Csupasport: nem az a jó, ha halálra futjuk magunkat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.10. 16:42
null
Nem kocogás, de nem is tempófutás: a pulzus 70-85 százalékán zajlik az edzés
Címkék
Akik elhatározzák magukat, és kocogni kezdenek, az első, amivel szembetalálják magukat, hogy ügyelniük kellene, milyen pulzustartományokban mozognak.

 

A csupasport.hu szakértője elmagyarázza a pulzuskontroll fontosságát.

Azért jó tudni, hogy mi is az a pulzuszóna, mert a különböző pulzustartományokban való mozgás más-más élettani változást eredményez. Nem biztos, hogy az a jó, ha halálra futjuk magunkat (sőt biztos, hogy nem az a jó), az edzés minőségét nem az elfáradás mértéke határozza meg. Ahhoz, hogy a pulzuszónákat meghatározzuk, ismernünk kell a maximális pulzusunkat. Ez az a pulzusszám, amelyet a szervezet maximális fizikai terhelésnél produkál. Számolással, de a leghatékonyabban méréssel lehet meghatározni.

A futás azért továbbra sem ördöngösség, talán éppen ebben van az egyik vonzereje, ám van pár olyan dolog, amire nem árt figyelni. Mi az ökölszabály, a Parker-elmélet, a Miller-formula, vagy a Tanaka-módszer? Válasz a csupasport.hu-n.

Közben lassan a végéhez közeledik a labdarúgó-világbajnokság Oroszországban, és az elődöntőre az is kiderült, mi okozta a horvátok egyik világsztárjának, Ivan Rakiticnek a rosszulléteit.

De ha már foci, akkor arról is olvashatnak a csupasport.hu-n, hogy a Real Madrid nemrég visszavonult sztárja milyen új kihívásokat tűzött ki maga elé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik