MTI 2015.08.28 14:48 Frissítve: 2015.08.28 17:39

Cselgáncs-vb: „Csak a szívem vitt előre” – Tóth Krisztián a 7.

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián hetedikként végzett az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokság pénteki napján.

 

A súlycsoportjában világelső, tavaly vb-ezüstérmes Tóth a szlovák Milan Randl és a cseh Alexandr Jurecka legyőzése után, a negyeddöntőben kikapott az orosz Kirill Gyenyiszovtól. A bronzéremig tartó vigaszágon a KSI dzsúdósa az idén két Grand Slam-versenyt is megnyerő japán Baker Masuval találkozott, aki ötödik a kvalifikációs rangsorban. A betegség után lábadozó magyar nem tudott értékelt akciót bemutatni riválisán, aki viszont egyszer jukót kapott dobására, és előnyét végig megőrizte.

„Éreztem magamon, hogy sokkal hamarabb elfáradok, három perc után már úgy besavasodtam, hogy csak a szívem vitt előre – kezdte értékelését Tóth az MTI-nek. – Így is bejutottam a nyolcba, amit nem mondanék rossz teljesítménynek. Mindent megtettem a jó eredményért, kicsit csalódott vagyok amiatt is, hogy néhány intést ma nem éreztem jogosnak.”

A riói kvalifikációról szólva a 21 éves dzsúdós elmondta, a vb után a második vagy harmadik helyre csúszik vissza a ranglistán, ahonnan az első 22 mehet az olimpiára.

„Nem iszom előre a medve bőrére, de a kvóta szinte biztos. Számomra azonban nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy ott jól szerepeljek” – tette hozzá.

Edzője, Pánczél Gábor a negyeddöntőt nevezte meg fordulópontként, ahol tanítványa két ajándék intést „adott” orosz ellenfelének, aki világklasszis versenyzőként megtartotta előnyét.

„Még sok verseny van hátra a kvalifikációból, sok pontot kell gyűjteni, de a kijutás matematikailag már nem lehet probléma. Az is fontos a riói kiemelésnél, hogy Krisztián jó pozícióból és ennélfogva magabiztosabb állapotban jusson ki” – hangsúlyozta a tréner, az idei tervekről pedig annyit mondott, hogy az év végén a kínai-koreai-japán túra biztos, és ezeken az állomásokon nem a versenyzésen, hanem a sok minőségi partneren lesz a hangsúly.

A 16 fős válogatott négy hetedik helynél tart Kazahsztánban, ahol az egyéni küzdelmek szombati záró napján magyar részről a 100 kilós Fogasy Gergő és Cirjenics Miklós, valamint a +100 kilóban szereplő Bor Barna lép tatamira.

CSELGÁNCS-VB
FÉRFIAK
90 kg

1. Gvak Dong Han (Koreai Köztársaság)
2. Kirill Gyenyiszov (Oroszország)
3. Varlam Liparteliani (Grúzia) és Baker Masu (Japán)
...7. Tóth Krisztián
Vér Gábor helyezetlen
NŐK
70 kg

1. Gevrise Emane (Franciaország)
2. Maria Bernabeu (Spanyolország)
3. Yuri Alvear (Kolumbia) és Fanny Posvite (Franciaország)
Mészáros Anett és Gercsák Szabina helyezetlen
78 kg
1. Umeki Mami (Japán)
2. Anamari Velensek (Szlovénia)
3. Marhinde Verkerk (Hollandia) és Luise Malzahn (Németország)    
Joó Abigél és Salánki Evelin helyezetlen

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.25 20:05:04

Egyéb egyéni JAKAB ÁRPÁD

Fejér-Konnert András székelyudvarhelyi asztaliteniszező Waldnert és Klampárt is megizzasztotta.

2017.09.21 23:11:05

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. A nemzetközi sportélet kifejlesztette az angol lebutított változatát, pár száz szóval, a három alap igeidővel, minden cicomától mentesen, de ez nem mindenütt nyomja agyon a kommunikációt.

2017.09.20 12:30:26

Egyéb egyéni MTI

A sorozat versenyeire februártól novemberig kerül sor, a magyarországi viadalt július 7-8-án rendezik.

2017.09.19 18:50:27

Egyéb egyéni PIRCS ANIKÓ

Zwickl-Veres Kata Németországban készülne fel az olimpiára Zwickl Dániel segítségével.

2017.09.19 23:51:49

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

NS-VÉLEMÉNY. Azzal talán még nem esünk a faji tisztogatás eléggé el nem ítélhető bűnébe, ha kimondjuk: a világ sportjában tapasztalható egyre zavaróbb és egyre kifogásoltabb jelenség nagyjából hasonló gyökerekből táplálkozik, mint a világ hétköznapi rendjét mind súlyosabban fenyegető migráció.