Csupasport: egy nagy vérömleny volt az erőemelő teste

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2021.06.28. 19:06
Címkék
Bár egy autóbaleset következtében hat centimétert le kellett vágni az amerikai Scot Mendelson erőemelő-világbajnok jobb lábából, korábbi sérülésének látványa sokkal jobban sokkolt.

A híres testépítőket és erőemelőket ért szörnyű sportbaleseteket bemutató sorozatunkban eddig Dorian Yatesről, Ronnie Colemanról, Calum Von Mogerről és Jean-Pierre Fuxról írtunk, a sorozat zárásaként pedig az amerikai Scot Mendelson esetét mutatjuk be. Azon profi erőemelők és szkanderezők egyike, akik viszonylag szerencsésnek mondhatják magukat: karrierje alatt, sportolás közben jóformán egyszer sem sérült meg, ám egy rekordkísérlet során őt is utolérte a balsors.

Mendelson 1969. február 21-én látta meg a napvilágot Brooklynban. Anyai nagyapja, Morris Reif (Bronxville-i Bombázó néven vált híressé) hivatásos ökölvívó volt, és 115 mérkőzésen 75 kiütéses győzelmet jegyzett. Mendelsont ennek ellenére gyerekként inkább a baseball és az amerikai futball vonzotta.

Tinédzserkorában aztán birkózni és bokszolni kezdett, és örömmel vette észre, milyen gyorsan tud izmot növelni. Ezt a képességét kamatoztatta később, amikor belevágott a testépítésbe. Ekkor döntötte el, hogy erőemelő lesz, méghozzá a világ legjobbja.

2002 októberében az akkor 140 kilogrammos Mendelson 318 kilogrammot nyomott ki fekvenyomóruha nélkül, ami akkor elképesztő világrekordnak számított a nehézsúlyúak között. Egy évvel később – ugyanebben a kategóriában – megfejelte teljesítményét, és 323.4 kilogrammot teljesített. Harminchat éves korában még ezt is sikerült felülmúlnia, ezúttal 324.3 kilogrammot nyomott ki fekve. Utóbbi rekordját csupán nyolc évvel később döntötte meg Eric Spoto 327.5 kilogrammal. Persze ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen pályafutása során Mendelson összesen több mint 60 rekordot adott át a múltnak.

A teljes cikket elolvashatja a csupasport.hu weboldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik