a pulzusszám, amelyet a szervezet maximális fizikai terhelésnél produkál. Számolással, de a leghatékonyabban méréssel lehet meghatározni.

A futás azért továbbra sem ördöngösség, talán éppen ebben van az egyik vonzereje, ám van pár olyan dolog, amire nem árt figyelni. Mi az ökölszabály, a Parker-elmélet, a Miller-formula, vagy a Tanaka-módszer? Válasz a csupasport.hu-n.

Közben lassan a végéhez közeledik a labdarúgó-világbajnokság Oroszországban, és az elődöntőre az is kiderült, mi okozta a horvátok egyik világsztárjának, Ivan Rakiticnek a rosszulléteit.

De ha már foci, akkor arról is olvashatnak a csupasport.hu-n, hogy a Real Madrid nemrég visszavonult sztárja milyen új kihívásokat tűzött ki maga elé.

2019.01.09 18:33:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Judd Trump, Stuart Bingham, Luca Brecel és Jack Lisowski a Gerevich-sportcsarnokban mutatja meg tudását.

2019.01.17 00:20:46

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Mindegy, hogy az óceán melyik partján robbant ki a három legnagyobb doppingbalhé (THG, Armstrong, Rusada) – egyik rendszer sem pozitív minták miatt dőlt meg, hanem mert valaki borított belülről.

2019.01.15 23:48:00

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ritkán hallunk munka közben megsérült bankárról vagy pékről, s általában az operaénekesnek sem a színpadon, ária közben megy el örökre a hangja. A profi pályafutás kényszerű befejezése kétségkívül nagy trauma, ám ha a versenyzőnek van civil »menekülő útvonala«, legalább félig kész terve a hogyan továbbra, túlélhető.

2019.01.15 10:44:13

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.01.15 11:20:25

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A testi-lelki állapotát naiv szürrealizmussal ábrázoló festőművész románca tíz évig tartott Muray Miklóssal.