Csupasport: kenyai sikerek a hegyifutó-világkupaversenyen

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2022.06.20. 17:53
Címkék
A nőknél papírforma-győzelem született, míg a férfiaknál olyan sportoló nyert, aki ebben a szakágban meglehetősen rutintalannak számít.

Az idén először rendeztek Gold Label minősítésű, vagyis kiemelt kategóriájú világkupaversenyt a hegyifutó-világkupában. A szakág nem áll az érdeklődés középpontjában, noha nehézsége alapján mindenképpen megérdemelné, ráadásul nem akármilyen képességű sportolók alkotják a mezőnyt.

Portugália először adott helyet világkupa-viadalnak. A Montemuro-hegyet kellett célba venniük a résztvevőknek, a 10.2 kilométeres távra 980 méter szintemelkedés jutott, ami meglehetősen sok – nem véletlenül nevezték az erőpróbát „vertical runnak”, vagyis szinte függőlegesen haladtak felfelé a versenyzők, leszámítva némi lejtős szakaszt.

Noha esőt ígértek az esemény napjára, szerencsére elmaradt az égi áldás. Az ég ugyan beborult, ám ennek köszönhetően a napsütéssel sem kellett megküzdeniük a futóknak, baráti húsz Celsius-fokban róhatták a métereket. A pálya eleje viszonylag könnyen teljesíthető volt, aztán indult be a folyamatos emelkedés az 1200 méteren található célig. A versenyt tavaly rendezték meg először – akkor még nem volt a világkupa-sorozat része –, a férfiaknál Rui Muga 50:55 perccel, a nőknél Joana Soares 56:13-mal nyert. Ezúttal 50:45 perc, illetve 1:00:33 óra kellett a győzelemhez, viszont a táv néhány száz méterrel hosszabb volt.

A teljes cikket elolvashatja a csupasport.hu weboldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik