Cselgáncs-vb: „Megtiszteltetés és dicsőség itt dolgozni”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.09.25. 12:20
Tizenhat versenyző lép tatamira Bakiban, ám a mérkőzésvezetők között egyedül Gosztonyi Balázs képviseli a magyar színeket az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A 41 éves sportember juniorként maga is dzsúdózott, és felesége, Fridrich Katalin – illetve Katalin ikertestvére, Annamária – ugyancsak nemzetközi szintű versenybíró.

„Annak idején egy sérülés következtében sokat kellett kihagynom, és erős volt a konkurencia Hajtós Bertalan, Kanczler István vagy a Tölgyesi-testvérek révén. Mivel nem akartam a harmadik-negyedik vonalban lenni, huszonkét évesen úgy döntöttem, megpróbálkozom valami mással” – elevenítette fel a kezdeteket az MTI-nek.

Mint elmondta, már juniorként is foglalkozott bíráskodással, mivel a Bp. Spartacusban szükség volt bíróra, ezért néhányuknak kötelezően részt kellett venniük egy szakmai tanfolyamon. Eleinte egyikünk sem rajongott az ötletért, mert kétséges döntéseknél mindig a bíró kerül kereszttűzbe, de aztán megtalálták benne a szépséget is.

„Tizenegy éve lettem nemzetközi bíró, a szakmai csúcsot jelentő világbajnokságon tavaly mutatkoztam be Budapesten. Természetesen az volt eddigi legnagyobb élményem, nagy megtiszteltetés és dicsőség vébén dolgozni, mivel nagyon szűrnek bennünket, és a mezőny jó része menet közben kirostálódik” – fejtette ki Gosztonyi Balázs.

A januárban bevezetett szabálymódosításokról szólva a mérkőzésvezető úgy vélekedett, könnyebb lett a munkájuk, az újítások pedig a 2020-as olimpiáig biztosan hatályban lesznek.

„Ezzel együtt a mostani vb-n is látszik, hogy vannak értelmezésbeli különbségek, ezért a vezetőség hangsúlyozta, hogy a támadó dzsúdó támogatása a cél. Itt javarészt tapasztalt versenyzők vannak, akik tudnak dobni, nekünk pedig meg kell várnunk ezt a pillanatot az apróbb szabálytalanságokon túl, hogy ne intések döntsenek” – hangsúlyozta Gosztonyi Balázs.

A bíráskodás kulisszatitkaira áttérve a szakember elárulta, hogy a dzsúdósok ravaszak és okosak, s ha valakin látszik, hogy zavarban van, akkor rájátszanak egyes esetekre, és megpróbálják még jobban zavarba hozni a bírót.

„Ebből a szempontból olyanok, mint a gyerekek, érzik, meddig mehetnek el a szülőknél, de ha közlik velük, hogy eddig és ne tovább, akkor azt tiszteletben tartják” – szögezte le.

Gosztonyi Balázs végezetül elmondta, szerencsésnek tartja magát, hogy családja és a privát munkájában a főnöke is támogatja bírói ambícióit:

„Most majdnem két hétig Bakiban vagyok, és minden hónapban van egy versenyem, amely öt-hat napot elfoglal. A feleségem természetesen jól tudja, mivel jár ez az elfoglaltság, ráadásul mi tulajdonképpen a bíráskodáson keresztül ismerkedtünk meg. A gyermekeim pedig büszkék rám, legalábbis ezt mondják” – tette hozzá tréfásan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik